אחרי שהמשטרה הוציאה לפני שבוע צו האוסר לקיים את הילולת הבאבא סאלי, וחזרה בה מההחלטה יום לאחר מכן, אתמול (רביעי) החלה ההילולה בנתיבות בהשתתפות אלפים בודדים של מאמינים, כמחצית מהכמות בשנה רגילה. 

חלק מן הקהל פרץ את אחד מן המחסומים המשטרתיים שנועד לווסת את הקהל הרב ו-12 בני אדם נעצרו בחשד להפרת הסדר והשתתפות בקטטות מקומיות בקהל הנמצא במקום. בהודעת המשטרה נכתב: "הסרטונים המופצים מוצאים מהקשרם ולא אירעו פריצות מחסומים".

בניגוד לשנים הקודמות, הכניסה להילולה אושרה למשך זמן של 7 דקות בלבד, והיא אינה מלווה ביריד ובהדלקת נרות. כמו כן, הכניסה התאפשרה רק לרחבה שסביב מבנה הקבר, ולא תותר כניסה לקבר עצמו הציון).

חוגגים בהילולת הבאבא סאלי בצל ההגבלות (צילום: פלאש 90)
המתפללים בהילולת הבאבא סאלי בצל ההגבלות|צילום: פלאש 90

בנוסף לצמצום האירוע, החוגגים נדרשו להציג בכניסה לאירוע תו ירוק או בדיקת קורונה בתוקף ולעטוף מסכות בעת השהייה במתחם. אך על אף העלייה בתחלואת הקורונה, במשטרה חששו בעיקר מאירוע בטיחותי כפי שהיה באסון מירון, ולא מהדבקה המונית. במשטרה ציינו כי מאות שוטרים מאבטחים את האירוע – ועד כה הוא מתנהל עם על מני מנוחות.

הילולת הבאבא סאלי בנתיבות בצל ההגבלות (צילום: n12)
ההילולה צנועה יותר ביחס לשנים הקודמות|צילום: n12

האיסור, המהומה והפשרה

לפני שבוע פרסמנו לראשונה כי המשטרה הוציאה צו האוסר את קיומה של ההילולה. תנ"צ נחשון נגלר, מפקד מרחב הנגב, כתב: "ההילולה לא תתקיים בהשתתפות הקהל הרחב ולא תותר כניסתו לציון הקבר של הבאבא סאלי". הוא הסביר כי "הוראה זו ניתנת לאחר שנוכחתי כי אין היתכנות סבירה לעמידה בהוראות חוק הבטיחות עד למועד אירוע ההילולה". עוד נכתב בצו כי "בשל הקהל הרב ורצונו להיכנס למתחם הקבר, המכיל כ-300 איש, נוצר דוחק רב וסיכון בשנים הקודמות".

לאחר פרסום הדברים קמה מהומה ציבורית, וח"כ יעקב מרגי מש"ס הצהיר כי האירוע יהיה גדול יותר מבשנים קודמות גם אם לא יתקבל אישור מהמשטרה: "אנחנו לא נעבור על זה בשתיקה, נצביע ברגליים – וההילולה תתקיים. אם בשנים שעברו היו כמה רבבות – בגלל החלטת המשטרה תהיה צעדת מחאה ויבואו מאות אלפים".

יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, כתב בטוויטר כי "ממשלה שהוקמה בוילה בסביון מבטלת את רשתות הביטחון לאוכלוסיות המוחלשות, מדרדרת אותם לפת לחם, וסוגרת להם את קבר הבבא סאלי להתפלל על מצוקותיהם. אנחנו באומיקרון חברתי". מנגד, פרויקטור הקורונה פרופ' סלמן זרקא טען כי מדובר ב"פיגוע המוני" ואמר כי לא סביר שיתקיים במדינת ישראל במתכונתו הרגילה.

יממה לאחר מכן, המשטרה חזרה בה והודיעה כי תאפשר לקיים את האירוע תחת הגבלות. להחלטה קדם סיור מפקד מחוז הדרום של המשטרה, ניצב פרץ עמר יחד עם ראש המרחב, ראש עיריית נתיבות יחיאל זוהר, נציגי עמותת הבאבא סאלי, מפיק האירוע ונציגי כבאות ומגן דוד אדום. בסיום הסיור הגיעו הצדדים להסכמות שאיפשרו את קיום האירוע.