משרד החוץ תקף היום (שלישי) בחריפות את הכנס במכון גתה בתל אביב שתוכנן להתקיים מחר, ביום השנה לפוגרום "ליל הבדולח" שביצעו הנאצים ביהודי גרמניה, תחת הכותרת "השואה, הנכבה ותרבות הזיכרון הגרמנית". במשרד החוץ הביעו "זעזוע ושאט נפט לנוכח זילות השואה", וציינו כי מדובר ב"כוונה צינית ומניפולטיבית ליצור זיקה שכל מטרתה הכפשת ישראל". בעקבות הביקורת, במכון גתה הודיעו כי הם דוחים את הכנס ליום ראשון. מאחורי האירוע עומדת קרן "רוזה לוקסמבורג" של המפלגה הגרמנית "די לינקה".
במשרד החוץ קראו מוקדם יותר "לכל הגורמים המעורבים לבטל את האירוע המקומם". שגריר ישראל באו"ם לשעבר, רון פרושאור, תקף גם הוא את הכוונה לקיים את הכנס: "ביום הזיכרון לפוגרומים של נובמבר 1938, מכון גטה וקרן רוזה לוקסמבורג החליטו להמעיט בזיכרון השואה. ומכל המקומות – דווקא בישראל. זה לא מקובל ולא מכבד".
לאחר הביקורת, כאמור במכון גתה החליטו לדחות את האירוע בשלושה ימים. "זיכרון השואה והנצחת הקורבנות הם עניין מרכזי של מכון גתה, לו אנו מקדישים פרויקטים רבים", נמסר מהמכון. "אנו מצטערים שבחירת התאריך לדיון בפאנל הובילה כעת לרוגז. לפיכך, לאחר התייעצות עם הדוברים, אנו דוחים אותם ליום ראשון, 13 בנובמבר 2022.
מכון גתה מייצג הבנה ודיאלוג. על כך עוסק הדיון המתוכנן. שני הדוברים מישראל הם מומחים מוכרים בתחום תרבות הזיכרון ופוליטיקה של פיוס. יחד עם קרן רוזה-לוקסמבורג, הזמנו אותם להאיר נושא זה לרגל יציאת ספרה של העיתונאית שרלוט וידמן".
בתיאור האירוע באתר של מכון גטה נכתב כי "כמעט 75 שנה לאחר הקמת מדינת ישראל, הזיכרון נותר שטח שנוי במחלוקת מבחינה פוליטית. היהודים מתמקדים בשואה ואילו הפלסטינים מתמקדים בשנה הגורלית - 1948, שבה מאות אלפים מהם היו קורבנות של בריחה וגירוש בידי לוחמים יהודים". בכנס צפויים להשתתף, בין היתר, הפובליציסטית והעיתונאית הגרמנית שרלוטה וידמן, פרופ' באשיר באשיר ממכון ון ליר בירושלים וההיסטוריון עמוס גולדברג.
Am Gedenktag an die Novemberprogrome 1938 haben das @goetheinstitut und die @rosaluxstiftung beschlossen, die Erinnerung an den Holocaust zu verharmlosen.
— Ambassador Ron Prosor (@Ron_Prosor) November 7, 2022
Und das ausgerechnet in Israel.
Das ist inakzeptabel und respektlos!https://t.co/ROr4fn7K63
מרכז שמעון ויזנטל קרא למכון גתה לבטל את אירוח האירוע וקוראת לראש הממשלה יאיר לפיד לדרוש את ביטולו. "זה בזוי שגרמני יזכיר את השואה והנכבה באותה נשימה", נמסר מטעם המכון שמרכזו בלוס אנג'לס. "אין שום דבר רע בלחקור את רגשות הפלסטינים, אבל לקשור את הסכסוך הפלסטיני-ישראל בכל דרך ל'פתרון הסופי' של גרמניה הנאצית, זה עלבון מפלצתי לקורבנות".
יו"ר תנועת אם תרצו מתן פלג מסר כי "במקום להרכין ראש בפני העם היהודי והאנושות כולה על מה שעשו אבותיהם, מקדמות קרנות ממשל גרמניות תעמולה המבקשת להלבין את מעשי הזוועה הגרמניים תוך טיפוח מיתוסים אנטי ישראלים מומצאים המבקשים לשלול ממדינת ישראל את זכות קיומה". פלג הוסיף כי "מדינת ישראל חייבת להגביל את מעורבותן של המפלגות הגרמניות בישראל. שיש גבול לחוצפה".