כל צעיר וצעירה חרדים מגיעים לסביבות גיל 20, יוצאים לפגישה - ומתארסים. לאחר האירוסין, באה החתונה, אירוע גדול, אורחים, מוזיקה, ריקודים, חגיגה. בסוף הלילה, מגיעה גם המצווה. לראשונה בחיים, צריך לפתח אינטימיות עם מישהו שפגשת רק פעם או פעמיים לפני האירוסין. בעבור רבים, מדובר ברגע מורכב.
תמי מונטג, בת 33, גדלה כחרדית והתחנכה בבתי ספר לבנות בלבד. כשהגיעה לפרקה, נכנסה לשוק השידוכים. "כל החיים מחנכים אותך לדבר מאוד סגור ומסוגר", הסבירה תמי את המורכבות כפי שחוותה אותה. "ואז פתאום כשאתה מתחתן אתה אמור לעשות דברים שכל החיים היית נגדם ופתאום אתה צריך להתמודד עם משהו שהוא ההיפך מכל מה שלמדת כל החיים, זה מזעזע".
"התארסתי בגיל 17, התחתנתי בגיל 18 בשידוך לחסיד שכמובן לא הכרתי", הוסיפה תמי. "פגישה אחת קצרה של 20 דקות ומתארסים באותו יום. לא יצא לי לפני כן לדבר מעולם עם בחור. זה קשה גם עבור בחור ישיבה שמעולם לא חשב שאי פעם תהיה לו איזושהי קרבה לאישה, כל מה שלימדו אותו מגיל 13 זה שאסור לחשוב על הנושא הזה בכלל, שזה לא קיים, פתאום אומרים לו 'היום אתה צריך לעשות ככה וככה'. אפשר למות מזה".
רחל אליצור, יוצרת קולנוע חרדית, יצרה את הסרט "ליל כלולות" בעקבות החוויה האישית שלה. הסרט מביא את קולותיהם של נשים וגברים מהחברה החרדית שמספרים על ליל הכלולות שלהם. "יש שם שני אנשים בחדר הזה, שהם כמעט זרים לחלוטין ויש שם איזה קושי ויש התרגשות מאוד גדולה וזו עוצמה כזאת", היא סיפרה. "חשבתי שהיה שם משהו שאני רוצה לעבד אותו".
אליצור הוסיפה: "חשבתי שזה סיפור של נשים, מה נשים חוות שם. אחרי כמה נשים שראיינתי, הבנתי שאני חייבת לשמוע את הגברים". לקראת המאורע המרגש בחייהם, עוברים הצעירים הדרכה על ידי מדריכי חתנים וכלות שיכינו אותם לליל הכלולות. בקהילות חרדיות סגורות ואדוקות יותר, הדרכת חתנים וכלות הועברה עד לא מזמן בעיקר על ידי רבנית מהקהילה או רב בישיבה, אלא שבזרמים האדוקים מחלחל שינוי תפיסתי בנושא.
אברהם פיין, מדריך חתנים מהמגזר החסידי, הסביר: "ההדרכה זה פרק מאוד משמעותי בחיים של חתן בכלל ובמיוחד חתן חסידי. הוא פעם ראשונה פוגש את התחום, כל מה שנוגע בזוגיות ובאישות וזה מקום שאפשר לדבר בו. קורה משהו, יש הבנה הולכת ומעמיקה שזוגיות זה לא משהו שבא ברגל והבנה שנכון ללמוד את המקצוע בצורה סדורה, מקצועית". המידע שהועבר בעבר לחתנים בשניים או שלושה מפגשים, הפך בשנים האחרונות לסדנה של 12 מפגשים של הכנה רגשית, מינית והלכתית שמועברת על ידי אנשי מקצוע.
השינוי התפיסתי בא לידי ביטוי גם בעבודתה של פנינה טובין, אישה חרדית, שמעבירה סדנאות מיניות להעשרה לנשים שלא קיבלו את מידע רב בנוגע לחיים שלאחר הנישואין. "כשאני הייתי בהדרכת הכלות שלי שהייתה לא טובה, נדרתי לעצמי שיום יבוא אני אעשה חוויה מתקנת", היא משתפת. "היה שם חסר הרבה-הרבה ידע אנטומי בסדנה אני מלמדת אותן איך הגוף נראה, מה יש ומה אין". לדבריה, היא שמה דגש על הנגשת המידע הרלוונטי באמצעות סדנה חווייתית ובשפה שמתאימה למגזר, כדי שהחוויה של אחרות תהיה טובה מזו שלה.