סמוך לכניסה הדרומית לעכו מקימים מקדש לכבודו של קדוש בהאי שעתיד להיטמן בו. חורו רזאי, מנהל פרויקט הבנייה, סיפק לנו אמש (שלישי) ב"מהדורה המרכזית" הצצה מיוחדת אל תוך בניית המקדש החדש שעתיד לקום בקרוב.
"השקענו מאות מיליוני שקלים למען 500 השנים הבאות"
מה העלות של הקמת המקדש אתם שואלים? "התקציב של הפרויקט הזה הוא 250 מיליון שקלים", שיתף רזאי. "השקענו סכום כזה למען השימוש שלנו ב-500 השנים הבאות. זה לא אומר שנהרוס אותו אחר כך, זה אומר שלא נצטרך לשפץ אותו יותר מדי עד אז.
המימון להקמת המקדש החדש וגם הכסף להחזקת הגנים הבהאיים - מגיע כולו מתרומות של הקהילות שלהם בעולם. למה בעצם הם משקיעים כל כך הרבה בארץ כל כך רחוקה? "למעשה זה ההפך ממרוחק", טען רזאי. "זה מרכז העולם. המפקדה של הדת העולמית הזאת הוא כאן. זה המרכז של הדת שלנו. כל הבהאים מדי יום פונים לכיוון ישראל בזמן התפילה שלהם. מכיוון שהם פונים לכיוון המקדשים האלה".
הדת הבהאית
הדת הבהאית נולדה באיראן. מייסד הדת, בהאא אללה, נרדף על ידי המוסלמים ככופר והוגלה מארץ לארץ עד שהשלטון העות'מאני החליט לשים אותו בכלא עכו.ברחבי העולם יש יותר מ-8 מיליון בהאים, שזה די הרבה לדת צעירה שנוסדה לפני כ-150 שנה.
בישראל קבורים שלושת הנביאים שלהם, וזו מצווה גדולה לעלות אליהם לרגל: הראשון נקרא הבאב, והוא קבור בחיפה, במקדש האיקוני שכולנו מכירים. השני והקדוש מכולם הוא בהאא אללה, שקבור בגנים הבהאיים בעכו. והנביא השלישי הוא בנו, עבדול בהאא, שנקבר זמנית בחיפה לפני קצת יותר ממאה שנה ועצמותיו יועברו למקדש החדש שמוקם בעכו.
"הבהאים מאמינים שיש אל אחד, שיש לו שמות רבים", הסביר ד"ר דיוויד רוטשטיין, מזכ"ל הקהילה הבהאית העולמית. "אבל לא משנה כמה שמות יש לו הוא עדיין אל אחד. הבהאים מאמינים שיש דת אחת, הדת של האלוהים". לפיו, הם מקבלים גם את התנ"ך, הברית החדשה והקוראן.
והבהאים מאמינים שיש רק גזע אחד, הגזע האנושי. אין דרך לזהות בהאי לפי לבוש חיצוני או לפי ריטואל פומבי. לפי הדת הבהאית התפילה היא משהו אישי מאוד. אין כוהני דת בדת הבהאית. אין רב, אין מולא, אין כומר. אבא שלי, זה יכול לעניין אותך, הוא יהודי. -היה יהודי לפני שנהיה בהאי. אבל כשהוא נהיה בהאי, כמו כל הבהאים, הוא אמר: אני עדיין יהודי, אבל עכשיו אני גם נוצרי, מוסלמי, בודהיסטי וכו'".
האנשים מאחורי הבנייה וטיפוח הגנים
160 גננים מטפחים את הגנים בחיפה ובעכו, תחת שרביטה של דארלין רובינסון מקנדה. גם דארלין היא כמובן בהאית. היא הגיעה מקנדה ועובדת כאן בהתנדבות 20 שנה. העבודה קפדנית, דייקנית ולכל שיח יש גובה שהוגדר לו בספרים.
"תחשוב שהמקדש הוא תכשיט - והגנים הם הבסיס שעליו נמצא התכשיט הזה" אמרה רובינסון. "ככה שהגנים הופכים את המקום הקדוש ליפה יותר, זה בהיבט הפרקטי. אבל יש לזה גם משמעות רוחנית; כשמגיעים לכאן מהרחוב, עם כל דאגות חיי היום-יום הרגילים בראש - הגנים נועדו להאט אותנו".
ג'וסאיה, הגיעה מקניה. "חשבתי שיום אחד אבוא לפה לשרת את המרכז הבהאי העולמי. הייתי צריכה להגיע לכאן כדי להרגיש את המקום המיוחד הזה. את המקומות הקדושים האלו כמו מקדש בהאא אללה, מקדש הבאב, זה החלום שלי".
אפילו מנהל פרויקט המקדש החדש הבהאי איראני אמריקני, חוסרו רזאי - הוא מתנדב. "אנחנו לא מקבלים משכורת", סיפר. "אנחנו באים לכאן, מספקים לנו מקום מגורים - ויש קצבה סמלית כל חודש, שנועדה לשימוש אישי. זהו, אין משכורת, כלום. אתה פשוט כאן, כדי לעשות את העבודה שלך, בתור שירות. אף אחד לא מכריח אותנו בכוח".
האדריכל של המקדש החדש בעכו הוא גם האדריכל של מבנה נוסף - מגדל אזאדי בטהראן. הוא תוכנן על ידי חוסיין אמאנאת - בהאי איראני שהיגר מאוחר יותר לקנדה עקב המהפכה האסלאמית. המבנה הזה היה עד לימים הטובים ביותר של איראן, כמו גם לימים הנוראים ביותר שלה.
האדריכל אמאנת תכנן גם את המקדש החדש בעכו, לכבוד האיש - שממש לא רצה את זה. לדבריו: "כשאני אלך לעולמי, אל תבנו דבר לכבודי. ותקברו אותי מתחת לחולות בין חיפה ועכו, ככה שחבריי ואנשים יוכלו ללכת מעליי".
המועד העדכני להשלמת המקדש הוא סוף שנת 2024, אז עכו תזכה באתר תיירות מושקע, עם גנים כמו שהבהאים יודעים לעשות. האתר אמור להחזיק 500 שנה בקלות, עד השיפוץ הראשון.