אפי נוה היה האיש הבכיר ביותר בלשכת עורכי הדין - ולא רק בה. בעת כהונתו בתפקיד היו"ר, היה ברור שעל פיו יישק דבר - נדמה היה שמי שרצה להתקדם במערכת המשפט צריך היה לעבור דרכו. לאחר שהשעה את עצמו בעקבות פרשת "מין תמורת מינוי", הוא מחליט כעת לרוץ לראשות לשכת עורכי הדין - פעם נוספת.
למה החלטת לרוץ?
"הסיבה הראשונה היא לסגור מעגל, עם עצמי. הייתי בעיצומה של עשייה ציבורית טובה ומוצלחת. קיבלתי את לשכת עורכי הדין כשהיא הייתה בשיא חולשתה - גוף שלא ספרו אותו, והצלחתי להעלות אותו לגבהים ולרמות שאני חושב שאף פעם הלשכה לא הייתה בהם. קטעו את זה באמצע".
מה לגבי "פרשת נתב"ג" שבגינה הורשעת?
"זו פרשה אווילית. אני יכול רק להצטער עליה. היא נעשתה בלהט של הליך גירושין קשה וסוער. שגיתי, טעיתי".
אבל זה מעיד במשהו על שיקול הדעת שלך.
"אם זו הייתה הטעות היחידה שעשיתי, אז בסופו של יום לקחו לי ארבעה מכשירי טלפון, פרצו אותם ובדקו אותם לפני ולפנים. הסתכלו בהודעות, בשיחות ובתכתובות מייל. אם כל מה שמצאו במכשירים האלה, זה שהיה לי קשר בעקבות נישואים גרועים - אז תאמין לי שהלשכה בידיים טובות".
החשש הגדול הוא שתגיש לקואליציה את מה שהם רוצים - את האצבעות של לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים.
"אני לא בא כדי להיות נושא דגל של מישהו. אני דואג אך ורק לאינטרסים של הציבור".
שיתוף הפעולה שלך בוועדה לבחירת שופטים עם שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד, הוא מן המפורסמים; אין זה סוד שהיא דגלה וקידמה שופטים עם תפיסת עולם מאוד שמרנית ונתמכה בידי פורום קהלת.
"שיתוף הפעולה שלי עם השרה שקד היה גורם של ממש ביכולת שלי להביא את הלשכה למקומות שרצינו להגיע אליהם. בסופו של יום, אנחנו איגוד מקצועי. אנחנו רוצים להשיג מטרות ואת רווחת החברים".
האם אתה יכול לשבת עם שר המשפטים יריב לוין ולומר לו: "אני אדאג ואסייע לך למנות את מי שאתה רוצה לבית המשפט העליון, ובתמורה לכך אתה תאריך את משך ההתמחות ותקשיח את הקריטריונים בכניסה לבחינה ללשכת עורכי הדין"?
"גם כששיתפתי פעולה עם איילת שקד, לא מיניתי את כל מי שהיא רצתה. היו כאלה שהתנגדתי אליהם. כל הטענות האלה שאני אתן למישהו את האצבע של הלשכה - זה קשקוש".
מה לגבי מה שאומרים שחברת הכנסת לשעבר, רויטל סוויד, היא בעצם סוס טרויאני שלך כדי לפצל את הכוח שעומד מולך?
"זה לא נכון. אני לא חושב שרויטל הייתה צריכה לרוץ ואני חושב שהיא עשתה טעות כשהצטרפה למרוץ הזה. זו זכותה. אם היא חושבת שהיא יכולה לרוץ ולזכות בראשות הלשכה - שתתמודד".
כשאתה מסתכל על אפי נוה שעמד בכנס לשכת עורכי הדין, בפוזיציה שהיתה לך אז, מה אתה חושב ממרחק השנים?
"ששגיתי בהתנהלות. יכול להיות שחטא ההיבריס השפיע עליי, זה קורה לפעמים. אבל אני לא מנהל את הוועדה, והניסיון להציג אותי כמי שמנהל אותה נועד לפגוע בי".
לא מדובר ברומן תמים בין אפי נוה לאתי כרייף. היה גם רומן - אבל גם אינטרסים.
"הקשר ביני לבין אתי כרייף נוצר כשנתיים לפני שנבחרתי להיות ראש לשכת עורכי הדין. הניסיון לטעון שהיא ציפתה שאני אתמנה ונתנה לי שוחד מיני הוא קשקוש ובושה. כאשר היא נבחרה בפועל להיות שופטת אני לא הייתי חבר בוועדה לבחירת שופטים. אם לגורמי האכיפה בפרקליטות הייתה מחשבה שיכולים לנהל את התיק ולהרשיע אותי - הם היו עושים את זה, אבל הם הבינו שיפסידו בבית משפט".
כשאנחנו מדברים על הקשר בין הרומן לבין הרצון שלה להתמנות לשיפוט - יש חוליה מקשרת שלא חשופה לציבור: התכתובות ביניכם - ולטענת הפרקליטות היה קשר בין הדברים.
"זה לא נכון. אם היו כל כך בטוחים בעצמם, למה לא ניהלו את התיק? כי ריחמו עליי? הם ידעו מה תהיה התוצאה. לא קיבלתי שום הקלה או הנחה - רדפו אחריי רדיפה מטורפת. אין הרבה אנשים שחוו את מה שחוויתי. הרגשתי שפצצת אטום נוחתת עליי. הייתי בהלוויה שלי בעודי בחיים".
עד כדי כך?
"כל החיים האישיים שלי היו פרוסים בפניי קבל עם ועדה. למה לקחת פרטיות של אדם, לרמוס אותו ולחלל אותו? כי צריך להזיז אותי מהתפקיד? הרי זו הייתה המטרה של מי שקיבל את ההחלטות בעניין שלי".
בימים של הפיכה משטרית - אתה חושב שלשכת עורכי הדין צריכה לשבת על הגדר ולהיות נייטרלית?
"אבי חימי הפך את הלשכה לפוליטית. במשך כל הקדנציה שלי נמנעתי מכך בכל דרך. אני חושב שזו טעות קשה לקחת את לשכת עורכי הדין בימים האלה, ובכלל - למגרש הפוליטי. מי שרוצה לעסוק בפוליטיקה שיילך לכנסת".
אתה חושב שבמקרה של אבי חימי עשו סיכול ממוקד?
"אני לא יודע להגיד לך מה היה בפרשה של אבי חימי ומה היה הקשר בינו לבין אותה עורכת דין ובאיזו סיטואציה הוחלפו הסרטונים ביניהם".
הציבור בבית אומר לעצמו שלשכת עורכי הדין היא מקום מושחת ובעייתי - הלשכה מצמיחה יושבי ראש שמסתבכים בפלילים או בשערוריות.
"אף אחד לא יכול לומר שיש דמיון ביני לבין אבי חימי משום שיש עורכת דין שטוענת שאבי חימי הטריד אותה. אצלי זה סיפור אחר לגמרי - על אף שהסיפור שלי נשמע צהוב".
מה העמדה שלך - האם נכון לאפשר לממשלה באופן כמעט ישיר לבחור שופטים לבית המשפט העליון?
"אין מחלוקת על כך שצריך לבצע רפורמות ושינויים במערכת המשפט או במערכת אכיפת החוק. אבל שינויים צריכים להיעשות בהסכמה, בייחוד כשמדובר בשינויים מהותיים. הרפורמה כפי שהוצגה על ידי שר המשפטים, לא נכונה. למשל, פסקת ההתגברות ברוב של 61 - זה רוב לא נכון - זה לא מספיק. אם אתה שואל אותי היום בכלל לא צריך פסקת התגברות. צריך לקבוע שכאשר בית המשפט העליון נדרש לשאלת ביטולו של חוק - הדבר צריך להיות בהרכב מלא של בית המשפט העליון או ברוב מיוחד".
"זה מתכתב בדיוק עם האמירה של הנשיא אהרן ברק, שלא מצא שופט ממוצא מרוקאי לבית המשפט העליון. איזו מן אמירה זאת? אני מכיר הרבה עורכי דין ממוצא מרוקאי שיכולים להיות שופטים מצויינים בבית המשפט העליון. הסאבטקסט הוא שהייצוג של יוצאי עדות המזרח בבית המשפט העליון לא פרופורציונלי לאוכלוסייה".
האם תחושתך שיש חשש אמיתי לצביונה של המדינה?
"לא. ההפגנות השיגו את מטרתן - הרפורמה כפי שהוצגה כבר לא תצא לפועל במתכונת הזו. ועדיין, יש מקומות שבהם נדרשת רפורמה. אם אבחר לראשות לשכת עורכי הדין אני מאמין שאוכל לשכנע את שר המשפטים שצריך לשנות כיוון".