ההחלטה שאושרה אמש (ראשון) על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון, מגיעה על רקע התנגדויות מצד המפלגות החרדיות. למרות ההתנגדות, נראה כי הח"כים החרדים נמנעים מלפרסם הודעות גינוי נחרצות - למעט ח"כ מאיר פרוש. החלטה זו נובעת ככל הנראה מתוך ההבנה כי מדובר בקרב אבוד מראש, שכן רוב הציבור החרדי תומך בהקמת הוועדה.

החרדים למעשה מתנגדים לשתי נקודות מרכזיות בוועדת החקירה: האחת, שיעמוד שופט בראשות הוועדה; השנייה, שהוועדה תתמקד בעריפת ראשים במקום בהסדרת הנושא והפקת לקחים להבא. אם המפלגות החרדיות היו בוחרות להרים את הכפפה ולהקים את ועדת החקירה הממלכתית במשמרת שלהן, הן היו יכולות לשים דגש על הסעיפים החשובים להן. 

אסון מירון (צילום: David CohenFlash90)
אסון מירון|צילום: David CohenFlash90

חבר הכנסת יעקב אשר מיהדות התורה נפגש עם בני גנץ וגדעון סער בשבוע האחרון והציע להם כמה שמות של אנשים שלטעמו נכון שיעמדו בראש הוועדה. בין השמות שעלו: הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט ונציב הכבאות לשעבר שחר אילון.

למרות התנגדות החרדים, ככל הנראה בראש הוועדה יעמוד שופט. נדגיש כי האתגר המרכזי של הוועדה לכשתוקם לא יהיה האמון של חברי המפלגות החרדיות, אלא חיזוק אמון הציבור החרדי כולו, ובפרט אמונם של המתפללים שפוקדים מדי שנה את הר מירון. האופן שבו תפעל הוועדה כעת צפוי להשפיע מאוד על אמון הציבור החרדי – אפילו אם יהיו חברים בה אנשים שלאו דווקא מגיעים מהמגזר החרדי.

צווי הריסה באיחור ניכר

על רקע הקמת ועדת החקירה, גם רשויות האכיפה והבנייה נזכרו לפעול כחודש וחצי לאחר האסון הכבד והחלו בהריסת המבנים הבלתי חוקיים שהוקמו במירון. החלטה זו היא ככל הנראה ניסיון של רשות האכיפה והבנייה להשאיר רושם חיובי על הוועדה ולפעול, גם אם באיחור, כמה שיותר מהר.

גורמי אכיפה שונים מודים היום כי אתר הקבר, שרובו אינו חוקי לחלוטין, כלל לא היה בראש סדר העדיפויות שלהם. לפני יותר משנה הרשויות כבר היו יכולות לפעול במתחם, לסדר את שצריך ולבנות מסדרונות מסודרים, אולם לא עשו זאת – אלא חיכו לאישור תוכנית במקום.

"הנכם נדרשים לפעול לפירוק והריסת המבנים תוך 14 יום כשלב ראשון ודחוף ביותר"

רשות האכיפה והבנייה

 

"מהסיור עולה כי יש מבנים רבים שנבנו והוצבו ללא היתר הנדרש על-פי חוק התכנון והבנייה", כתבו ברשות לאכיפה במקרקעין על מתחם מירון. "הינכם נדרשים לפעול לפירוק והריסת המבנים תוך 14 יום, וזאת כשלב ראשון ודחוף ביותר".

כעת לא ברור אם הריסת המבנים תאושר – זאת בשל התנגדות המשטרה וועדת החקירה שרוצות לחקור את הזירה בצורה הכי אותנטית שאפשר. נדגיש כי עד כה, כמעט חודשיים לאחר האסון, אף קצין משטרה לא נחקר במח"ש.

אמיר אוחנה וקובי שבתאי (עיבוד: פלאש/90 )
השר לביטחון פנים לשעבר ומפכ"ל המשטרה|עיבוד: פלאש/90

ועדת החקירה הממלכתית שתוקם, תבחן את מעורבותם ואחריותם של לא מעט גורמים בכרירים - בהם השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה ומפכ"ל המשטרה רב-ניצב יעקב שבתאי. את בעלי האחריות שייחקרו בוועדה ניתן לחלק למעשה לשלושה תחומי עיסוק שונים: גורמים דתיים, גורמים פוליטיים וגורמים משטרתיים.