קצת יותר משבוע עבר מאז שידור תחקיר המזון בבסיסי צה"ל, וכעת החלטנו לבדוק אם משהו התחיל להשתנות בגוף שמספק את כמות האוכל העצומה בישראל. ואכן, נראה שבצה"ל לא נותרו אדישים. "כיום לאחר התחקיר עשינו פורום מנהלי מטבח של כלל הצבא", אמר תא"ל רונן כהן, קצין לוגיסטיקה ראשי. "דיברנו על התחקיר, דיברנו על הבעיות, ושמתי שרטוט ראשוני של תוכנית 'מהפכה במטבח'. היא אושרה כבר עם סגן הרמטכ"ל ועם ראש אט"ל".
בתחקיר שערכנו ושבעקבותיו החלו לפעול, חשפנו ממצאים חמורים על המזון בצה"ל. בין השאר, ב-11 מתוך 12 הסלטים שבדקנו בכל הבסיסים, נראו חריגות עצומות ברמת החיידקים. מצאנו כמות גבוהה של עובשים ושמרים ומגוון חיידקים צואתיים. בעיר הבה"דים ובמטבח של בה"ד 15 בגלילות אף מצאנו את חיידק הליסטריה המסוכן.
בעקבות התחקיר, אושרו תקנים חדשים לנגדי מטבח בבסיסים צבאיים רבים. בנוסף החלו לבצע ביקורות מזון נוספות, כולל ביקורות פתע, וגם מזרזים את יישום תוכנית "מהפכה במטבח". בנוסף החליטו לבדוק באופן מקיף את החברות ההסעדה שמפעילות חלק ממטבחי הצבא.
רס"מ שלומי דיין, אשף מטבח גדוד 202 אמר: "לנו יש איפה ללמוד ולהשתפר, אבל הצבא עשה שדרוג ענק בנושא המזון, בנושא האיכות, בנושא הפרודוקטים האיכותיים מאוד". תא"ל כהן הוסיף: "אנחנו נעשה בחודש הקרוב כנס קבלנים וספקים, על מה אנחנו תובעים מהם, אילו בעיות יש לנו עם החוזה כרגע, איך אנחנו מגדילים את הבקרה".
ובזמן שבצבא שוקדים על שינויים, מאז שידור התחקיר הגיעו אלינו עדויות רבות של הורים וחיילים על תנאים קשים במטבחים. נ', חיילת שמשרתת בעיר הבה"דים, סיפרה: "הלכתי לחדר האוכל והיו לי חששות בגלל הכתבה. אכלתי שם קוסקוס ועוף, ואז היו לי שלשולים, כאבי בטן, הקאתי. הרגשתי שפשוט הרעילו לי את האוכל".
וגם הרשת החברתית געשה, כפי שניתן לראות בסרטון שהגיע אלינו דרך אימא ללוחם ששירת בבסיס מבוא דותן שבבקעה. "חולדה מסתובבת בין המדפים, רצה על המגשים. חלק מהמגשים חשופים והחולדה פשוט מסתובבת שם ומקפצת בכל המקרר", סיפרה האם על הסרטון.
"יש מקומות שיש בהם כשל, חד משמעית. הכתבה הזו תעשה לנו טוב"
"זה מחריד. מחריד לראות את זה. ואתה יודע שהילד שלך הולך לאכול אוכל כזה – זה מזעזע. הוא אוטומטית קיבל ממני הוראה לא לאכול במטבח, ולעבור לאכול קופסאות שימורים ודברים שהם סגורים, שחולדה לא יכולה לגעת בהם, ושאין שום מצב שהוא עלול לקבל ולחלות במשהו".
ולא רק חיילים והורים פנו אלינו לאחר התחקיר, אלא גם עובדים בעבר ובהווה במטבחי הבסיסים. כך שוחחו איתנו א' ו-ר' שעבדו בחברת הקייטרינג 'לי-בר' בעיר הבה"דים, וכפי שהצגנו בתחקיר, נמצאו במטבח החיצוני של הזכיין בעיר הבה"דים ממצאים קשים מאוד וגם חיידק הליסטריה.
"עוברים חיטוי שלא כמו שצריך, שזה אומר רק עם צינור מים. קרשי החיתוך מאוד מטונפים. סכינים - מאוד מטונפים. ירקות שנופלים על הרצפה, מחזירים אותם למכונה לקיצוץ ירקות שוב. גסטרונומים יכולים לעמוד לך לילה שלם, לא שוטפים אותם. אחרי זה מגיעים בבוקר, שוטפים מהר עם צינור מים בקטנה ומגישים עליהם אוכל", סיפרו א' ור'.
"צלחת מלוכלכת – מעבירים עליה ניגוב עם נייר רטוב, ומגישים לחייל אוכל. בשר – לפעמים הוא יוצא ב-50 מעלות, וב-50 מעלות יש התפתחות חיידקים. זה כמו שתשים מזון בשמש ב-30, 40 מעלות - התפתחות חיידקים. מסתובבים בלילות וגם ביום חתולים במטבח וגם בחדר האוכל. ובבוקר כשבאים להתחיל עבודה - ממש צואה בכל המחלקות".
על הנעשה מבחינת מזון בעיר הבה"דים אמר תא"ל רונן כהן: "בשנה האחרונה אני גם מפקד על עיר הבה"דים. עסקתי בה בשנה האחרונה. עשינו שינוי גדול אל מול הקבלן". אז בכל זאת, כיצד עדיין נמצאו שם ממצאים חמורים וליסטריה? "גם שם עצרנו את המטבח אחרי הביקורת שלך", השיב תא"ל כהן. "עצרנו את המטבח, הוא נכנס שם לתהליך חיטוי. גורמי הרפואה באו, אישרו אותו לחזרה לעבודה, והוא נכנס חזרה לעבודה".
"יש מקומות שיש בהם כשל, חד משמעית. חד משמעית. לא כל האצבעות שוות, לא כולם מתפקדים באותו דבר. לא כל הקבלנים שלי טובים. לא כל מנהלי המטבח הם מצטיינים", הוסיף תא"ל כהן. "הכתבה הזאת תעשה לנו טוב. אבל זה לא לי, זה לחיילי צה"ל. היא תעשה טוב כי זה גורם לנו רגע לעצור, לשאול את השאלות ולקחת את הדבר הזה קדימה".