לאחר שנתיים שבהם לא התקיים בשל מגפת הקורונה, "מצעד החיים" נערך היום (חמישי) בפולין, במתכונת מצומצמת בשל המלחמה באוקראינה. הוא מתקיים בהובלת 8 שורדי שואה במקום כ-80 שורדים שהובילו אותו עד לפני שנתיים. לצד השורדים צועדים באושוויץ-בירקנאו כ-2,500 איש מ-25 מדינות, לרבות משלחת של פליטים מאוקראינה ומשלחת של נפגעי מתקפות אנטישמיות ברחבי העולם - בסימן העברת לפיד הזיכרון מדור השורדים לדור הנכדים.
בין הצועדים נמנה נשיא פולין אנדז'יי דודה שאמר כי "חשיבות האירוע היא מרגשת מאוד, אבל למרות שהמצעד תמיד מלווה עם אבל ועצב - זה מצעד החיים, ניצחון החיים. הצועדים מראים שהיטלריזם ונאציזם לא מספיקים להשמיד אומה, גם אומות אחרות. הרצון לחיות הוא גדול מכל זה".
"כשהלכתי ביניכם מאושוויץ לבירקנאו, הרגשתי אחריות להיות נציג העם הפולני - אבל צריך להזכיר ולזכור שכאן במחנות אזרחים פולנים ויהודים היו אלה שהושמדו", הוסיף הנשיא הפולני. "כשהלכתי במצעד, הרגשתי שאני מייצג אזרחים רבים שלא יכולים להיות כאן - חלקם נרצחו בידי הגרמנים וחלקם הלכו לעולמם".
נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר כי "מצעד החיים הוא הרבה יותר ממחווה סמלית. הנצחת זיכרון השואה היא החובה של כל אדם, של כל אומה ברחבי העולם. וזו חובת הדור שלנו! לזכור, לעומק ובאופן קיומי, למען מי שלא יכולים לעשות זאת. זה לפעול נגד אנטישמיות, שנאה, קנאות וגזענות. למען המצפון המוסרי שלנו, לחמלה, צדקה וחסד ולראות כל אדם כאילו נברא בצלם אלוהים".
"מדינת ישראל, שהוקמה בעקבות השואה כהבטחה שלעם היהודי תמיד יהיה בית, תפעל כדי להבטיח שהיהודים לעולם לא יהיו שוב פליטים", הוסיף הרצוג. "לא ניתן לעולם לשכוח את מעמקי האכזריות האנושית של הנאצים ועוזריהם. ונצעד שוב גם בשנה הבאה. הלוואי ונצליח בהעברת הלפיד לדורות הבאים".
טקס מרגש ופורץ דרך בשפה הערבית התקיים במחנה ההשמדה אושוויץ - בהובלת עמותת "ביחד ערבים זה לזה", עמותה ערבית ישראלית שנמצאת במשלחת לפולין ומורכבת מצעירים מוסלמים, נוצרים ודרוזים.
ישראל מציינת היום את יום הזיכרון לשואה ולגבורה ומתייחדת עם זכרם של ששת המיליונים שנספו בשואה. הבוקר בשעה 10:00 נשמעה צפירת דומיה בת שתי דקות ומיד אחריה החל טקס הנחת הזרים ביד ושם. בשעה 11:00 החל טקס "לכל איש יש שם" במקביל בכנסת וב"יד ושם", ובו הוקראו שמותיהם של קורבנות השואה.
בטקס שמתקיים כמדי שנה ביד ושם, השתתפו סמלי השלטון ובהם: הנשיא הרצוג, ראש הממשלה בנט, יושב ראש הכנסת לוי ונשיאת בית המשפט העליון חיות. אלה עומדים לצד נציגי ארגוני הלוחמים והניצולים בטקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה. ראש הממשלה בנט והנשיא הרצוג נאמו אמש בעצרת הממלכתית ביד ושם לפתיחת אירועי הזיכרון.
מספר היהודים בעולם עדיין נמוך מבערב המלחמה
בישראל חיים היום 161,400 ניצולי שואה, בגיל ממוצע של 85.5. בשנה האחרונה הלכו לעולמם 15,553 ניצולים וניצולות – יותר מ-42 בממוצע מדי יום. בשנת 1939, ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה, מספר היהודים בעולם עמד על כ-16,600,000. ערב הקמת המדינה בשנת 1948, המספר עמד על 11,500,000.
כיום חיים בעולם כ-15,000,000 יהודים, עדיין פחות ממספרם ערב המלחמה. מהם כמעט 7,000,000 חיים בישראל – 45% מיהודי העולם. 6,000,000 נוספים חיים בארצות הברית, כמעט 450,000 בצרפת וכמעט 400,000 בקנדה. בגרמניה חיים כמעט 120,000 יהודים היום.