יותר מארבעה חודשים חלפו מאז יום העצמאות, אבל מצפה רמון עדיין מקושטת כחול לבן. דגלים קטנים לצד גדולים על חלונות ומרפסות הבתים, גם כאלה שמכסים בניינים שלמים. אבל שום דבר בתוכן של השלטים האלה לא חגיגי, אלא מעיד בכלל על קמפיין של שנאה והדרה - נגד הומואים ולסביות, נגד אימהות חד-הוריות, נגד "הטרור הלהט"בי", נגד מי שאנשי הגרעין התורני לא רוצים לראות כאן.
הרב צבי קוסטינר הגיע לכאן עם תלמידיו לפני 23 שנה והקים גרעין תורני של הזרם החרד"לי הכי קיצוני בישראל. במקום בית המשפט - דין תורה, בעד שחרור מיידי של רוצח משפחת דוואבשה, עמירם בן אוליאל, בעד הפרדה מגדרית מגיל שלוש, נגד גיוס נשים לצבא. וכמובן, התנגדות נחרצת ובוטה לקהילה הגאה.
המנהיג הרוחני העליון של הגרעין הוא נשיא ישיבת הר המור, הרב צבי טאו, מי שמגדיר הומוסקסואליות "פשע נגד האנושות שמאיים להשמיד את מדינת ישראל". בנו, הרב נחמיה טאו, הקים את הישיבה הקטנה של הגרעין במצפה רמון.
לפני ארבע שנים המאבק של הרבנים טאו וקוסטינר בקהילה הגאה התגבש לכדי מפלגה פוליטית, נעם, שהשוותה בעבר בין הנאצים לבין הרפורמים וארגוני הלהט"ב. הגרעין במצפה רמון הוא מוקד כוח מרכזי של המפלגה, ובבחירות לרשויות המקומיות שיתקיימו בעוד חודש וחצי – המועמד המוביל הוא אליה וינטר, איש הגרעין התורני שמזוהה עם מפלגת נעם.
מכתש רמון עשוי שכבות-שכבות. כך גם היישוב שקם על שפתו - משפחות המייסדים, העולים מרומניה וצפון אפריקה, אנשי הקבע שהגיעו עם מעבר בה"ד 1 לנגב, אחריהם עולי ברית המועצות. בשנות ה-90 הגיעו התל אביבים שחיפשו מפלט של תרבות ורוחניות בלב המדבר.
חזון עיר הפועלים של חיים חפר השתנה מעט כשהבינו איזו פנינה תיירותית יש להם ביד. במקום חציבה במכתש בנו מלונות ומצפה כוכבים. "מצפה רמון תמיד הייתה טולרנטית לכולם, ליברלית. היו פה להט"בים, היו פה דתיים, חילונים, מסורתיים, ערבים. לא משנה מה. תמיד היה פה שקט". סיפר תושב היישוב, איציק אבקסיס. מוטי שקד, שגם הוא מתגורר ביישוב, הוסיף: "היו גרים פה הומואים ולסביות, אף אחד לא הפריע לאף אחד. ברגע שנכנסה לפה נעם הם התחילו להיכנס בנו בצורה כזו גועלית. לא עניין אותם כלום, אנחנו עבורם התחתית של התחתית".
אל מול התקציב הדל של המועצה החלשה כלכלית, הגרעין הגיע עם כיסים עמוקים. הם גייסו תרומות באמצעות שורת עמותות שהקימו והשיגו תקציבי ממשלה גדולים. לפי בדיקת הבלוק הדמוקרטי - 130 מיליון שקלים מאז 2013, שזרמו בעיקר להקמת מוסדות החינוך השונים של ישיבת "מדברה כעדן". מוסדות החינוך של הציבור החילוני ובעיקר המסורתי נשארו מאחור. גם עשרות רבות של דירות דיור ציבורי נרכשו על ידי הגרעין והוקצו לאברכים.
גזבר המועצה וממלא מקום המנכ"ל ב-7 השנים האחרונות הוא איש הגרעין, אליה וינטר, בוגר "מדברה כעדן", תלמידו של הרב קוסטינר ויד ימינו של מנכ"ל הישיבה. ב-2010 הוא התפקד לליכוד. בסוף 2013 מונה לשמש עוזר ראש המועצה רוני מרום, שאמון על שורת החלטות בענייני הגרעין.
למרות זאת, וינטר המשיך לפעול בעמותה של הגרעין שנתיים נוספות ולפי דיווחי "מדברה כעדן" גם סיפק בתקופה זו הלוואה של 466 אלף שקלים לישיבה של הרב קוסטינר. למרות ששאלנו אם ההלוואה הוחזרה לו, הוא בחר שלא להשיב. ב-2019, כשוינטר שימש גזבר המועצה, הוא גייס באופן פרטי מעל מאה אלף שקלים לקמפיין מימון המונים של הישיבה.
לא רק גיוס תרומות או תקציבים, בתקופת וינטר במועצה חלו שינויים במדיניות שלה במרחב הציבורי. "במתנ"ס יש חוגים שהם מופרדים, אז אין כניסה לאבות לראות את הילדות שלהם, בנות חמש", סיפרה התושבת מיכל רומי, ומוסיפה: "אנחנו חלון הצצה למה שעתיד להיות כאן במדינה". "אני בא עם הנכדה לבריכה בדיוק ביום של הגברים, אז רק לנכדה אסור להיכנס והיא בת בכיתה ד'. וכשהנכד בא לחופש נופל לי בדיוק ביום שזה נשים, אז אסור לי להיכנס עם הנכד", סיפר התושב דון אבני.
"ביום העצמאות כאן שמו שיר של יהודית רביץ, ניגשו אנשים מהגרעין, ביקשו להפסיק את שירת הנשים ולא היה יותר שירת נשים באירוע", סיפר סער יכין, תושב מצפה רמון. "איך אני אמור להרגיש במדינה שלי שביום העצמאות, כשאני הולך לחגוג עם המשפחה שלי, שמורכבת מנשים, אין שירת נשים".
לפני שנתיים ראש המועצה רוני מרום סירב לממש את התקציב הייעודי של המשרד לשוויון חברתי לקהילה הגאה - וכך נולד לו מצעד הגאווה הראשון במצפה. מרום ניסה למנוע את קיום המצעד וכתב שהוא כלל לא מכיר בקיומה של הקהילה הגאה.
עם זאת, באירוע "מצפאים למען המשפחה" שארגנו אנשי הגרעין התורני ואליו הגיעו מכל הארץ ראשי המחנה נגד קהילת הלהט"ב, לראש המועצה היה פחות דחוף להתבטא. על הבמה נשמעו אמירות כמו: "משפחה אחת – אמא, אבא וילדים" ו"המשפחה הנורמלית".
"רוב האוכלוסייה הדתית היא אוכלוסייה שמקבלת כל אחד... יש פה קיצונים מכאן וקיצונים מכאן. היחס שלנו ללהט"בים הוא בדיוק כמו אליך ואליי ולכל אחד אחר", הסביר מנכ"ל המועצה דרור דבש והכחיש שראש המועצה מרום כתב שהוא לא מכיר בקיום הקהילה הלהט"בית. "זה לא נכון. הוא לא מכיר בארגונים שמנצלים את הקהילה, שעושים כסף על חשבונם, שלא עוזרים להם בשום דבר".
בחודשים האחרונים אנשי הקהילה הגאה דיווחו על עשרות מקרים של פריצות, הצתות וגנבות של דגלי הגאווה מבתיהם. המשטרה פתחה בחקירה ועד רגע זה לא נתפסו חשודים בביצוע המעשים.
את הדגל שהניפה כאן האם החד-הורית ויקי קנפו לפני עשרים שנה במסע ממצפה לירושלים, מחליפים היום דגלי טהרת המשפחה. כחמישית מבעלי זכות הבחירה כאן הם אנשי הגרעין התורני המזוהה עם נעם - הרבה, אבל לא מספיק בשביל לנצח. הנציג שלהם, אליה וינטר, איש הליכוד, קיבל את ברכת מפלגת השלטון לרוץ מטעמה. אם ינצח, האם יפעל לפי ערכי הימין הליברלי או לפי אלה של הפונדמנטליזם האנטי להט"בי?