ביקורת מבית: אחרי שראש הממשלה נפתלי בנט נאם בוועידת האקלים בגלזגו והתגאה בתעשייה המקומית, חברות אנרגיה ירוקה בישראל העבירו אתמול (שני) ביקורת חריפה על המצב בפועל: "קשה לעבוד בישראל". גם החברת להגנת הטבע לא התרשמו מההבטחות של ראש הממשלה: "מקווים כי היעד לאיפוס פליטות ימומש – עד כה ישראל נכשלה כישלון חרוץ".
בכירים בחברות אנרגיה ירוקה בישראל, חברות שעוזרות למדינות שלמות להתמודד עם משבר האקלים, סיפרו ל-N12 על בירוקרטיה, בעיות ברגולציה, חוסר משאבים, חוסר בתשתיות ועל כך שישראל לא עוזרת להם ולא משקיעה בהם. אחד הבכירים אף אמר כי "אותם בכירים שחוגגים היום בגלזגו, יחזרו אחר כך לישראל לתקוע אותנו - וימשכו לגרום לכך שלא נתקדם בצורה טובה".
סיפור אחד סמלי יכול להמחיש את כל התמונה. חברת אייאופס, שמאוד מחוזרת בעולם, רצתה לנסוע ולהציג בוועידה בגלזגו כחלק מהמשלחת הישראלית. בחברה דיברו עם גורמים שהפנו אותם לאנשים אחרים, ולבסוף הם לא הספיקו להירשם מפני שעבר הזמן. בשלב הזה, החברה הזאת נוסעת לוועידת האקלים כמוזמנת רשמית של אחת ממדינות אירופה שרוצה את השירות של החברה.
החברה להגנת הטבע מסר בתגובה על נאומו של בנט כי היא "מברכת את ראש הממשלה בנט על כך שלראשונה, מדינת ישראל מציבה יעד לאיפוס פליטות", אך ציננה את ההתלהבות. "אנחנו מקווים כי היעד גם ימומש, בייחוד לאור העובדה, כי עד כה, ישראל נכשלה כישלון חרוץ, בעמידה ביעדים שהציבה", נמסר. "עם זאת, האמירה של ראש הממשלה בנט, לפיה היתרון היחסי היחיד של ישראל, בהשוואה לגודלה, נמצא בחדשנות וביזמות, מחמיצה את ייחודו של הטבע הישראלי, ואת היותנו אחד מה-'נקודות החמות' החשובות בעולם, מבחינת מגוון ביולוגי ובתי גידול וציר נדידה בעל חשיבות עולמית לציפורים".
הם הוסיפו כי "נשמח לראות את המוח הישראלי פועל לא רק לקידום החדשנות בעולם, אלא גם בישראל, באמצעות פעילות לצמצום זלילת השטחים הפתוחים, על ידי יישובים וכבישים חדשים ומיותרים, מניעת המשך קידוחי גז ונפט בים (והכרזה על שמורות טבע ימיות חדשות), ביטול הסכם קצא"א, שמאיים להרוס את שוניות האלמוגים הייחודיות באילת ועוד".
הבטחות המנהיגים בגלזגו - ואלו שסירבו להגיע
מפגש המנהיגים בוועידה הגדולה ביותר שהתקיימה אי פעם בבריטניה נפתח אתמול בערב בגלזגו. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, קרא לעולם להפשיל שרוולים, אבל מזכ"ל האו"ם חשב שזה כבר מאוחר מדי. "הפסיקו להתייחס אל הטבע כאל בית שימוש", אמר מזכ"ל האו"ם. "אנחנו חופרים את הקברים של עצמנו". נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן קרא לעולם להתעורר והתחייב שמדינתו תפחית 50 אחוזים מהפליטות עד שנת 2030.
זו הייתה ועידה משמעותית עבור ראש הממשלה נפתלי בנט, שנועד לראשונה עם שורה ארוכה של מנהיגים, בהם ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון, נשיא צרפת עמנואל מקרון, ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. בנאומו הוא ניסה ליישר קו עם המדינות המפותחות והתחייב להפסקת השימוש בפחם עד לשנת 2025.
לא רק מנהיגים, אקטיביסטים, מומחים ומפגינים נהרו היום לגלזגו. 3,000 עיתונאים, בהם הבכירים ביותר בעולם, הקימו אולפנים מיוחדים מהוועידה ושידרו ממנה ללא הפסקה. זו הייתה אחת המטרות המרכזיות של המארגנים, שהבינו היטב שהאתגר האמיתי הוא הגיבוי הציבורי שיקבלו המנהיגים לבצע מהלכים מרחיקי לכת בבית.
האכזבה הגדולה הייתה משורת המדינות שבחרו לא להשתתף, בהן גם מזהמות גדולות כמו רוסיה, סין וברזיל. גם נשיא טורקיה רג'יפ טייפ ארדואן ביטל היום ברגע האחרון את השתתפותו משיקולי אבטחה. בעשרת הימים הקרובים ייפגשו צוותים מקצועיים בניסיון לתרגם את ההצהרות הפומפוזיות לצעדים קונקרטיים, בתקווה שוועידת גלזגו תירשם בהיסטוריה כתחילת הסוף של משבר האקלים ולא כקריאת ההשכמה האחרונה שהמנהיגים התעלמו ממנה.
במהלך הוועידה, נרשמה מבוכה כששרת האנרגיה קרין אלהרר לא הצליחה להיכנס למתחם. המאבטחים לא הרשו לכלי הרכב שלה, שמותאם לכיסא גלגלים, להתקרב לוועידה, והיא נאלצה לחזור למלון אחרי המתנה של שעתיים במכונית. גורם בפמליית רה"מ מסר כי בשיחת בנט-ג'ונסון הם דיברו, בין היתר, על התקרית שאירעה מוקדם היום עם שרת האנרגיה, קארין אלהרר. על פי הגורם, סוכם כי השרה תגיע מחר עם בנט למתחם הוועידה וכן, כי תשתתף בפגישה בין השניים.
במהלך אירוע קבלת הפנים נפגש בנט עם שורת מנהיגים, בהם נשיא ארה"ב ביידן, ראש ממשלת בריטניה ג׳ונסון, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, הנסיך ויליאם ואשתו הדוכסית קייט מידלטון, הנסיך צ׳ארלס, נשיא קניה אוהורו קניאטה ועוד.