האסון הכבד שאירע הלילה (בין חמישי לשישי) במירון מעלה שאלות קשות באשר להיערכות לאירועים המוניים. לפחות 44 אנשים נהרגו וכ-150 נפגעו בסך הכול מדוחק של ההמון. האם היה צורך להגביל את מספר המשתתפים באירוע, איך יכולה הייתה המשטרה להתנהל אחרת והאם התנאים הפיזיים באתר אפשרו אירוע שכזה? השאלות שברשויות יצטרכו לענות עליהן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בין הביקורות שנשמעות כבר בשעות אלה באשר להתנהלות המשטרה, נשאל מדוע היא הציבה את אותו מחסום שיצר את צוואר הבקבוק שבו התרכזו אלפי אנשים שרמסו אלו את אלו. כמו כן לא ברור מדוע הכניסה להר לא הוגבלה כלל אלא רק הכניסה למתחם ההדלקה והתאפשר לכ-80 אלף איש להגיע להר.
עוד נודע כי במקום היו מדרגות מתכת מחליקות שייתכן שהיו גורם בעייתי באירוע. על פי עדי ראייה ששוחחו עם N12 החלקה של ראשוני הנפגעים במדרגות היא שהחלה את האירוע ונראה כי מדובר במדרגות לא בטיחותיות.
ל-N12 נודע הבוקר כי מהנדס של המשטרה חתום על התוכנית לאירוע הזה. לא ברור עדיין כיצד התקיים הליך אישורי התוכניות המשטרתי למבצע מהסוג הזה. האם בדרג המפכ"ל והשר הכירו את התוכנית כמו שצריך ואישרו אותה? יצוין גם שאירוע בסדר גודל כזה היה צריך לעבור אישור של השר לביטחון פנים, כמו מבצע צבאי לדוגמה שמצריך אישור של משרד הביטחון.
יועץ בטיחות: "היה אפשר לצפות דבר כזה"
בתוך כך, עו"ד רונן ורדי, יועץ בטיחות לאירועים המוניים שעובד עם ארגון מכבי העולמי ועם מספר רשויות מקומיות, שוחח עם N12 והבהיר כיצד אירוע כזה צריך להיות מתוכנן. "במפרט של המשטרה מוגדר שצריך להיות מטר רבוע אחד לכל אדם", ציין ורדי. "ברור מהתמונות שזה ממש לא נשמר. זה מה שדורשים במדינה מבחינת הזהירות ממפיקים אזרחים באירוע בפארק הירקון למשל. כמובן המדינה אמורה להקפיד בעצמה באירועים שהיא אחראית להם".
"זה מזכיר את אסון פסטיבל ערד בשנת 1995 שהייתה מכירת יתר של כרטיסים, בלי תכנון ו-3 נערים נמחצו למוות", אמר עוד ורדי. "פה רואים מסות של אנשים דוחפים כשהמעברים צרים מדי והמקום נקודתי ולא יכול להכיל כל כך הרבה אנשים. היה צריך לעשות ויסות של אנשים שמגיעים לשם. והמדרגות - זו גם נקודת תורפה כי סכנת ההחלקה אפילו עוד יותר גבוהה. מדובר בכשל חמור בתכנון קהל".
"מוקדם לקבוע מי אחראי לאירוע, אבל הגורם המקצועי בניהול קהל זו משטרת ישראל" אמר עו"ד ורדי. "מי שמפיק את האירוע לא מבין בניתוב קהל. דיברו המון על הקורונה ולא היה אף שיח על בטיחות. היה אפשר לצפות את האירוע הזה. זה הכי בסיסי שרב שמדליק את המדורה זה כמו כוכב רוק - כולם רוצים לראות אותו. כולם מתנקזים לאותה נקודה. זה המון לחץ במעברים, וזה משהו שבהחלט בניהול סיכונים נכון היה אפשר לצפות".
הכתובת הייתה על הקיר - כבר בדוח המבקר מ-2008
כבר ב-2008 נשלח מבקר המדינה לבדוק את קבר הרשב"י במירון. ממצאיו אז היו קשים - בדוח ניתנה התרעה על מפגעי בטיחות באתר, שלדעת המבקר קשורים למאבק על הבעלות הפרטית במקום. "ליקויים במערך כיבוי האש ודרכי המילוט ששירותי הכבאות מתריעים עליהם מזה שנים, והמהווים סכנה לציבור, לא תוקנו", נכתב בדוח המבקר לפני 14 שנים. "למרות זאת נתנו שירותי הכבאות בכל שנה אישור זמני לקיים את האירוע בל"ג בעומר".
עוד נכתב בדוח: "ריבוי המחלוקות והתביעות המשפטיות על הבעלות על מתחם רשב"י ועל ניהולו מונע זה שנים רבות הפעלה יעילה ותקינה של המתחם ומקשה את פיתוחו. רמת התחזוקה של מבנה רשב"י נמוכה. מתחם רשב"י אינו ערוך כנדרש לקליטת אלפי האנשים שמגיעים אליו מדי יום ובמיוחד באירועים המוניים שאליהם באים עשרות ומאות אלפי מבקרים".