אי אפשר שלא ליפול לקלישה ולומר שדווקא במקרה של עליזה בלוך - קו הסיום לא הביא איתו הרבה סיפוק. בריצה האחרונה שלה מישהו אחר עקף אותה בסיבוב - שמואל גרינברג, שנבחר להיות ראש העירייה החדש של בית שמש. בריאיון אמש (שבת) ל"חדשות סוף השבוע" סיפרה בלוך על העיר, על הדמוגרפיה בה - ועל העתיד שבפתח.
הסיפור של בית שמש באמת גדול יותר מבית שמש, כי הוא אולי מראה מה שיקרה במדינה בעשורים הבאים - עליזה בלוך היא רק השם שמאחורי המגמה. בסוף החודש, אחרי חמש שנים, תפנה את כיסא ראש העירייה, שאליו עשתה את המעבר מעולם החינוך. כבר ב-2018, הבחירה בה בעיר שרוב תושביה חרדים הייתה מפתיעה - אישה דתית לאומית, ליברלית. עם זאת, לא היה איחוד בין הסיעות החרדיות - והיא זכתה מההפקר בהפרש קולות קטן. "היו הרבה אנשים שהתייחסו אל זה כנס גדול", אמרה בלוך. "קיוויתי שזה יקרה גם הפעם. יהיו שיגידו נאיביות, יהיו שיגידו שהקדמתי את זמני - אבל קיוויתי שיהיה משהו אחר".
"הפוליטיקה ניצחה את האנשים"
כמה ימים אחרי ההפסד בקלפי, כשהיא מסתובבת בשכונות הוותיקות, כולם באו לנחם את ראשת העירייה הנמרצת - או להתנחם בעצמם, מנסים להבין לאן הולכת העיר שלהם, עכשיו כשיש לה שוב ראש עיר חרדי עם רוב גדול במועצה.
כדי להבין מה קרה במערכת הבחירות, צריך קודם כול לצלול לדמוגרפיה של בית שמש בת 170 אלף התושבים. מאז קמה בשנות ה-50 הייתה עיר מסורתית של חילונים ודתיים, אבל בשנים האחרונות נבנו בה עוד ועוד שכונות חרדיות, מה שהביא למאבקים מתוקשרים על המרחב הציבורי. כיום, יותר מ-75 אחוז מתושביה הם חרדים.
בסיבוב הראשון בבחירות, אף אחד משלושת המועמדים לא השיג את הרוב הדרוש. ואז בסיבוב השני, נרקם על ידי המפלגות החרדיות הדיל הבא - הרבנים יורו לכולם להצביע לשמואל גרינברג, מועמד דגל התורה, ובעוד 5 שנים ינחו להצביע למועמד ש"ס. העסקנים חתמו, וגרינברג נבחר ברוב קולות. "הפוליטיקה ניצחה את האנשים, טובת התושב לא עניינה אותם", הביעה בלוך את דעתה. "בעיניי זו תפיסה הרסנית - כל החגיגה הדמוקרטית בעיניי אומרת שאתה צריך להתאמץ מאוד שהתושב בקצה יהיה מרוצה".
"היו רבנים שאמרו: 'היא טובה, אבל אנחנו לא יכולים לתמוך באישה'"
בסיבוב ליד היכל התרבות, בעצם הבניין הראשון בבית שמש שחנכה, היא מבינה איך הוא מספר את הסיפור של העיר הזו, ואיך הכול מקבל פתאום סמליות. היכל תרבות הוא הרבה יותר מעוד היכל - הוא הקרב על התרבות. מעל כל דבר מרחפת השאלה - מה יקרה בעיר? האם באמת יהיה אפשר לשמר דו-קיום בין חילונים לדתיים ובין חרדים למסורתיים? האם ימשיכו להציג בהיכל גם מופעים בהפרדה וגם הצגות של הבימה והקאמרי? על כך אמרה בלוך: "נבנה פה היכל תרבות מתוך תפיסה של ליברליות פתוחה - אני מקווה שהציבור יהיה מספיק חזק כדי לשמור על הדבר הזה".
לא פחות חשוב לה גם לבקר בתלמודי התורה שהקימה ולספר על מאות הכיתות בחינוך החרדי שחנכה, הישיבות והמקוואות. למרות זאת, רוב ההורים של התלמידים במקומות האלו לא הצביעו לה. ועדיין, הבנים נעמדים בתור לקבל חתימה שלה - ככה זה כשאין סמארטפון לסלפי. היא קיוותה לקבל גם קולות רבים מהחרדים, אבל כשמאחורי הפרגוד יש להם הוראה מפורשת מהרבנים, התוצאה כנראה לא יכולה הייתה להיות אחרת. "המונים אמרו: 'נורא רוצה שתיבחרי. מה אני אעשה?'", היא סיפרה. "זו ההנחיה וזו התרבות כשיש קול קורא של רבנים".
להשפעת עצם היותה אישה על הבחירות, שיתפה: "ללא ספק זה חלק מהסיפור, כי היו רבנים שאמרו: 'היא טובה, אבל אנחנו לא יכולים לתמוך באישה'. יכולתי לשבת עכשיו ולהגיד: 'הם כפויי טובה, אין פה סיכוי. חילונים, מחכה לנו טרגדיה, תברחו מהר לפני שערך הדירות ירד'. אלו החיים הקלים - ולא הטקסטים שאני מאמינה בהם".
"בבית שמש היה מבחן - והוא נכשל"
השבוע ערכה בלוך ערב לפעילים שעברו איתה את המסע כנגד כל הסיכויים. רגע לפני התודות, פעילים במטה שלה, שמכירים טוב את הדמוגרפיה של העיר שהיותה מיקרוקוסמוס של המדינה, שיתפו עם חדשות 12 את תחושותיהם. "מה שקרה בבית שמש זה אחד המבחנים של החברה הישראלית כולה", אמר ניסים קופ, אחד מהם. "זה מה שיקרה ב-15-10 השנים הקרובות. בבית שמש היה מבחן - והוא נכשל". דודי גוזלן, גם הוא פעיל במטה, הוסיף: "ציבורים גדולים חוששים, לא יודעים לאן פניה של העיר. עצוב יהיה לראות אנשים שיעשו צעדים של עזיבה". שילה רוזנפלד, פעיל מטה אחר, הצטרף: "למה אני צריך לחשוב על בית שמש? אני מתחתן ואני עוזב. אין עתיד פה".
בלוך גאה גם באזורי התעשייה שהביאה לעיר כדי שיספקו מקומות תעסוקה. מצד שני, אי אפשר להתעלם מזה שעל פי נתוני הלמ"ס, אחרי מודיעין עילית וירושלים - בית שמש היא העיר הענייה השלישית בארץ. "גם האימא החרדית, כמו האימא החילונית, רוצה לקום בבוקר ושיהיה לה אוכל טוב לתת לילדים", אמרה. "אף אחד לא עושה אידאולוגיה אמיתית מעוני - יותר ויותר אנשים רוצים לצאת לעבוד".
אך זה לא רק הנטל הכלכלי - גם נטל הגיוס היא סוגיה שמרחפת בעיר. 13 מבניה של בית שמש נפלו במלחמה הזאת. שיעור המתגייסים אצל החילונים והדתיים הלאומיים גבוה, אבל הם הרי מיעוט פה - הרוב בבית שמש מעדיף ללמוד בישיבה. "אני רואה ערך ללימוד תורה, ואני חושבת שמי שלומד באמת, זה בסדר גמור שישב ללמוד", הסבירה בלוך. "אני חושבת שכולם מבינים היום שזה לא מתאים להמונים ושצריך לעודד אנשים לשאת בנטל - גם הכלכלי וגם הביטחוני".
"אני רוצה לעשות טוב - להיות בקצה הקודקוד"
תושבי בית שמש כבר מסמנים עבורה את היעד הבא: מי שלא רצה אותה ראש עיר, יקבל אותה בפוליטיקה הארצית. אם נחזור לקלישאות הריצה, עכשיו היא מתחממת על הקווים, ממתינה ליריית הפתיחה במרוץ הבא שלה - הפעם לכנסת. "אני יכולה לראות את עצמי בכל תפקיד שישפיע על מדינת ישראל", שיתפה בלוך. "אני רוצה לעשות טוב - להיות בקצה הקודקוד". על השמועות שבנט נפגש איתה, ואף הציע לה להצטרף אליו, השיבה: "היו הצעות שונות - יש הרבה אפשרויות והרבה מחשבות".