נשיא המדינה יצחק הרצוג הכריז הבוקר (שני) כי הוא מקדם מתווה חנינות מיוחד למחיקת רישום פלילי של חיילים בצה"ל ומשרתי שירות לאומי-אזרחי שעברו עבירות בנעוריהם והשלימו תהליכי שיקום מלאים בעת שירותם.
המתווה התפרסם במהלך ביקור של הנשיא ורעייתו מיכל בבסיס "חוות השומר" של חיל החינוך, יחד עם שר הביטחון בני גנץ. במסגרת הביקור נפגשו הרצוג וגנץ עם חיילים שהגישו בקשות למחיקת הרישום הפלילי שלהם ובקשתם נענתה. הנשיא קרא לחיילים וחיילות שנדונו בפלילים טרם שירותם הצבאי ועברו תהליך שיקום מוצלח במהלך השירות, להגיש לבית הנשיא בקשות למחיקת רישומם הפלילי.
מדובר במתווה חנינות מיוחד של נשיא המדינה שנעשה בתיאום עם שר הביטחון בני גנץ, שר המשפטים גדעון סער ובשיתוף צה"ל. המטרה של המתווה היא להסיר מאותם צעירים את התיוג העברייני ולאפשר להם לפתוח דף חדש – זאת כדי להסיר מהם חסמים תעסוקתיים עתידים ולהקל עלים את ההשתלבות בחברה.
במסגרת המתווה, צעירים שעברו תהליך שיקום, הביעו חרטה מלאה על מעשיהם ושינו את דרכה בצורה משמעותית – יוכלו להגיש את הבקשה למחיקת הרישום הפלילים. בצה"ל הקימו ועדה מיוחדת בראשות קצין חינוך ראש שפנתה באופן יזום לכל החיילים המתאימים ומוצע להם סיוע בתהליך הגשת הבקשה. מבית הנשיא נמסר כי מאז כניסתו לתפקיד מחק הנשיא הרצוג את הרישום הפלילי ל-19 חיילים.
הנשיא הרצוג קישר את ההכרזה על מתווה החנינות לחודש אלול: "ימי הסליחות, הרחמים והתשובה, מדגישים בפנינו את הצורך של חברה ומדינה במתן אפשרות להזדמנות שנייה, לתיקון ולמחילה. במציאות של ישראלים רבים שאינם מצליחים להיחלץ ממעגל חייהם הקשה, מוסד החנינה כמוסד של חסד הוא מהתשתיות החברתיות החשובות ביותר שלנו. אני קורא לחיילי צה"ל ומשרתי השירות הלאומי הזקוקים לכך לפנות לבית הנשיא ולהגיש בקשות למחיקת רישום פלילי. מובן שכל בקשה תישקל ותיבחן לעומקה, תוך בחינת תהליך התיקון והשינוי שעשה המבקש במהלך שירותו".
שר הביטחון בני גנץ בירך את הנשיא על היוזמה ואמר: "המקום שאנחנו נמצאים בו, מייצג את רוח צבא העם. לאורך כל שנותיו, צה"ל מילא משימות לאומיות - מההירתמות למאבק בקורונה, ועד המשימה החשובה של שיקום חיילים בעלי רקע פלילי מהאזרחות. אני קורא לכלל החיילים ומשרתי השירות הלאומי בעלי הרישום הפלילי, להיענות לפנייתו של הנשיא ולהגיש פנייה".
מתווה מחיקת הרישום הפלילי לחיילים הושק במתכונתו הנוכחית על ידי הנשיא הקודם, ראובן ריבלין, בשנת 2017. במסגרתו הוגשו עד היום 363 בקשות חנינה, מתוכן כ-300 בקשות נענו בחיוב וחלקן עודן מצויות בתהליכי טיפול שונים.