במשך כמעט עשור נלחמה ש', גרושה מצפון הארץ, כדי לקבל את הזכויות שלה במחצית מבית המגורים המשותף. הבעל טען כי בגדה בו - מה שהספיק לבית הדין הרבני כדי לשלול ממנה את הרכוש המשותף. בשבוע שעבר קבע בג"ץ, בהרכב מורחב, כי אין לערב נאמנות לעניין חלוקת הרכוש- והפך את ההחלטה. בריאיון מיוחד לחדשות 12 סיפרה אמש (חמישי) ש' על ההאשמות ועל המאבק המייגע, שנמשך לא פחות מתשע שנים ארוכות.
התחלת מערכת היחסים נראתה מבטיחה: הוא בן 20, היא עוד תלמידת י"ב, וארבעה חודשים לאחר שהכירו כבר עמדו מתחת לחופה ליד רב. "הוא היה בן זוג מהחלומות", נזכרת ש'. "הוא היה הבן אדם הכי אוהב, הבן אדם הכי רגיש. שנתן לי הכול. לאורך השנים זה התקלקל".
שלושים שנים הם היו נשואים. הוא היה המפרנס העיקרי, היא גידלה את שלושת ילדיהם, את ביתם בנו ביחד על קרקע שקיבל בירושה מסבו. עם הזמן הפערים נפתחו: הם התרחקו עד שהגיעו לבית הדין הרבני בחיפה, שם הבעל שלף לראשונה טיעון לא מוכח, אבל מנצח עבור חלק מהדיינים.
"קודם כול, אני אישה. דבר שני, אני "אישה בוגדת", שזה אומר שצריך להוציא אותי לסקילה במרכז העיר", מספרת ש' בכאב. "הוא הביא לבית הדין דובי בשקית, ואמר: 'הנה, זה הדובי שהיא קיבלה מהמאהב!' אנחנו הבאנו עוד תמונות, שבעצם הוא זה שהולך וישן מחוץ לבית, זה לא עניין אותם! אמרתי, טוב, תגיד שאני בוגדת. אבל הרכוש מגיע לי".
הבעל דרש לנשל את אשתו מזכויות על ביתם, בטענה שהבגידה פוגעת בדיעבד בהלכת השיתוף. להפתעת כולם, בית הדין הרבני הגדול קיבל את הטענה, ולאחר מכן גם בג"ץ אישר את הקביעה מסיבות משפטיות שונות. "אני לא צריכה להוכיח שותפות, כדי לקבל חצי מהבית", מוחאת ש'. "זה הבית שלי. איזה קריטריונים יכולים להיות להוכיח שותפות? חיים ביחד? חיינו. ילדים? שלושה שכבר גדלו. להשקיע כספים? השקענו הון תועפות. אז מה הקריטריונים להוכיח שותפות?".
ש' מספרת שמעבר לעינוי הזמן ולתוצאה הכלכלית הקשה, גם הדרך המייסרת שעברה בפני הדיינים השפיעה לא מעט: "הייתי מגיעה כל פעם מבית הדין הרבני, שבורה. הייתי בחרדות. הייתי לוקחת כדורי הרגעה כדי להיכנס לשם כי ידעתי שעוד פעם יטיחו בי שלא מגיע לי ושאני "אישה בוגדת". זה... היה מתיש, מעליב מאוד. פוגעני. הייתי רואה מבט של בוז, של זלזול. של "מי את בכלל?"
כבר לפני שנתיים הורתה נשיאת העליון, אסתר חיות, לקיים דיון נוסף בסוגיה בהרכב של תשעה שופטים, ורק בשבוע שעבר ניתנה ההחלטה בדעת רוב. רגע אחר כך, עורך דין אייל מנחם, שמלווה את ש' כמעט עשור, התקשר לבשר לה: ניצחת. מחצית מהזכויות בבית שלך. "זה היה אושר ענקי. ענקי. הרגשתי שסוף סוף הצדק יצא לאור. שמישהו הקשיב לי", אמרה ש'.
פסיקת בג"ץ מנעה מבית הדין הרבני לחלק רכוש לפי המשפט העברי העתיק, חיזקה את מעמד האישה - ועוררה זעם בצד השמרני. עו"ד אייל מנחם, שייצג את ש' בהליך המשפטי, אמר לחדשות 12 כי חשיבות הפסיקה היא בכך שבית המשפט העליון חייב את בית הדין הרבני להקפיד על חלוקת רכוש לפי הכללים האזרחיים, ללא הכנסת שיקולים כמו בגידה. "מניסיון של 22 שנה אני לא זוכר מקרה שבו בעלים שהוכחו לגביהם טענות בגידה, ננקטו לגביהם סנקציות רכושיות בבית הדין הרבני", השווה מנחם.
התיקון אומנם הגיע, אבל באיחור: בגיל 56 ש' היא כבר סבתא לארבעה, במצב כלכלי לא קל. מתגוררת בדירת אמה וממתינה לקבלת החלק שלה בבית. בינתיים, אגב, היא ממשיכה לשלם את חובות הגרוש שלה, כי בחובות היא נמצאה שותפה כבר מההתחלה.
"אני מקווה, בסוף, שאני אוכל שתהיה לי פינה קטנה, חדר. לא צריכה יותר מדי. אני רוצה רק שיהיה לי מקום שאני אדע, שגם אם מחר אני לא אוכל לעבוד, חלילה, מאיזושהי סיבה, כי היום אי אפשר לדעת מה יהיה מחר, שאני אוכל לסיים את חיי בכבוד", סיכמה ש'.