התגובות לגילויים החדש בפרשת NSO: מנכ"ל משרד האוצר לשעבר שי באב"ד ושר המשפטים גדעון סער התייחסו הערב (שני) ב"מהדורה המרכזית" לפרסום כלכליסט מהבוקר שמנה שמות רבים שהודבקו כביכול בתוכנית הריגול פגסוס של NSO על ידי המשטרה תוך חריגה מהנהלים.
"אם הייתה חריגה ללא סמכות – אנשים צריכים לתת על זה את הדין", אמר סער. עם זאת הוא הדגיש כי "החריגה היחידה שידועה היא זו שעלתה מצוות הבדיקה שמינה היועמ"ש הקודם והייתה על מקרה שבו ניתן צו להאזנות. כל מה שהיום פורסם בעיתון כלכליסט לא ידוע למערכת במשרד המשפטים ולכן זה מחייב בדיקה יסודית ללא טיוח".
לגבי הליך המינוי של ועדת חקירה, אמר סער כי יתקיים דיון בממשלה יחד עם היועצת המשפטית החדשה לממשלה גלי בהרה-מיארה. "אני בדעה שטוב שתקום ועדת חקירה ממלכתית", אמר. "אם יעמוד בראשה שופט אני חושב שעדיף שתמנה אותה נשיאת בית המשפט העליון וככה אף אחד לא יטען לשיקולים זרים".
סער התייחס גם למינוי היועצת המשפטים החדשה לממשלה שנכנסה היום לתפקידה. הוא הכחיש שמדובר היה ב"משחק מכור", והדגיש שאין חובה של ניסיון עשיר במשפט פלילי כדי לכהן בתפקיד.
באב"ד: "באיזו מדינה אני מגדל את הילדות שלי?"
"אני מתעורר היום בשבע בבוקר להכין את הבנות לגנים והטלפון שלי מופצץ בכמות הודעות פסיכית", סיפר באב"ד ששמו נכלל בתחקיר. "אז אני מגלה שחיטטו בטלפון שלי. מבלי להיכנס עם מי דיברנו, אנחנו יודעים שלא היה שום הליך של בדיקה או חקירה מולי או מול קרן טרנר".
"אני קמתי היום בבוקר ושאלתי את עצמי באיזו מדינה אני מגדל את הילדות שלי", המשיך באב"ד. "התכתבויות הופכות להיות נחלת הכלל. יש שם דברים רגישים לפעמים. אני מאוד מקווה שהכול לכאורה ושלא קרו כאלו דברים. אני רוצה שכולם יחקרו את זה עד הקצה – שר המשפטים, השר לביטחון הפנים ומערכת המשפט. אם מישהו משך את הנתונים אני רוצה שישמידו את כל הפרטים".
הפער בין התחקיר למשטרה
באתר "כלכליסט" נחשפו הבוקר שמותיהם של כמה בכירים ואנשי ציבור שאחריהם המשטרה עקבה לכאורה, ללא ידיעתם, באמצעות תוכנת פגסוס מבית NSO. בין הבכירים ואנשי הציבור שאחריהם עקבה המשטרה, נמנים קרן טרנר-אייל, מנכ"לית משרד האוצר לשעבר, רמי לוי, מנכ"ל אחת מרשתות השיווק הגדולות בישראל, שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר ואבירם אלעד, מנכ"ל חדשות 13 ולשעבר העורך הראשי של אתר "וואלה!".
עם זאת, גם הערב מתגלה פער ניכר בין הממצאים בתחקיר של כלכליסט לבין מה שאומרים במשטרה. בתום בדיקה שנעשתה מהבוקר, טועני במשטרה כי לא היה שום טיפול, חשד או בדיקה בעניינם של המנכ"לים באב"ד, טרנר ופלמור. באשר למקרים אחרים שמופיעים בתחקיר, ממשיכים במשטרה להתעקש: נכנסנו לטלפונים של חשודים בפלילים ורק על פי צווים של בית המשפט, לא היה "פישינג".
"אם הפרסומים נכונים – אלשיך יצטרך לעמוד לדין"
הפרשה גרמה ל"מלחמת עולם" בין צמרת המשטרה הנוכחית ולבין צמרת המשטרה בתקופות המפכ"ל רוני אלשיך. בכירים במטה הארצי אמרו היום כי "אם בוצע שימוש לא חוקי בתוכנות האזנה, ועדת החקירה צריכה לחקור את המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך". עוד הוסיפו הבכירים כי "אם הפרסומים נכונים, אלשיך ייזכר כמפכ"ל שהסב את הנזק הגדול ביותר למשטרה ועל כך יצטרך לעמוד לדין".
בפרקליטות הופתעו היום מהפרסומית וטענו שאם הייתה כניסה לטלפונים של המנכ"לים שלא היו חשודים, בוודאי שהדברים לא נעשו על דעת היועמ"ש, פרקליט המדינה, פרקליטי המחוזות והתובעים. הם מבקשים לעשות בדיקה באירוע שמבחינתם הוא רעידת אדמה.
בינתיים, הפרקליטות תצטרך להודיע עד מחר ב-14:00 לבית המשפט מה היקף החדירה ללא צווים לנאשמים ולעדים בתיקי נתניהו. לפי מה שידוע כרגע, המידע מהמשטרה עדיין לא הועבר לפרקליטות. לפחות במקרה אחד, עד המדינה שלמה פילבר, בשלב זה נראה כי החדירה לטלפון בוצעה לאחר צו אבל חרגה ממנו.
פלמור: "תחושה מפחידה, מטרידה ומזעזעת"
על פי הדיווח, בין האנשים שהמשטרה השתמשה בתוכנות הרוגלה נגדם נמצאת גם מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, אמי פלמור. "לא יכולה להבין למי היה עניין, מעולם לא נחקרתי, מעולם אף אחד מסביבתי לא נחקר", אמרה בריאיון לשש עם עודד בן עמי. "יש מדי פעם באגים בטלפון, אני באופן אישי מייחסת את זה לזה שטפטפתי מים בטעות על הטלפון".
"נעלבתי, הייתי בעיקר בהלם, לוקח רגע להבין את המשמעות של הדבר הזה", הוסיפה. "ההרגשה שאנשי משטרה שנפגשתי איתם יודעים פרטים אישיים ואינטימיים עליי היא הרגשה מאוד לא נעימה וגם מחשבה שאולי מחזיקים משהו כדי שאפשר יהיה להביך או משהו. תחושה מאוד מפחידה, מטרידה ומזעזעת. רבים מייחסים את זה לעמדות הביקורתיות שלי נגד המשטרה – מקווה שזה לא נכון".