פחות משבוע אחרי ש-45 בני אדם נהרגו באחד האסונות הלאומיים הקשים מאז קום המדינה, מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הודיע הבוקר (שני) כי יפתח בביקורת מדינה מיוחדת. במסיבת העיתונאים שכינס אנגלמן הסביר כי במסגרת התחקיר שיבצע, יבדוק את הנסיבות ואת היערכות הגופים בטרם האירוע, בנוסף לפעולות שננקטו על ידם מאז דוח מבקר המדינה ב-2011. "ככל שיעלה חשש לעבירות בתחום הפלילי – העניין יועבר ליועץ המשפטי לממשלה".
"אפתח בביקורת מיוחדת אשר תתחקר את אסון הר מירון", הסביר המבקר. "מדובר באסון שניתן היה למנוע. עתה, מוטל עלינו לבחון ולבדוק כיצד ואיך נדרש היה למנוע אירוע זה. ככל שיעלו בביקורת היבטים של אחריות אישית, הדבר יבוא לידי ביטוי בדוח באופן חד משמעי, תוך התייחסות פרטנית לנוגעים בדבר. זאת חובתנו לבדוק את האירוע ומה שקדם לו ויש בכוונתנו לקיים את המחויבות הזאת לכל כחל ושרק.
המבקר אנגלמן אמר בדבריו כי הביקורת תעסוק בשלושה מישורים עיקריים: הראשון - בחינת התנהלותם ופעילותם של כלל הגורמים מרמת מקבלי ההחלטות ועד דרגי השטח, לרבות מערכת אכיפת החוק וגופי החירום לקראת האירוע הנוכחי ובמהלכו. השני - הטיפול במתחם קבר הרשב"י במהלך השנים - ובכלל זה הפעולות שננקטו לתיקון הליקויים שעלו בדוחות מבקר המדינה. והשלישי יעסוק בראייה רוחבית, צופה פני עתיד - כיצד מקיימים ומסדירים אירועים המוניים דתיים במדינת ישראל, לצורך מניעת הישנותו של אסון מסוג זה בעתיד.
אנגלמן אמר: "בלילה שבין יום חמישי לשישי חוותה מדינת ישראל את אחד האסונות האזרחיים הגדולים. משרד מבקר המדינה פרסם בשנת 2008 חוות דעת בנושא מצב קבר רשב"י במירון וההיערכות לאירועי ל"ג בעומר. בשנת 2011 ערך המשרד ביקורת מעקב בנושא. ביקורות אלו הצביעו על שורת ליקויים שאם היו באים על תיקונם, יתכן והאסון היה נמנע".
"הביקורת הצביעה על ליקויים, בין היתר, בנוגע להעדר גורם ממשלתי האחראי לטיפול הכולל בקבר רשב"י והאחראי על ארגון האירוע, רמת תחזוקה ירודה, אי השלמת הפקעת מתחם הקבר לידי הגורם הממשלתי, תוספות בניה לא חוקיות, תשתיות דרכים שאינן מספקות וכבישי גישה שאינם מותאמים – בפרט עבור רכבי הצלה באירועים רבי משתתפים".
"יובהר כי ככל שיעלה חשש לעבירות בתחום הפלילי, נפעל על פי סעיף 14 ג' לחוק מבקר המדינה והעניין יועבר ליועץ המשפטי לממשלה לבחינתו. כמו כן, אם תוקם ועדת חקירה ממלכתית בנושא, אבחן את הרלוונטיות של ביקורת המדינה והערך המוסף מפעילותה, במקביל לפעילותה של הוועדה. אני שוב שולח את תנחומיי למשפחות שאיבדו את יקיריהם. זאת חובתנו לבדוק את האירוע ומה שקדם לו ויש בכוונתנו לקיים את המחויבות הזאת לכל כחל ושרק".
בתום דבריו, הסכים המבקר אנגלמן לקבל שאלות מהעיתונאים במסגרתן נשאל מה יהיה שונה מדוחות המבקר הקודמים וגם האם נתניהו או מי המערכת הפוליטית דיבר איתו אחרי האסון. "הייחוד של הביקורת פה זה ביקורת חקירתית כי היא עוסקת בכשל שגרם למוות של 45 איש וננהג בהתאם ונתייחס לכלל הגורמים הרלוונטיים ובהתאם לזה נפרסם את הממצאים שלנו".
"התשובה לגבי השאלה אם נתניהו דיבר איתי היא שלילית. הפעם האחרונה שדיברנו הייתה חודש אחרי שנכנסתי לתפקיד. שום גורם מהמערכת הפוליטית לא דיבר איתי. מבחינת משמעות הביקורת, שוב, תפקידה של הביקורת לשים זרקור. קרה אסון נורא וזה חובתנו לבדוק אותו. המסקנות יוצגו וזו ביקורת בעלת אופי חקירתי".