מתחילת מלחמת "חרבות ברזל" ישנם 1,210 פצועים חדשים שהוכרו כנכי צה"ל, כך מסרו היום (ראשון) באגף השיקום של משרד הביטחון. 70% מהם הגיעו למיון ושוחררו, חלקם אף חזרו ללחימה. "כל מי שהיה בבית חולים הגיעו אליו מטעם האגף ומתחיל להיות מטופל", מסבירה ראש אגף השיקום לימור לוריא.

"אנחנו מתנהלים בשני צירים - קליטת פצועים חדשים ומתן מענה לנכי צה"ל הקיימים. האגף נפרס ב-16 בתי חולים ברחבי הארץ. בנוסף, פרסם אגף השיקום קול קורא למטפלים נפשית בעקבות העלייה הדרמטית בפניות (בעיקר בימי הלחימה הראשונים) ומתוך הבנה לטיפול שידרש למטופלים החדשים. אנחנו בפני אתגר גדול של מטפלים נפשיים". 

תשלום מיידי גם לבני המשפחה 

ההתנהלות של אגף השיקום מול הפצועים החדשים תעבוד כך שתהיה פנייה באופן יזום לכל החיילים שהגיעו לבתי החולים. כל הפצועים החדשים יקבלו מענה נפשי גם אם מדובר לכאורה בפציעה פיזית - וכן יתבצע תשלום מיידי בארבעת החודשים הראשונים, בטרם בוצעה הכרה בחייל כפצוע - בהתאם לחומרת פציעתו ומשך האשפוז. 

מבנה התשלומים לפצועים בצה
מבנה התשלומים לפצועים בצה"ל|צילום: ארגון נכי צה"ל
מבנה התשלומים לפצועים בצה
מבנה התשלומים לפצועים בצה"ל|צילום: ארגון נכי צה"ל

מתחילת הלחימה נעשו שינויים בירוקרטיים בכל הנוגע לתשלום הניתן לפצועים: 80% מהבקשות מאושרות כבר באותו היום, ההליך הבירוקרטי מקוצר - ואף מנסים להגיע אל אותם פצועים ובני משפחותיהם שהגיעו לבתי החולים באופן יזום ומבלי שהגישו בקשה. לבני המשפחה הנמצאים עם המאושפזים ניתן סל אוטומטי לחשבון הבנק שמיועד להוצאות המשפחה.

התשלום לפצועים בצה"ל

  • מי שפציעתו מוגדרת קלה יקבל 1,800 שקלים בחודש, בהנחה שהוא סובל מ-20% נכות. אלו שמאושפזים בבתי החולים יקבלו 4,440 שקלים.
  • מי שנפצעו באורח בינוני וקשה יקבלו 7,000 שקלים לחודש וחלקם יותר.
  • בין החיילים הזכאים להיות מוכרים כנכי צה"ל - התווספו גם הרבש"צים (רכזי הביטחון השוטף הצבאיים) וחברי כיתת הכוננות - יש כאלו שכבר הוכרו.
  • מי שנחשב לסובל מנכות באופן זמני, הוארכה התקופה ב-3 חודשים נוספים.

במקביל, פונים באגף השיקום באופן יזום לפוסט-טראומתיים או למי שסובל מ-100% נכות או נפגעי ראש כדי לבדוק אם הם זקוקים לסיוע נוסף. בנוסף, ישנם מיזמי התנדבות עבור נכי צה"ל שביקשו להתנדב למלחמה - מה שמספק להם משמעות ומסייע בהפחתת החרדות.

מעטפת הטיפול של ארגון נכי צה"ל

  • ארגון נכי צה"ל פתח קו סיוע מיוחד הפועל 24 שעות ביממה לסיוע ראשוני ומיידי לחברות וחברי הארגון. הקו מאוייש על ידי עובדי הארגון ומתנדבים.
  • הארגון מקבל את הפצועים החדשים כחברים מן המניין בבתי הלוחם כבר בזמן המלחמה.
  • הארגון פינה מעל 150 משפחות של חברי ארגון מעוטף עזה למלונות והוא פועל מתחילת המלחמה ביצירת קשר יזום ותכוף עם 10,700 החברות והחברים המתגוררים באיזור הדרום והשפלה.

170 מטפלים עבור 60 אלף פצועים: "לא אפשרי"

באגף השיקום מדגישים כי חייבים להגדיל את מצבת כוח האדם והמטפלים. במסגרת רפורמת נפש אחת שנוצרה לטיפול בפוסט-טראומתיים ונכי צה"ל נותרו 4 שלבים נוספים שעדיין לא חוקקו בכנסת - וחייבים לקדם אותם כדי להגדיל את המענה לפוסט-טראומטים החדשים.

עידן קלימן, יו"ר ארגון נכי צה"ל מתאר את המחסור הקשה במטפלים: "אנחנו נערכים על פי היערכות של מלחמת יום הכיפורים, זו העצימות מבחינתנו. היום יש 170 מטפלים באגף שיקום על 60 אלף פצועים. ברור שזו לא כמות אפשרית לטיפול לא במצב הקיים ובטח לא במצב אליו אנחנו הולכים. אנחנו מצפים לסיוע ממשלתי בעניין הזה".