איריס חיים, אימו של יותם חיים ז"ל שהצליח לברוח משבי חמאס ונהרג מירי חיילי צה"ל ברצועה, התראיינה אתמול (שני) בערב לראשונה ב"המהדורה המרכזית" וסיפרה על המפגש עם החיילים שחשבו בנה הוא מחבל - וירו בו למוות: "לא היה לי כעס על צה"ל ולו לרגע אחד, החיילים שלנו הם הדבר הכי מדהים שיש". חיים ביקרה את משפחות החטופים ששבו שהפגינו נגד הממשלה: "תגידו רגע תודה".
חיים סיפרה לדני קושמרו כי הריאיון לחדשות 12 מבחינתה הוא מעין סגירת מעגל, משום שלפני עשרה ימים, בזמן שהתכוננה בחדר האיפור לריאיון אצל עודד בן עמי, נקראה לחזור לביתה ושם הודיעו לה שבנה בן ה-28 "חזר, אבל עם גוף לא חי".
במהלך השבעה על בנה יותם, העבירה איריס הקלטה לחיילי גדוד 17 של ביסל"ח, שלוחמיו הם שירו בחטופים בסג'עייה, ובה היא אומרת להם שהיא אוהבת אותם ומחבקת אותם מרחוק, ושהיא יודעת שזו לא אשמתם. בעקבות המסר הגיעו החיילים לנחם את המשפחה. "הגיעו המפקדים ואחר כך הגיעו החיילים המתוקים האלה", סיפרה חיים, "הם בוכים יחד איתנו והם חבר'ה צעירים, מהממים, מתוקים. אמרתי להם שאין שום כעס. אני מאמינה שיותם לקח בחשבון שזר פרחים לא יחכה לו בחוץ, כשברח".
"הם סיפרו שהם ראו דמויות שהם לא היו יכולים לרגע אחד לדעת שאלו חטופים", המשיכה חיים. "לא היה להם אפילו רעיון שזה הם. להתעסק עם מה שהיה לפני כן זה לא מעניין אותנו. זה הסיפור: יותם יצא לחופש, גם אם הוא לא הגיע לארץ חי. הוא יצא מהשבי של חמאס, לכן הוא ניצח את חמאס. הוא יצא כמו פרטיזן, כמו אנשים אמיצים שיצאו מהגטו".
חיים אמרה שהיא שאלה את החיילים איך הוא נראה, והיא קיבלה תשובות שאותן לא הייתה מעוניינת לחלוק, אבל סיפרה כי חייל מילואים שחילץ את גופת בנה סיפר כמה הם שמרו עליו בדרך. "זה דברים נורא קטנים וזה מראה כמה החיילים שלנו הם אנושיים, הדבר הכי מדהים שיש. אולי בתוך תוכו יותם רצה שלא החמאס יהרוג אותו, וזה נותן לנו נחמה מסוימת", סיפרה האם השכולה.
לדברי חיים, בן הזוג של בנה תובל "קיבל מסר" שיותם יחזור ב-15 בדצמבר. "הוא באמת חזר אז, אבל עם גוף לא חי", סיפרה האם. "כשהגיעה הבשורה ושאלתי במה אני איאחז, לקח לי קצת זמן. בהתחלה בכיתי מאוד, ולקח לנו 36 שעות להבין שיש פה משהו שיותם בחר בו. כמו שאמרתי שהוא לא בבור, אלא באור. אני בוחרת גם עכשיו. הוא לא בבור יותר. עכשיו הוא באור"
עוד סיפרה חיים על הגישה הייחודית שלה להתמודדות עם אובדן בנה, שעוררה השתאות בקרב רבים לנוכח תעצומות הנפש שהפגינה. "היו בשבעה אלפי נשים ואימהות, והן אמרו לי: כל פעם שדיברת על הבן שלך - זה חיזק אותנו כאימהות לחיילים", אמרה. "אם אני אשאר ב'מה היה אילו...' אז מה יהיה לי? אני נורא אגואיסטית, אני מגינה על עצמי שלא אתרסק, לכן אני מפתחת את מנגנוני ההגנה האלה. אנחנו לא ב'אם' בכלל בכלל. אנחנו מבקשים לא לדבר על מה שהיה, רק על יותם".
"יותם היה הילד שלי. הילד השני שלי. הוא מתופף מאוד מוכשר בלהקת רוק כבד, ואני מאמינה שכמו מוצרט שהתפרסם אחרי מותו - יותם התפרסם גם בזכות שהוא גיבור שהוא יצא מהשבי של חמאס", שיתפה חיים. "הוא נורא נאבק בחיים שלו על המון דברים. הוא הוגדר כמתמודד נפש. חברים מהלהקה ראו את מה שהיה ליותם בפנים, את מה שהרבה אנשים לא הצליחו לראות. הוא התאמן בקרוספיט, שזה ספורט קשה מאוד קשה מבחינה פיזית ומנטלית".
"הגיעו לשבעה משפחות של מתמודדי נפש וחיבקו אותי, הזכירו לי כמה חוזק יש ליותם בחיים - וגם בסוף החיים. כל יום שיותם היה קם בבוקר הוא היה צריך לבחור בחירות חדשות - זה לא בא לו באופן אוטומטי להמשיך את החיים. לכן אני ידעתי שהוא יצליח להתמודד עם השבי. הוא עזר לי לאורך כל החיים לפתח מיכל של חמלה וחוסר שיפוטיות", אמרה חיים.
חיים סיפרה שהיא מתכננת להמשיך את דרכו של בנה בשלל דרכים, אבל שכבר התחילה להפיץ בקשה להנציח את אהבתו לבעלי חיים: "כל מי שרוצה לעשות משהו טוב למען יותם - שיאמץ חתול ג'ינג'י".
"אני חלק ממשהו גדול של מדינת ישראל" אמרה חיים. "זו משימה לאומית של כולנו, וחשוב מה שכל אחד שנמצא בסיטואציה אומר. אתמול היה לי מאוד מביך, הגיעו לנחם אותנו בשבעה משפחה של חטוף שחזר בחיים, ובאותה נשימה הם הלכו להפגין נגד הממשלה. אמרתי שנייה רגע, החזירו לכם חטוף, תגידו רגע תודה. בואו נסתכל על מה שנעשה גם בהכרת תודה, וזה המסר שלי: לצאת מהמקום הפרטי הזה שרוצה לצעוק ורוצה את הילד שלו בחזרה. אני מבקשת מאנשים אורך רוח ופרגון וחמלה למי שעושה".
מהתחקיר הראשוני שנערך בצה"ל בנוגע למותם של החטופים יותם חיים, אלון שמריז וסאמר פואד א-טלאלקה עולה כי יומיים לפני התקרית הטרגית, הלוחמים איתרו מבנה שנמצא במרחק של 200-100 מטרים שבו נראו כתובות עם המילים "הצילו", "שלושה חטופים" ו"SOS" - אך הוא לא נבדק כי הלוחמים חששו כי מדובר במבנה ממולכד.
לאחר המקרה, קבע הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי שלא נכון היה לבצע ירי בשלב זה לעבר החטופים. הלוי הורה להשלים את פרטי התחקיר.