במשך שבוע שלם בילינו ברחוב בניסיון להביא מבט מבפנים מתוך חייהם של חסרי הבית. השבוע איתם לימד אותנו שאומנם מעטים מהם רוצים לדבר אבל לכולם יש סיפור. בחלק השני של הפרויקט, התמקדנו בסיפוריהם של דרי הרחוב זוהר טייב שנקרע בין בחירה במיטה חמה ואהבה, הרקדן ההולנדי שנקלע לחיים ברחוב הישראלי ואלכס שנחטף על ידי עבריינים ושוחרר תמורת כופר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לא היו לו יותר מדי ברירות, לזוהר, ולא בגלל השם שלו. הוא גדל כל חייו בין משפחות אומנה לפנימיות. בגיל 18 התגייס לצבא, אבל עם שחרורו - הוא לא הסתדר, התמכר לסמים ונפל לרחוב. "פעם אחרונה שהיה לי בית זה היה פה בתל אביב, דירת חדר ולא הצלחתי להחזיק אותה. העדפתי כאילו... ללכת לרחוב יותר קל, אתה לא צריך לדאוג לשכר דירה, לא צריך... הרבה דברים שאתה פטור מהם", סיפר לנו דר הרחוב זוהר טייב.

קורה שאתה רואה אנשים מהעבר? "כל קורות החיים שלי פה, שני מטר על ידי. אבא שלי, אימא שלי, אחות שלי, אחים שלי, כל מי שאני מכיר בעצם", שיתף זוהר. "אף אחד לא מודע, אף אחד לא יודע מה קורה איתי. קמתי ופשוט נעלמתי".

למה ההומלסים משילים את חייהם הקודמים כאשר הם חיים ברחוב? "ההומלסים בונים זהות מחודשת ברחוב וזו הזהות השלטת", הסביר יואב בן ארצי, מנהל תחום התמכרויות ודרי רחוב בעיריית תל אביב-יפו. "העבר לא קיים בחוויה אז הם באופן אוטומטי ורגשי מעדיפים למחוק את הבית ולחוות את מה שהם חווים ברחוב כסוג של בית".

"אהבה יש בכל מקום"

לזוהר יש את טלין, דרת רחוב שצולחת איתו בצוותא את החיים הקשים ברחוב - הם חולקים בכסף שהם משיגים וסועדים יחדיו בבתי תמחוי. יש מקום לאהבה ברחוב? "אהבה יש בכל מקום", טען זוהר. "זה לא מקום שיש לך אזור. אם אני אוהב מישהו, אני אוהב אותו".

 

ההומלסים - חלק שני (צילום: n12)
חולקים בכסף שהם משיגים וסועדים יחדיו בבתי תמחוי. דרי הרחוב זוהר טייב וטלין|צילום: n12

כל המכורים עושים את מה שאפשר כדי לכלכל את עצמם, הרבה גונבים ומוכרים את מה שגנבו, יש מי שמוכר את גופו, זוהר אוסף בגדים ומוכר אותם. "בשביל לסיים לעצמי את היום, אני צריך להרוויח לי עוד 50, 60 שקל לפחות, שיהיה לי לקנות עוד מנה, עוד שקית", הסביר. "התחלתי לעשן בתקופת הצבא. הסגירות היו לי נורא קשות". זוהר שיתף כי מאז ומתמיד עישן רק נייס, "ומשם התחילה הידרדרות, צניחה".

זוהר הוא לא היחיד. ה"נייס גאי" שבעבר היה סם פיצוציות חוקי הוא היום הסם הנפוץ ביותר בקרב ההומלסים, אולי גם המזיק ביותר. "נייס גאי זה תחליף סינתטי למריחואנה. ההתנקות מנייס גאי היא כמעט בלתי אפשרית. זה גורם למניה-דיפרסיה מאוד מאוד משמעותית ולכן רבים מהאנשים שמשתמשים בנייס גאי הופכים להיות אחרי זה הומלסים", תיאר המומחה למשפט פלילי שי טובים.

לבסוף, זוהר הוזמן לישון בהוסטל שמפעילה עמותת "קורת גג". "תהיה לך מיטה ואתה תבוא, תישן כל יום. תאכל, תשתה אצלנו, הכול, אבל אתה לא משתמש במקום בסמים בכלל", אמר לו אופיר אמינוב מהעמותה וגם זכה להתחייבות של זוהר לגבי הסמים. אבל זה לא נגמר שם. שותפתו של זוהר לחיים ברחוב, טלין, לא אהבה את הרעיון ואמרה לזוהר: "אתה לא הולך, אתה נשאר איתי".

ההומלסים - חלק שני (צילום: n12)
לא רצתה לתת לו ללכת לישון בהוסטל|צילום: n12

בהתחלה זוהר נכנע ללחץ שלה ולא נכנס לראות את המיטה שלו, אך בלילה העדיף את המיטה החמה על פני הרחוב הקר. "שמע, זה קורת גג. טלין ברחה. נעלמה, ואני נשארתי לבד. ועובדה, שהינה, יש לי את המקום הזה עכשיו. ואם לא היה לי את זה הייתי שוב מסתובב", הסביר זוהר ושיתף אותנו באהבה לטלין שעזבה ובאמונה שהיא עוד תחזור: "היא דיירת רחוב, דיירי רחוב תמיד חוזרים".

הרקדן המפורסם מהולנד שהגיע לרחוב

בכיכר הבימה, ליד היכל התרבות, מסתתר בין עצי הנוי גבר הולנדי צעיר ושקט שעברו שונה לחלוטין מההווה הקשה שבו הוא חי כיום. שמו רינק סליפהורסט והוא התפרסם בהולנד בזכות כישרונו כרקדן. הוא סרב לדבר איתנו.

"הוא היה רקדן מאוד מפורסם כנראה בהולנד", סיפר תושב השכונה דודי ניסים. "התחלתי לשים לב אליו לפני, אני חושב, 4-3 שנים, הוא לא נראה הטייפקאסט של חסר בית. לא תמצא אותו עם סמים, הוא לא נראה כזה, הוא לא ג'נקי. כנראה שקרתה לו איזושהי חוויה לא נעימה ומאז הוא פשוט ניתק קשר עם כולם".

שוחחנו עם אימו בטלפון שהתעצבה לשמוע כי מצבו הנפשי נראה רע מאוד. "הוא הגיע לישראל כי היו לו קשרים עם רקדנים ישראלים", הסבירה. "הוא נכנס למצב פסיכוטי ואז יצרנו קשר עם שגרירות ישראל כאן בהולנד אבל לא הצלחנו לקבל עזרה. אני חושבת על זה בכל יום, אבל עם זאת שלמדתי לחיות עם זה אני עדיין נושאת איתי מועקה כבדה".

"עשר שנים אתה בחרא הזה"

הלכתי לגינת לוינסקי, נקודה מרכזית של ממכר הנייס גאי בתל אביב, אבל נקלעתי לוויכוח סוער בין סבטלנה לוולאד. "איפה הילד שלי?", שאלה אותו. בעבר הם היו בני זוג, יחד הם גידלו את אלכס, בנה של סבטלנה, מכור לנייס גאי שמדי פעם מתגורר ברחוב. לפני מספר שבועות עשה הבן טעות וגנב סמים מאנשים שלא כדאי לגנוב מהם. הם תפסו אותו, כלאו אותו במחסן ודרשו כופר.

ולאד שילם 7,500 שקל כדי לשחרר אותו, אבל כאשר סבטלנה הגיעה לאסוף את בנה היא גילתה שהאקס שלה, איתו היא מסוכסכת, הופיע לבד, והוא לא מוכן להחזיר את הילד עד שלא יושב לו כספו. לאחר שכנועים רבים ולאד הסכים לקחת אותנו לדירת המסתור ולשחרר את הבחור הצעיר.

בעודנו בחוץ שלחנו מיקום לאימא של אלכס, והיא הגיעה במהרה. "אני אהרוג אותך על זה שאתה כזה", פנתה בכעס סבטלנה לבנה. "אתה בגיל 26, לאן אתה מגיע? עשר שנים, עשר שנים אתה בחרא הזה, בבוץ הזה, עשר שנים, די כבר. אני עשיתי הכול בשבילך. אני כבר מבקשת מאלוהים שהוא ייקח אותי, אין לי כוח יותר". אלכס, בנה, השיב לה: "שייקח אותי". הכול רק כדי לא להתאשפז בבית החולים אברבנל. לבסוף, אימו שכנעה אותו להתאשפז שם.

"הוא לא מבין מה הוא עושה. הוא פשוט הולך לאיבוד. וזה הילד היחיד שלי. היום מוכרים חופשי נייס גאי, כאילו סתם לעשן. וזהו, הוא נדבק. הוא חלש. הוא רוצה, אבל זה יותר קשה וזה יותר חזק ממנו, ואין לו את הכוחות", הסבירה סבטלנה.