נציב כבאות והצלה רב טפסר דדי שמחי הכריז הערב (שלישי) כי בתום 52 שעות של מאבק בלהבות - הושגה שליטה מלאה על האש בהרי ירושלים. בשירות כבאות והצלה מדווחים כי במהלך ימי השריפה פעלו הכוחות ב-7 מוקדים שונים - 204 צוותי כיבוי הוזעקו, 20 מטוסי כיבוי פעלו בשמי ירושלים.
במהלך היומיים האחרונים פונו מאות תושבים מ-10 יישובים שונים. היישובים שפונו הם: צובה, גבעת יערים, שואבה, רמת רזיאל, איתנים, בית מאיר, שורש, עין ראפה, עין כרם ועין נקובה, כמו כן, פונה בית ספר ובית החולים הפסיכיאטרי "איתנים". כולם התושבים חזרו לבתיהם, למעט תושבי איתנים וכמה מתושבי רמת רזיאל וגבעת יערים.
עוד דיווחו בשירות כבאות והצלה כי במבצע השתתפו 1,500 לוחמי אש שהטילו במצטבר 190 אלף ליטרים של חומרים מעכבי בערה ו-516 אלף ליטרים של קצף.
היום (שלישי) בסביבות השעה 18:00 מטוס ה"הרקולס" (שמשון) של חיל האויר השתתף לראשונה במאמצי הכיבוי האוויריים. המטוס, שביכולתו לשאת עד 18 טונות של חומרים מעכבי בערה, ביצע את ההטלה מעל לאזור הר איתן, שבו מתנהלת כעת הלחימה באש. 2 מטוסי כיבוי נוספים משתתפים בתקיפת מוקדי האש כדי לייצר קווי הגנה סביב היישובים.
בשירות הכבאות וההצלה טוענים כי מדובר בניסוי היסטורי ומורכב עבור מערך הכיבוי של ישראל. "השימוש במטוסי הרקולס תאפשר בעתיד התמודדות טובה יותר עם שריפות בהיקף נרחב, ולאורך כל שעות היממה בעת הצורך", מסרו.
המחיר הכבד שגבו הלהבות
אלפי בעלי חיים ממאות מינים מתו בשריפה ו-25 אלף דונם עלו באש - יותר מאסון הכרמל בדצמבר 2010. לפי ההערכות, כ-6,000 דונם משטחי שמורות הטבע הר טייסים והמסרק והגן הלאומי הרי יהודה עלו באש. מדובר בשטחים ערכיים מבחינה אקולוגית שמהווים בתי גידול ומרחב מחיה למאות מיני שונים של בעלי חיים וצמחים.
גם בשעה זו, 105 צוותים של כבאות והצלה פועלים בשטח, כשלצדם גם אנשי רשות הטבע והגנים, קק"ל, פיקוד העורף, חיל האוויר ואף לוחמי אש מהרשות הפלסטינית מתחנות רמאללה ויריחו שהצטרפו למאמץ. שני מטוסי כיבוי פועלים בשטח כדי לייצר קו הגנה סביב היישובים ולמנוע מהאש להתחדש ולהתפשט לעברם.
בימים האחרנים, ביצעו מטוסי הכיבוי למעלה מ-500 גיחות מבצעיות להגנה ובלימת חזית האש. מאות מפקדים ולוחמים עדיין פרושים בשטח לכיבוי מוקדי אש בגזרות השונות בדגש על גבעת יערים, נחל כיסלון והר איתן שם מתפתחת אש משמעותית. חלון הזמן הקריטי מבחינת הכבאים הוא בין השעות 13:00 ל-17:00, בהן הרוח נושבת בעוצמה.
פקחי רשות הטבע והגנים ריכזו לאורך היום את המאמץ בעיקר באזור שמורת הר טייסים ועין טייסים בכיבוי מוקדי בעירה וסיוע והכוונת כוחות הכיבוי השטח. עוד פעלו הפקחים בשיקום פיזי של שבילים וצירים שנחסמו בעקבות עצים שקרסו ומפגעים נוספים.
"אני שב עכשיו מסיור תצפית מעל לאיזורי הלחימה באש - והמראות קשים", אמר טפסר יסים טויטו, מפקד מחוז ירושלים, "ראיתי איך הריאה הירוקה של מחוז ירושלים הולכת ומשחירה תחת הלהבות. לא צריך להיות בוטניקאי גדול כדי להבין שתידרשנה עשרות שנים על מנת לשקם את אשר אבד".
לדבריו, "השטח הגדול שנשרף בהרי ירושלים גורם גם לזיהום אוויר כבד בישובי הסביבה וגם לנזק אקולוגי לטווח ארוך. הרי ירושלים מאופיינים ביער אורנים טבעי. עוצמת האש הגיעה לצמרות ושרפה את העצים לכל אורכם. שיקום והתאוששות משרפה כזאת ייקחו שנים רבות וישאירו את האזור שרוף לזמן רב".