יורם (80) ותמי (78) מצגר מקיבוץ ניר עוז נחטפו לרצועת עזה בשבת השחורה. הקשר עם בני הזוג מצגר נותק, הם נעלמו מביתם והטלפונים האישיים שלהם אותרו ברצועת עזה. אופיר, נכדתם של יורם ותמי, הגיעה אתמול במיוחד למשכן הכנסת כדי לקרוא לח"כים לפעול כדי להשיב את סבא וסבתא שלה ואת יתר השבויים בידי החמאס. ח"כ שלום דנינו מהליכוד ביטל ברגע האחרון את הפגישה שנקבעה מראש עם נכדת החטופים, אחת מעובדות הלשכה הסבירה לה: "כבר נפגשנו עם משפחות חטופים היום".
בשיחה עם N12 מספרת אופיר על התקרית: "קבענו אתמול פגישה עם ח"כ שלום דנינו מהליכוד, שמכהן כראש הוועדה למוכנות ובט"ש. היו לי המון שאלות אליו בנושא הזה. הייתי אמורה לפגוש אותו בשעה שתיים בצהריים, הוא נפגש עם משפחה אחרת לפניי ויצא מהלשכה לפני שהספקתי לדבר איתו".
לדבריה, "אני הגעתי לפגוש אותו, הגעתי עד לחדר שלו, נציגה מהלשכה של ח"כ דנינו יצאה אליי ואמרה לי: 'כבר ניהלנו שיחה עם משפחת חטופים והפגישה איתו כבר לא תקרה'. כלומר אותו חבר כנסת סימן וי עם משפחה של חטופים - אבל הבריז לי ברגע האחרון. אף אחד לא עדכן אותי. אני לא מעוניינת לרדוף אחרי אף חבר כנסת. הם אמורים לדעת שזו האחריות שלהם. זה כל כך מכעיס שהחלטתי לצאת מהמשכן", היא מתארת.
למרות שלא נפגשה בעצמה עם חברי כנסת, אופיר שמעה ממשפחה אחרת מה אמר להם ח"כ דנינו בפגישה: "הבנתי שהמסר הכללי מהשיחה איתו היה: 'תנו לביבי לעבוד'. המסר שאני מבינה מזה הוא: "מה איתך? אתה בעצמך לא עובד". המשכתי להסתובב במשכן עם נציגת התנועה הקיבוצית ואני רואה איך הדברים מתנהלים: אנחנו מסתובבים במסדרונות הכנסת ושואלים ח"כים אם הם מעוניינים לדבר איתנו. מי שעצר להקשיב - נתן הרגשה שהוא מסמן וי. להגיד לנו 'אנחנו מגויסים' זה לא להיות מגויסים באמת, זה הזמן למעשים".
בדרכה החוצה מהמשכן, מצאה הנכדה את מיצג תמונות החטופים שהוצב בו. "התמונות נתלו בפינה נידחת ורחוקה של הכנסת שאין בה אף אחד", היא מתארת, "ככה זה נראה וככה זה מרגיש. לא יכול להיות שכל החברים שלי וכל האנשים מסביב מגוייסים כדי להעלות את המודעות, מגיעים איתי לעצרות והפגנות - אבל חברי הכנסת שהעם בחר בהם, לא עומדים לצידנו. עכשיו זה הזמן לאסוף פרוטוקולים לוועדות חקירה כשאתם צריכים לשחרר את סבא וסבתא שלי? בשבועות הראשונים פחדנו, שקשקו לנו הברכיים מהמחשבה שאם נלך נגד הממשלה הם לא יחזירו לנו את סבא וסבתא מעזה. אני בטוחה שיש הרבה ממשפחות החטופים שמרגישות בדיוק ככה ולכן מאהל החטופים בתל אביב הוא א-פוליטי. עם כל הכבוד, להביע דעה על הממשלה שלי זה לגיטימי ונחוץ במדינה דמוקרטית. לא יכול להיות שאנחנו מפחדים".
בני הזוג מצגר שנשבו בידי החמאס הותירו בישראל שלושה ילדים ושבעה נכדים, שמודאגים כבר 39 יום. חלק מבני המשפחה היו נצורים שעות ארוכות בממ"ד בקיבוץ בארי: "ההודעה האחרונה מסבא וסבתא הגיעה בשבת השחורה בשעה 08:50 בבוקר. את ההודעות הבאות ששלחנו להם ראינו שיש רק וי אחד, כלומר הם לא מקבלים אותן. אחרי שעות שבהן שאר בני המשפחה הסתתרו מהמחבלים, הוציאו את אחותי והדודים שלי מהממ"ד. הבית של סבא וסבתא שלי נמצא ריק. המגירות היו הפוכות אבל לא היו סימני מאבק או דם. במשך שבוע היינו בערפל בלא-נודע, עד שצה"ל הודיע לנו שהם חטופים. מאז לא שמענו דבר חדש".
ניר, בנם של זוג החטופים, מתגורר גם הוא בניר עוז ובבוקר השבת השחור היה כלוא בממ"ד יחד עם אשתו והילדים אליה (16) ודניאל (13): "הם היו ספונים בממ"ד במשך שעות ארוכות", מספרת אופיר, "בסביבות תשע בבוקר הם שמעו את המחבלים מבחוץ. ניר ואשתו החזיקו את הדלת, הילדים הסתתרו מתחת למיטה. הם שמעו מחבלים נכנסים לבית. אפשר היה לשמוע את מחבלי חמאס מדברים ערבית, יורים ושוברים דברים. אחותי עדכנה אותי בזמן אמת. היו רגעים שהיא נפרדה ממני, היא הייתה בטוחה שבעוד רגע המחבלים יפרצו לממ"ד וזה יהיה הסוף. בשעות הצהריים הצבא חילץ אותם מהבית".
כעת, בני המשפחה נמצאים במלון מפונים באילת וממתינים לפתרון, כשעל הפרק עומדת הצעה לשכן את תושבי הקיבוץ בדירות זמניות בקרית-גת. "אנחנו מרגישים שחברי הכנסת שלנו לא שמים בראש סדר העדיפויות את החטופים ואת שיקום הקהילות. המשפחות מרוסקות, אנשים לא מצליחים לאסוף את השברים כשכבר עברו חמישה שבועות. איפה חברי הכנסת? למה הם לא שולחים את המשרדים שלהם לעבוד?".
תגובת חבר הכנסת שלום דנינו: "נפגשתי אתמול עם נציג משפחות החטופים, פגישה שתואמה על ידי אילת סלע יונגרמן, המוכרת לי מפועלה בתנועה הקיבוצית, לשעה 14:00. לבקשתה נעננו והקדמנו את המפגש למזנון החלבי. אילת הכירה ביני לבין יובל, בחור צעיר שחמו וחמתו מכפר עזה נחטפו. היא הסבירה שיתר נציגי המשפחות ממהרים לפגישה עם יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ואילו אני נותרתי לפגישה ממושכת עם צוות הלשכה. אילת סיימה את המפגש והצהרתי בפניה שכל מה שאוכל לעשות אעשה. מצטער אם מסיבה כל שהיא נגרמה עוגמת נפש מיותרת. אשמח לקבל שם ונייד ואתקשר".
בתנועה הקיבוצית מבהירים: "חבר הכנסת דנינו הוא זה שביקש להקדים את הפגישה ולא המשפחות. כשאופיר גילתה שבעקבות השינוי בשעה הח"כ לא יפגוש אותה היא התאכזבה. נוצר קשר עם חבר הכנסת באשר לתיאום פגישה חדשה, אך הוא כבר לא היה במשכן והזכיר שהוא בפגישה אחרת".