ההפגנות נגד המהפכה המשפטית התקיימו בשבוע שעבר בפעם ה-17 ברציפות בצומת קפלן בתל אביב, ובירושלים התקיימה ביום חמישי הפגנה של תומכי המהפכה. מעבר לעיסוק המהותי בסלע המחלוקת, התעורר בשבועות האחרונים ויכוח נוסף הנוגע למספר האנשים שמגיעים להפגנות. כל צד רוצה לנפח את מספר המפגינים במחנה שלו, מה שלפעמים יוצר פערים שמטילים ספק במהימנות הנתונים.
חברת סייטק (Sightec), שמספקת לחדשות 12 הערכה של מספר המפגינים בזמן אמת, משתמשת בטכנולוגיה המבוססת על בינה מלאכותית המחשבת את רמת הצפיפות בשטח גיאוגרפי נתון, מתוך תמונה של השטח. "הטכנולוגיה מנתחת את התמונה או את הווידאו מהרחפן, וסופרת את הקהל ואת צפיפותו בשטח הנתון", מסביר מנכ"ל החברה רועי שמואל.
טכנולוגיית ספירת הקהל היא נגזרת של פיתוח של סייטק המאפשר לרחפנים התמצאות אוטונומית באוויר תוך הפחתת הסיכון לבני אדם ולכלי טיס אחרים.
בהפגנות המוניות כמו אלה הנערכות בתל אביב ובירושלים, החברה מקבלת את התמונה או את הווידאו מצלם החדשות ועושה שימוש בבינה מלאכותית על מנת לנתח את הנתונים שעולים מתא השטח. "אנחנו מעדכנים את התמונות על גבי תשתית המיפוי – איפה התמונה ממוקמת על המפה, מבינים מה אנחנו רואים וזה עוזר לנו להבין כמה אנשים נמצאים בנקודה הזו ולייצר רצף לאורך כל אזור ההפגנה", הסביר שמואל. "לדוגמה, מרחוב שאול המלך ועד רחוב קפלן ודרך השלום - אני צריך לתחום את כל השטחים ביחד על המפה והחיבור של כל התמונות והנתונים נותנים לי את המספר הגדול".
כמו בכל מערכת גם כאן יש אתגרים. "אנשים שמחזיקים דגלים, לדוגמה, או הסתרות בשטח עשויים להפריע לחישוב, לכן אנחנו מתייחסים אל המספר המתקבל כאל אומדן ולא כאל נתון מדעי", אמר שמואל. "יחד עם זאת, ניתן להגיד שזה די מדויק כי אנחנו מקבלים תמונת מצב מאוד טובה מהרחפן. אני יודע לתקן את המערכת ולייצר אומדן מדויק יותר במקום שבו המכונה מוגבלת, כמו שטח שבו אין לנו צילום, אזור שיש בו הסתרות או תמונה בתנאי ראות לא טובים. המערכת לא מדויקת ברמת האדם הבודד, היא יכולה לפספס בכמה אלפי אנשים, אבל תוכל להבדיל בין 150 אלף איש ל-200 אלף איש".
מארגני המחאה בקפלן ובירושלים טוענים לעתים שלפי הספירה שלהם יש הרבה יותר אנשים בהפגנות. שמואל טוען שחלק מהמספרים שנזרקו לאוויר בהפגנות, משני צידי המתרס, אשר דיברו על מספרים הגדולים פי 2 ויותר מהאומדן שסיפקה החברה, הם לא סבירים. "מרגע שאומדים בצורה מדויקת את שטח ההתקהלות ומשערכים את הצפיפות בכל תא שטח, מרחב הטעות הוא קטן, ושגיאה של 30% למשל היא לא אפשרית בגלל מגבלת הצפיפות בתא השטח הנתון", הוא מסביר.
שמואל מודע למגבלות של הטכנולוגיה, אבל עדיין סבור שהיא המדד הטוב ביותר. "עולם הבינה המלאכותית היום עדיין מוגבל. מי שמפעיל אותו צריך לדעת מהן המגבלות של האלגוריתמיקה ולדעת להפעיל אותה רק במקום שבו היא מסייעת לנו בעבודה שלנו. כשאתה מבין שזה לא מושלם אז אתה יודע מה מרחב השגיאה שאתה יכול לייצר. אנחנו מרגישים בנוח עם האומדנים כי הם נמצאים בתוך טווח טעות שהוא די טוב לצורך הערכות מסוג זה".