עשרות שנות מונופול של הרבנות הראשית צפויות להסתיים השבוע באישור הרפורמה בכנסת. הקרב על הכשרות והרפורמה המתוכננת נוגעות לרוב האזרחים שומרי הכשרות בישראל, לעשרות אלפי בתי עסק ולאלפי משגיחי הכשרות ברחבי הארץ. עם זאת נראה כי רוב הציבור, בעלי העסקים והמשגיחים לא מבינים את הרפורמה לעומקה.
העיקרון המנחה: המונופול של הרבנות עומד להגיע לסיומו. בשלב הראשון שייכנס לתוקפו בשנה הקרובה תיערך תחרות של רבנות נגד רבנות - כלומר הרבנות בירושלים תוכל להעניק כשרות בתל אביב או בקריית שמונה ולהפך. בשנת 2023 צפוי לקרות "הדבר האמיתי" ברפורמה שמקדם השר לשירותי הדת מתן כהנא: גופים פרטיים יוכלו להעניק כשרות גם ללא תעודה מקבילה של רבנות. הרבנות למעשה תפעיל בכך רק מנגנון פיקוח.
מבחינת סוגיית המחיר לפי ההערכות צפויה אכזבה. לא נראה ירידה משמעותית בעלות הכשרות לבתי עסק, הרי בסופו של יום מה שגוף מסחרי מספק לא יהיה זול יותר ממה שמוסד ללא כוונת רווח, כמו הרבנות, מספק. כן צפוי חיסכון בכפל תעודות במגזר החרדי ובייבוא.
השאלה הגדולה שמתווכחים עליה בימים אלה בעולם הדתי: האם לפחות הם יוכלו לקבל כשרות טובה יותר? יאיר שרקי כתבנו הצטרף למשגיחים ושמע את הקולות השונים בחברה הדתית שסובבים את רפורמת הכשרות בישראל – אבל לא רק אותם. גם את בעלי העסקים שהציפו את ההתנהלות הבעייתית וההחלטה של הרבנות הראשית לשלול מהם תעודת כשרות.
מבעד להררי הטיעונים על איכות הכשרות וחיסכון כלכלי, בשטח מתברר שיותר מכל דבר אחר – מה שבסוף ערער את מעמד הרבנות בתחום הזה שבין אדם למקום היו דווקא המקרים שבין אדם לחברו, ובין המשגיח למושגח. צפו בכתבה.