בחלק השני בסדרה התיעודית "דאונטאון ישראל", מוצגות זוויות חדשות על אורך החיים של הפועלים התאילנדים. מהן הסיבות לרצון העז שלהם להיכנס לתוך ישראל ולעבוד בחקלאות ועד כמה רחוק הם ילכו כדי לעשות זאת. "כשאנחנו מגיעים לכאן החיים שלנו משתנים", סיפר אחד העובדים שהגיעו ארצה לכתבנו שהצטרף אליהם וחי איתם במשך תקופה.
רוב הפועלים שמגיעים ארצה אינם דוברי אנגלית או עברית, ואת השעות שלאחר עבודת החקלאות הם מעבירים בינם לבין עצמם. סוריה, "שמש" בתאילנדית, הוא רווק בן 40 שמפרנס את אימו ואת אחיו, הוא הגיע לכאן אחרי שאיבד את עבודתו בתאילנד בזמן הקורונה ועובד מזריחה ועד שקיעה.
הוא מעיד על כך שהוא אוהב את עבודת החקלאות ואפילו תמיד רצה לעסוק בה: "אני אוהב את הרוח ואת השמיים. כשאנחנו מגיעים לכאן, החיים שלנו משתנים". על ההתמודדות עם הקשיים והעבודה הסזיפית שנראית כל יום אותו דבר, סיפר: "כשאני מדוכא ומצב הרוח שלי ירוד, מה שמחזיר לי את הכוח, היא המחשבה על הפנים של אימא שלי".
דרך התמודדות נוספת היא שימוש בסמים, ועל פי נתונים שנבדקו שיעור גבוה מהפועלים התאילנדים צורכים חומרים אסורים. משטרת ישראל כבר סיכלה 271 הברחות של חומר החשוד כסם. "עושים את זה בגלל לחץ נפשי, בגלל שעות עבודה ארוכות. חלק מהעבודות קשות ואתה צריך הרבה אנרגיה. חלק משתמשים בשביל העבודה, חלק משתמשים בשביל המצב רוח", העיד סוריה.
למה הגעת לישראל מכל המקומות?
"כי ערך המטבע גבוה יותר מבכל מדינה אחרת. אני גם חושב שישראלים הם אנשים מאוד אדיבים, ובגלל זה תאילנדים אוהבים לבוא לכאן. רציתי ללמוד על האנשים, רציתי ללמוד על הדת. כאן זו ארץ הקודש".
אורן ישי, ממשק ישי בנאות גולן שמעסיק עובדים, סיפר על המחסור בכוח אדם. "בחקלאות יש תקופות שצריך יותר עובדים ממה שיש לך, אבל הוויזות שאתה מקבל הן מוגבלות לפי כמות הדונמים שיש לך - ואז נוצרים הרבה מצבים שחסר".
זו תלונה מוכרת שניתן לשמוע מהרבה חקלאים - אין מספיק תאילנדים. אולם במהלך הפרויקט ניתן היה להבחין בעוד עובדים, שמגיעים ממקומות אחרים באסיה ובאפריקה. אלה הם סטודנטים שנמצאים בהשתלמות של שנה בישראל ובחלק מהשבוע לומדים בכיתה בחלק אחר הם בשדה, צוברים ניסיון בחקלאות.
עובד בלתי חוקי? אלו השיטות
ביקשנו לראות איך הופכים סטודנט לעובד בלתי חוקי. בשלב הראשון אדי, סטודנט לחקלאות מאוגנדה שלמד בארץ, יצר קשר עם אדם בשם צור שעובד בחברת כוח אדם בשם "לילך". את מספרו קיבל מאחד מחבריו בתוכנית הלימודים. ציידנו אותו במצלמה נסתרת, כדי לתעד את התהליך מהתחנה הראשונה במסע.
מציאת דירה ותחילת עבודה
השלב הראשון הוא מציאת דירה. סוכן הנדל"ן מראה לאדי דירה והוא לוקח אותה. יצרנו קשר עם אדם בשם יוסי קרון, שהוא אומנם אינו עורך דין, אבל מייעץ לזרים בענייני אשרות. בדרך אליו הבנו איך חברת כוח האדם הזאת משיגה עובדים חדשים. הקומבינה היא כזאת: אם עובד מבקש מקלט, אי אפשר לגרש אותו עד שהבקשה לא נבדקת - וזה לוקח זמן. בינתיים הוא פשוט יכול להישאר.
בשיחה בין יוסי לבין הפליט הוא מציע לו להצהיר שהוא גיי כדי שיוכל להישאר בישראל לאורך זמן: "אתה יכול לומר שאתה הומו, והם לא שומרים על זכויות להט"בים אם תחזור למדינה שלך. אם תשלם לי עכשיו 2,500 שקל, אני אביא לך מסמכי הגנה היום".
עו"ד ליאורה טורלובסקי, מומחית לדיני הגירה, הסבירה: "מה שקורה פה זה פלילי לגמרי. מדינת ישראל מחויבת לבחון כל בקשה למקלט מדיני בישראל. בזמן שהבקשה נבחנת, לא ניתן להרחיק את אותו אדם מישראל. מזעזע שיש גורמים שעושים בזה שימוש לרעה".
הסתננות לישראל בדרכים מתוחכמות
הדרך הכי נפוצה להסתננות דרך נתב"ג היא להיכנס לישראל כתייר ולהישאר לעבוד. אבל כדי לא לעורר את חשדם של פקחי ההגירה, יש אנשים בעיקר ממדינות עולם שלישי, שמתחפשים לחרדים כשהם עוברים בנמל התעופה. אבל יש דרכים מתוחכמות יותר.
רס"ר ספיר פרץ מיחידת 747 של המשטרה, סיפרה על חקירה שמתנהלת בימים אלה: "בשיטה מאוד מתוחכמת הצליח עובד רשות שדות התעופה לקבל כספי שוחד בתמורה לכך שהוא יכניס אזרחים גיאורגים על ידי כרטיס העובד שלו. באמצעות הרכב הוא מוציא אותם מהשטח האווירי של נתב"ג החוצה אל שטחי מדינת ישראל".
"אזרחים גיאורגים מגיעים לכאן כשהם כבר מצוידים בווסטים, אפודים זוהרים של עובדי נתב"ג. הם מגיעים לכאן מהטיסה, נכנסים לשירותים, שם הם לובשים עליהם את האפודים ונכנסים לנמל כשהם נראים כמו עובד נתב"ג. מי שמכניס אותם לפה לא פועל לבד. אנחנו מעריכים שאותם עובדים בנמל הם חלק מאותה שרשרת ומאותה חוליה שמנוהלת גם מרחוק", היא שיתפה.
"הוא העביר את הכרטיס מהר ואני נכנסתי"
שוחחנו עם אלכסנדר (שם בדוי), אחד המסתננים לישראל דרך נמל התעופה, והוא חשף בפנינו את כל הסודות. "ניסיתי להשיג לעצמי חיים טובים יותר. מצאתי אנשים מגיאורגיה, מטביליסי, שהסבירו לי איך אני יכול להגיע לישראל", הוא סיפר.
איך זה עובד?
"הוא אמר לי: 'אתה צריך לשלוח לי תמונה של איך שאתה נראה ואז תפגוש בשדה התעופה בחור, יחד איתו תטוס לישראל'. העלות היא לא כסף קטן".
כמה זה היה?
"9,000 דולר. הגעתי לשדה התעופה ונפגשתי עם האיש הזה. הוא באמת נראה כמוני: הבגדים והזקן היו אותו הדבר".
השניים עלו לאותה הטיסה בנפרד ונחתו בנתב"ג. בבקרת הגבול האוטומטית הסוכן שלף את דרכונו הישראלי והנפיק כרטיס מעבר.
"הוא דיבר בטלפון בזמן הזה", הוא המשיך לשתף. הבנתי שהוא דיבר עם אדם שצופה במצלמות האבטחה. הוא חיכה כמה רגעים ד שמישהו בטלפון אמר לו 'אתה יכול ללכת'. הוא אמר 'אוקיי, אוקיי', והלכנו במהירות'. ברגע הזה הוא העביר את הכרטיס מהר, לקח כמה צעדים לאחור ואני נכנסתי".
תגובת הקרן הישראלית לזכויות העובד הזר: "הקרן הישראלית לזכויות העובד הזר מקפידה על רמת שירות גבוהה והגינות במתן השירות. החברה מעודדת אזרחים זרים שאינם חוקיים, לבצע הסדרת מעמד בישראל על מנת שלא ישהו בארץ באופן בלתי-חוקי. לשם כך, החברה מנגישה עבורם את האפשרויות החוקיות העומדות בפניהם".