שר התיירות הנכנס חיים כץ לא ממהר לחתום על ההסכם עם מדריך מישלן, מדריך האוכל היוקרתי בעולם - שצפוי היה להגיע לישראל, ואף שוקל שלא לעשות זאת, על אף פניות רבות שהגיעו מטעם אנשי המגזין הפופולרי. בכירי המסעדנים בישראל, בהם השף חיים כהן, השף רז רהב (OCD), זוכה כוכב מישלן גל בן משה, השף תומר אגאי, והשף רן שמואלי תקפו את ההחלטה ויוצאים כעת למאבק במטרה להביא את המדריך ארצה.
"זה מנוע מטורף להביא תיירות לארץ", אמר הערב (שישי) השף חיים כהן בתוכנית "שישי בחמש". "אם זה לא כלכלי, אז וואלה - אני כבר לא יודע מה כלכלי. אני מוכן לשבת עם השר כץ והגורמים המקצועיים ולדבר איתם על זה. גם אם זה יתחיל רק בתל אביב, זו התחלה טובה". לדברי השף תומר טל: "החשיבות של מישלן בישראל תתרום לתיירות ולשמה הטוב בעולם - זאת הדרך שלנו לתרום למדינה, אסור שמחלוקת פוליטית תיכנס למטבח".
הגעת מישלן לארץ עשויה להיות אבן דרך בקולינריה הישראלית
לפי גורמים הבקיאים בפרטים, אנשי המדריך היוקרתי פנו מספר פעמים לאחר חופשת הכריסמס ללשכת התיירות בכדי לחתום על החוזה שכבר גובש ועבר את האישור של החשב הכללי ומשרדי ממשלה נוספים, אך טרם קיבלו תשובה ברורה. נראה כי הסיבה להתמהמהות, היא הכשרות - וההשפעה שלה על היציבות הקואליציונית והמפלגות החרדיות החברות בממשלה.
"כמי שאוחז במישלן אני פוגש מידי יום בהשפעות האדירות שיש לזה על עולם התיירות"
"הבאת דירוג מישלן לארץ, תמצב את תעשיית המסעדות הישראלית יחד עם בירות ומדינות מובילות נוספות בתחום הקולינריה ותביא לישראל אלפי תיירים בשנה", הדגישו באיגוד המסעדות. רז רהב, שף מסעדת OCD, הוסיף כי "ההגעה של מישלן לישראל הייתה יכולה להיות אבן דרך בקולינריה הישראלית. הצעד יכול היה לקחת קדימה את התיירות הנכנסת וכמובן גם להכניס לא מעט כסף לקופת המדינה ולעסקים הקטנים בארץ. לצערנו, הממשלה הנוכחית רואה את זה בצורה שונה".
גל בן משה, בעל כוכב מישלן על מסעדת פריזם בברלין ושף מסעדת פאסטל בישראל, הוסיף: "אני חושב שכבוד השר טועה. יש הזדמנות היסטורית למסעדה כשרה עם כוכב מישלן. כמי שאוחז במישלן אני פוגש מידי יום בהשפעות האדירות שיש לזה על עולם התיירות. חבל שכבוד השר בוחר להתנגח במסעדנים התל אביביים שמשקיעים מכספם, משלמים מסים ומייצרים מקומות עבודה ולא רואה את ההזדמנות שבמדריך".
"אולי דווקא בתחום הזה יעצרו את הכפייה? תנו לנו להחליט מה אנחנו אוכלים ובאיזה יום"
תומר אגאי, השף של מסעדת סנטה קתרינה, תקף את ההחלטה המסתמנת: "מי הסמיך את כבוד השר להחליט עלינו לאכול כשר, כשר פרנדלי, או לא כשר בכלל? איזו סיבה יש לו לפרק מיזם כל כך מפואר כמו מישלן. אני לא במשחק, ואף אחת מהמסעדות שלי לא מתמודדת או רוצה כוכב, אבל יש אנשים שמקדישים את חייהם לדבר הזה, אז אולי דווקא בנושא הפעוט והפחות משמעותי הזה של קולינריה יעצרו את הכפייה. אולי, נקום ימנים ושמאלנים ונגיד די - תנו לנו להחליט מה אנחנו אוכלים ובאיזה יום".
יש להדגיש כי העלות של המדריך לפי ההסכם, שקידם שר התיירות הקודם יואל רזבוזוב, היא כחצי מיליון אירו לשנה - סכום זעום מתוך תקציב משרד התיירות שעמד בשנה שעברה על יותר ממיליארד שקל, ותקציב שיווק שעמד על 250 מיליון שקל. טענות נוספות נשמעו ביחס לכך שהמדריך יתרום רק לעיר תל אביב. גם לסוגיה זו הוצע פתרון שידרוש תוספת של עוד 200 אלף אירו בשנה.
לדברי המסעדן ברנרדו בלחוביץ (סילו, פרימו, קפה גן סיפור): "שותפי לענף הקולינריה יסכימו שזה לא משנה אילו מסעדות יעוטרו בכוכבים - בתל אביב או מחוצה לה, כשרות או לא, כל עוד הקולינריה הישראלית על המפה כולנו נשכרים". עוד הוסיף השף בני מדר, השף של מסעדת sphera הכשרה ברחובות: "בין אם המסעדה כשרה או לא השיפוט ייקבע על פי הסטנדרטים הגבוהים של מישלן. אין סיבה שגם מסעדה כשרה לא תזכה לכוכב מישלן".
תגובת שר התיירות חיים כץ: "ההכרעה לגבי מדריך מישלן תעשה בשיתוף גורמי המקצוע ותתקבל רק משיקולים מקצועיים. במרכז עומדת השאלה - האם מדובר בתמורה הטובה ביותר למאות אלפי יורו בשנה מכספי המיסים של אזרחי ישראל".