הלהבה שאוחזת בירושלים: עיר הבירה שוב מבעבעת ומאיימת להתפוצץ אחרי שהאירועים האלימים שהתרחשו בשבוע האחרון ושכללו עימותים בין יהודים וערבים, נראים כעת כדבר שבשגרה. בשער שכם עם ירידת הערב למשל, נראה כי המשטרה וערביי העיר כבר מתורגלים היטב ומתכוננים לעימות שצפוי לבוא בין שני הצדדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הם לא רוצים פה שערבים ילכו לאל-אקצא, הם לא רוצים פה רמדאן", תיאר את השוטרים מחמוד סאבר, תושב מזרח העיר. "הם לא רוצים שנחגוג פה את החג, הם רוצים שיהיה חג שמח רק ליהודים. הם חושבים שערבים הם זבל. אנחנו לא זבל, הם זבל".

"זו בושה להפריע לאנשים בצום שלהם. זו בושה!", אמר מחמוד אבו חומוס, תושב מזרח ירושלים גם כן. נראה כי הסכסוך בין הצדדים שהתפתח לעימותים אלימים נבע הפעם בשל חשש המשטרה מהתקהלות שתיצור עומס באמפי קטן הסמוך להר הבית. המשטרה החליטה לאסור ישיבה בטריבונות המשמשות מקום התכנסות כחלק מטקס שבירת צום הרמדאן, וזו הכעיסה רבים.

ירושלים בנקודת רתיחה (צילום: חדשות 12)
ירושלים בנקודת רתיחה|צילום: חדשות 12

"למה? מה מפריע להם?!", הוסיף אבו חומוס. "תשאלו את הקצינים. מה, הם חכמים, חושבים את עצמם?! אבל אני אומר לך, זה חלק מהכיבוש, רוצים לשלוט...". התירוץ של המשטרה היה הבטיחות באמפי, הצעירים הממורמרים עברו למדרכות הסמוכות, אבל גם משם הם פונו בכוח.

לגל האלימות שפוקד בימים אלו את עיר הבירה, יש לא מעט גורמים: הרמדאן, הבחירות ברשות הפלסטינית, ואולי גם סיום תקופת הקורונה או סתם שעמום של חמומי מוח. בצד הערבי התעקשו שנקודת הפתיחה נרשמה לפני שבועיים בשכונת סילואן, רגע אחרי שעוד 16 משפחות של מתנחלים עברו להתגורר שם.

"בן-אדם שבא לגור פה, לידי, והוא מ'עטרת כהנים', אז הוא לא בא לגור, הוא בא לשלוט על הבית ולשלוט על השכונה", טען זוהיר א-רג'בי, תושב סילוואן המתמודד עם צו פינוי. "אתה מרגיש את השנאה. אתה מרגיש את ההתנחלות שנמצאת פה, בירושלים".

ירושלים בנקודת רתיחה (צילום: חדשות 12)
ירושלים בנקודת רתיחה|צילום: חדשות 12

עמותת "עטרת כהנים" קיבלה באישור בג"ץ קרקעות בשכונה שהיו שייכות במאה ה-19 ליהודים, ובכך נקבע שכמעט מאה משפחות ערביות פלסטיניות ייאלצו להתפנות. "אנשים שבאים אליך, אנשים שבאים לקחת את הבית שלך, זה רע בשבילי", הוסיף א-רג'בי. "הם רוצים לבוא לקחת את החלומות שלי, את החלומות של הילדים שלי, של המשפחה שלי... מה, בן אדם כמוני, מה הוא יכול לעשות?!"

אביב טטרסקי מעמותת "עיר עמים" טען כי "המלחמה של ישראל היא מלחמה דמוגרפית נגד הפלסטינים בירושלים, ישראל... אנחנו רוצים לכאורה מדינה יהודית, אבל אנחנו חיים כאן עם פלסטינים". לסכסוך הקרקעות יש תרומה לתסיסה גם בשאר חלקי העיר.

ולא מדובר רק על סכסוך קרקעות או על צום הרמדאן. גם הסטירה ברכבת הקלה שתועדה, הופצה בטיקטוק ומשם לשאר הרשתות החברתיות והפך לסערה, לא הועיל למצב. הרעש התקשורתי והלחץ של פוליטיקאים מהימין לתגובה ציונית הולמת עשו את שלהם. משטרת ירושלים עצרה במהירות את החשוד בתקיפה והיו בציבור שקראו לנקמה.

ירושלים בנקודת רתיחה (צילום: חדשות 12)
ירושלים בנקודת רתיחה|צילום: חדשות 12

ארגון להב"ה ערך מצעד מתוגבר, גדודים של אספסוף יהודי וערבי השתלטו על רחובות העיר. תלמידי ישיבה תקפו משפחה ערבית בעיר העתיקה גם כשהתינוקות בכו. וערבים עשו לינץ' לאומני ביהודי באמצע הכביש. ראש העיר משה לאון לא מיהר להגיב למהומות וכך גם ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר לביטחון פנים אמיר אוחנה.

באחד האירועים האלימים שהתרחשו בשער שכם ותועדו, הותקף הנער ידידיה אפשטיין בזמן שצילם. "צילמתי וערבים רצו לחגוג עליי בטיקטוק. תראה איך הוא גם מעיף אותי על הרצפה. ברחתי. הם רצו לרצוח אותי".

בעקבות האלימות הגואה נראה כי גם הסוחרים בשער שכם שרק רוצים להתפרנס כמעט ומיואשים מהמצב. הם עדיין מקווים לטוב אבל לכולם ברור שריטואל האלימות לא צפוי להסתיים בקרוב.