הרב גרשון אדלשטיין, מנהיג הזרם הליטאי בציבור החרדי, הלך לעולמו היום (שלישי) בגיל 100. אדלשטיין שימש במשך שנים כמנהיג הזרם, יחד עם הרב חיים קניבסקי ז"ל שהלך לעולמו בחודש מרץ אשתקד. הרב אדלשטיין אושפז בבית החולים מעיני הישועה בבני ברק בערב חג השבועות לאחר שסבל מקוצר נשימה, וכעבור כמה ימים נפטר. מסע הלווייה מתוכנן לצאת מישיבת פוניבז' שבבני ברק בשעה 15:30.
הרב אדלשטיין הפך למנהיג הרוחני של הזרם הליטאי עם מותו של הרב קניבסקי לפני קצת יותר משנה. בין היתר היה ראש ישיבת פוניבז' היוקרתית והחשובה שבבני ברק, נשיא מועצת גדולי התורה של דגל התורה וגם נשיא ועד הישיבות.
מעבר לידע הנרחב שלו, הרב אדלשטיין היה מוכר גם בשל אופיו המיוחד והקשר האישי והישיר שהיה לו עם התלמידים הצעירים גם בגיל 100. "אם רוצים להשפיע על מישהו אחר ברוחניות, אז רק על ידי דרכי נועם", אמר בעבר על דרך החינוך שבה הוא מאמין.
במהלך מגפת הקורונה, הוביל קו מחמיר נגד הנגיף ואסר תפילה במניין כדי למנוע הידבקות. בנוסף, הרב אדלשטיין היה מהראשונים לאמץ את החיסונים נגד הנגיף, כינה אותם "ישועה גדולה" וקרא לתלמידיו ללכת להתחסן.
אדלשטיין נולד בשנת 1923 בעיירה שומיאצ'י הסמוכה לסמולנסק, בברית המועצות של אותן שנים. אביו היה הרב צבי יהודה אדלשטיין, רב העיר דאז, ואימו הייתה מרים מובשוביץ, בתו של הרב מרדכי שלמה מובשוביץ, רבה של העיירה מלסטובקה.
לאחר שאימו נפטרה ממחלת הטיפוס, עלה אדלשטיין לארץ ישראל יחד עם אביו ואחיו בשנת 1934. בני המשפחה השתקעו ברמת השרון והמשיכו בלימודי התורה, שנה לאחר מכן נבחר אביו לרב המקום.
ההיערכות להלווייה, הצפי לפקקי ענק - והחסימות
יו"ר דגל התורה וחבר הכנסת מטעם יהדות התורה משה גפני, הודיע בתום שיחה עם המשטרה כי בשעה 15:30 יצא מסע ההלוויה מהיכל ישיבת פוניבז' בבני ברק, דרך רחובות רבי עקיבא וחזון איש בעיר לבית העלמין. ︎גבעת הישיבה תהיה סגורה לקהל. ︎
שרת התחבורה מירי רגב הודיעה כי התחבורה הציבורית ורכבת ישראל יתוגברו החל מהשעה 12:00 מכל רחבי הארץ לאזור ההלווייה. ︎מהמשטרה נמסר כי הציבור נקרא לצאת מוקדם ככל האפשר ולהתמקם באיזור רבי עקיבא וחזון איש בעיר.
כ-2,600 שוטרים בפיקוד מפקד מחוז ת"א עמי אשד יאבטחו ויכווינו תנועה. כל חברות האוטובוסים מתארגנות להסעת מאות אלפי אזרחים שצפויים להגיע. ההערכה היא שתנועת האוטובוסים וסגירת הכבישים תקרין ותגרום לעומסי תנועה בכל גוש דן.
אלה הכבישים שיחלו להיחסם החל מ-12:00:
- כל הכניסות והיציאות בעיר בני ברק. המשטרה הבהירה: "העיר תהיה סגורה לכניסה וליציאת כלי רכב. על תושבי בני ברק והמבקרים בה להיערך בהתאם".
- רחוב חזון אי"ש בבני ברק לכל אורכו וכל הכבישים המובילים אליו.
- רחוב ז'בוטינסקי ייחסם מצומת בן גוריון ועד דרך רבין. כמו כן ייחסמו לתנועה הכבישים המובילים לז'בוטינסקי.
- כביש 4, לצפון ולדרום, מצומת מורשה ועד מחלף משמר השבעה (התנועה תופנה לכביש 1 למזרח/מערב).
- מחלף אלוף שדה עד דרך השלום.
- דרך אם המושבות מכיוון קניון איילון בשני הכיוונים.
- התנועה בכביש 471 תיחסם לכיוון כביש 4.
- התנועה בכביש 1 תיחסם ממחלף גנות לכביש 4 לצפון ותופנה לכביש 1 מערב.
- התנועה בכביש 4 תיחסם מגנות לצפון ותופנה לכביש 1 ולכביש 44.
- התנועה בכביש 44 תיחסם ממחלף השבעה לכביש 4 צפון ותופנה לכביש 1 מערב/מזרח.
- העלייה מכביש 461 מחלף מסובים לכביש 4 לצפון תיחסם.
- כביש 461 ממחלף מסובים לכביש 4 לצפון.
- ייחסמו הירידות מקרית אונווגבעת שמואל לכיוון 471.
- צומת שעריה לכיוון 471 למערב.
במערכת הפוליטית סופדים לרב אדלשטיין
עם היוודע דבר מותו, במערכת הפוליטית הביעו תנחומים וספדו לו. "הרב אדלשטיין היה מנהיג רוחני בעל שיעור קומה עצום שגדלותו בתורה וביראה השפיעה על דורנו ותשפיע לדורות קדימה", כתב נשיא המדינה הרצוג. "תפיסתו התורנית-יהודית שמצאה את ביטויה לא אחת בעקרונות החינוכיים שאותם הורה לרבים - ראתה את העם ולא פחות מכך את האדם. זה אובדן גדול לעולם הישיבות ולעם ישראל כולו".
"עולם התורה, וכמוהו עם ישראל כולו, איבדו היום תלמיד חכם ומנהיג דגול – את נשיא מועצת גדולי התורה וראש הישיבה, הרב גרשון אדלשטיין זצ''ל, שכל חייו היו קודש", ספד ראש הממשלה נתניהו. "הרב אדלשטיין תמיד זכר את שנות ילדותו ברוסיה הסובייטית, שבה הוא נאלץ ללמוד תורה בסתר. בניגוד לכך, כאן בישראל, נפלה בחלקו הזכות לפרוש את כנפיו בגלוי על עולם הישיבות הליטאי".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ כתב: "מעבר לגדולתו בתורה, היה הרב אדלשטיין מורה דרך לרבים וגילה מנהיגות יוצאת דופן גם בתקופת הקורונה. לעולם לא אשכח את קריאתו למאמיניו: 'קריאה בתורה בציבור - תהיה חטא'. עבור מי שהתפילה בציבור היא כל חייו, אמירה זו למאמיניו הרבים הייתה גדלות נפש יוצאת דופן שהצילה חיי אדם רבים".