אברהם, תושב קריית שמונה, פנסיונר ונכה צה"ל, מתגורר כבר 5 חודשים יחד עם אשתו ובתו בדירה קטנה במלון בירושלים, כמו עשרות אלפי תושבים אחרים שפונו מבתיהם. אל ביתו, שנפגע מרקטה, הוא לא יודע מתי ישוב. לצד המציאות הקשה, התווסף עניין אחר - חיובים גבוהים וחריגים מצד חברה ללחצני מצוקה. "הייתי קצת חולה, אני אחרי אירוע מוחי - 3 פעמים", סיפר אברהם. "אני רוצה להיות בבית, והחברה הזאת עוד עשתה לי עוד יותר גרוע – היא הרסה לי את הבריאות".
החברה הזו היא "אמבולנט", אבל גם "ביקור 24" - שתי חברות שהן בעצם חברה אחת הפועלת כבר שנים ומשווקת בעלות חודשית לחצני ושעוני מצוקה, ושירות אמבולנס ורופא עד הבית 24/7. רוב לקוחותיה הם חולים וקשישים בכל הארץ, אך לא רק - היא גם מוכרת לחצני מצוקה לגני ילדים, לרשויות מקומיות, ואפילו להלומי קרב. רק לאחרונה זכתה במכרז של משרד הביטחון.
החל מחודש מאי, ואף בחודשי המלחמה – חויב אברהם במצטבר בסכום של כמעט 18,000 שקל. האבסורד הוא שמאז שפונה מביתו, המכשיר של אברהם כלל לא נמצא איתו – אלא נשאר בקריית שמונה. "פניתי לחברה. עוד יום ועוד יום – ולא עונים לי", שיתף אברהם. "זה עשה לי עצב בתוך הלב - דווקא בזמן מלחמה, אנשים נהרגים, ולהם יש את הלב לגנוב". יוסי סמט, מתנדב ירושלמי לעזרת מפוני הצפון, סיפר לחדשות 12: "יום אחד אברהם סיפר לי שלקחו לו 4,500 שקל מהחברה. זה היה נראה לי מוזר, אז החלטתי לבדוק. מסתבר שהם עשו את זה באופן שיטתי, אבל מפרוץ המלחמה - הם הגבירו את הקצב בצורה קשה. התקשרתי עשרות פעמים, וגם המשטרה לא התייחסה ברצינות. זו הונאה שפוגעת בקשישים, חולים, מפונים - כאלו שגם לא יכולים להתלונן".
כנגד החברה והעומדים בראשה הוגשו תביעות רבות, בטענה לשירות בעייתי וגביית יתר של כספים. בנוסף, מתנהלת בימים אלה נגד החברה תביעה ייצוגית בטענה של ניצול חולשתם ומצוקתם של לקוחותיה הקשישים והחולים, וגם הליך פלילי בגין עבירות על חוק הגנת השכר. בעבר אגב, כבר הטיל משרד הכלכלה על החברה עיצומים כספיים גבוהים של מאות אלפי שקלים, בגין הפרת זכויות עובדיה. ואולי אלה חלק מהסיבות שהחברה מותגה מחדש לפני כשנתיים תחת שם אחר, "ביקור 24".
מי שעומד מאחורי מעלליה של החברה הזו הם הצמד יוליה וג'ניה גרויסברג. ש', מוקדנית לשעבר בחברה, שעזבה לאחר שהבינה שהשניים לא מהססים להעמיד בסכנה את חייהם של קשישים ולהונות אותם, שיתפה עם חדשות 12: "הייתי עדה לדברים מצמררים. יש לי רשימה של לפחות 200 שמות של קשישים שנעקצו ע"י 'אמבולנט'. אישה מבוגרת בכתה לי בטלפון שהיא חיה מביטוח לאומי, שאין לה תרופות ושלקחו לה 1,500 שקל. שיקרנו בטלפון שיגיע אליה זיכוי עוד לפני שממש נפל האסימון".
עוד הוסיפה ש': "היינו עדים למקרה אחד שילדה נפלה בגן ואיבדה את ההכרה. 'אין אמבולנס עכשיו - תזמינו לבד', נאמר להוריה. הבוסית הגדולה באמת והראש של כל המקום הזה היא גברת יוליה. אם מתקשרים ומבקשים אותה, היא אומרת שקוראים לה עדי. לבחור קוראים ג'ניה והוא קורא לעצמו בני. כשמתקשרים לבקש ייעוץ רפואי, היא דוקטור בלה, וכשאנשים התקשרו לבקש רופא, היו אומרים לו 'קח כוס מים, יעבור לך'. היינו רוצים לראות אותם מאחורי סורג ובריח עד יום מותם".
ביוזמת חדשות 12, אברהם שם על עצמו מכשיר הקלטה ונכנס למשרדי החברה. בפניו, ובפני יוסי המתנדב שהתלווה אליו, תוך שהיא לא יודעת שהיא מצולמת - יוליה הציגה את עצמה בשם "עדי". ההאשמות לגבי החיובים הכפולים הוטחו בפניה ובפני ג'ניה שנכח יחד איתה. בסופו של עימות קולני במשרד, שבמהלכו הזמינו יוליה וג'ניה משטרה למקום, הם החזירו לאברהם את כספו. עדיין ישנו ניסיון לקבל מהם תשובות לגבי עשרות קשישים שמספרים שנעקצו ושהשירות לא באמת פעל בעת מצוקה - למרות שהחיובים החודשיים נמשכו.
השוטרים הגיעו, תשאלו את צוות חדשות 12 ובסופו של דבר - יוליה וג'ניה נקראו למסור עדות בתחנה. התלונות של אברהם ויתר המתלוננים הועברו לחקירה. מאות אלפי שקלים הוצאו מקשישים ומפונים במרמה הזו, ויוליה וג'ניה גרויסברג עזי המצח - אפילו לא מתנצלים. עם זאת, הכסף הוא אולי החלק השולי בסיפור הזה, כשחייהם של חולים רבים נמצאים תחת ידיהם בסכנה - וחייבים לעצור אותם.
מעורך הדין שחר אגמון, בשם "אמבולנט"/"ביקור 24", נמסר בתגובה: "'אמבולנט' פועלת זה למעלה מ-20 שנה, וכיום היא משרתת כ-6,000 לקוחות לשביעות רצונם המלאה. את המקרים הבודדים שהוזכרו בכתבה תבחן החברה לאלתר כדי לתקן טעויות שנפלו, אם נפלו".