"הפציעה הזאת היא גאווה בשבילי", הבהיר רב-סרן ד"ר איתן תורג'מן, שנפצע קשה בעזה. הוא מגדיר את עצמו "ביביסט", היה פעיל בטוויטר נגד המחאות ששטפו את הארץ, והיום הוא מאמין שצריך שיח אחר. הוא לא מוכן לחזור למציאות של 6 באוקטובר, לוויכוחים ולשסע. "הייתי חלק מהמכונה, ועכשיו צריך לתקן", הוא אמר.
"ירו עלינו מכמה איתורים, מכמה בתים", נזכר איתן בלחימה בעזה, בסרטון שעלה ברשתות החברתיות. "ואני עולה מול הטייסים והם עושים כל מה שהם יכולים כדי 'לדפוק' את החוליה שיורה עליי. אנשים שכעסתי עליהם, סביר להניח שזה היה מילואימניקים שעמדו בקפלן לפני כן, ויכול להיות שגם רבתי איתם בטוויטר כמו איזה אידיוט. אני נבוך מזה".
מיד עם פרסום אותו סרטון היו מי שתקף ברשתות את איתן, טענו שהוא "קפלניסט בתחפושת" ו"מקבל מימון בשביל להפיל את נתניהו". "הכסף היחיד שיש לנו זה מההדסטארט שפתחנו", הוא הסביר. "פנו אליי אישית אנשים שיש להם הרבה כוח בימין והאשימו אותי שאני אידיוט שימושי ושאני 'פוגע במלחמה'. אנחנו רוצים להישאר במציאות הזו?"
שני החברים שהמהפכה הפרידה
איתן ורון אמסלם, טייס קרב שהשם שלו שונה בשביל הכתבה, הכירו כנערים בפנימייה הצבאית בחיפה. הם הפכו לחברים טובים וכשהשתחררו איתן הפך לרופא שיניים ורון ליזם הייטק. הם נשארו חברים עד שהקרע החברתי נפער בין שניהם.
רון שמאלני, טייס, תמך במחאת הטייסים ובהפגנות שמילאו את הארץ. איתן ימני, מצביע ליכוד, שתמך ברפורמה והתנגד לצעדי המחאה. "היה בינוני שיח שהתחיל טוב והפך להיות קשה", תיאר איתן."הוא היה נעלב ממני ואני הייתי נעלב ממנו".
"בנקודה מסוימת אמרתי 'די, אני לא יכול יותר'", נזכר רון, "והוא הסכים איתי שהוא לא יכול יותר ופשוט הפסקנו לדבר". אותה מריבה הייתה סביב ציוץ ספציפי בטוויטר. "צייצתי איזה שיח מאוד דמיוני בין טייס מסוק לבין קצין שמבקש סיוע אווירי במהלך קרב", אמר איתן. הטייס, באותו שיח דמיוני, שאל את הקצין אם הוא תומך או מתנגד לרפורמה.
הסיוע האווירי פגש את איתן במהלך קרב בצפון הרצועה. "הייתה לנו איזושהי היתקלות לא פשוטה", הוא סיפר, "והיו מעלינו מסוקים כל הדרך, כל הזמן. עד שהם הצליחו להוריד את הטיל במקום. היו פשוט מחיאות כפיים, ואני עולה מול הטייסים בהתרגשות ואומר להם: 'אתם אחים שלי, אתם לוחמי-על'".
"השיח הזה איתם פשוט גרם לי איזושהי התעלות", הוא הוסיף, "והבוקס לבטן שקיבלתי ב-7 באוקטובר הפך להיות איזשהו מין רצון כזה להגיד, 'למה? למה הגעתי למצב הזה שאני מדבר כל כך בחוסר כבוד, טוען כלפי אנשים שהם לא יהיו מחויבים כלפיי. הם איתי, הם לוחמים איתי'".
הפציעה בעזה
אחרי שבועיים של לחימה אינטנסיבית ברצועה, איתן נפצע קשה מפגיעת טיל בבניין שבו שהה. "אני רציתי לחיות", הוא הבהיר, "היו שם סיפורי גבורה גדולים. אנשים עשו שם דברים מדהימים - רצים לתוך האש בשביל החברים שלהם, זה מה שאני חוויתי. וזה קירב אותי לחוויה הזו של הצורך בתיקון".
"תחושת המבוכה שהייתה לי כשהגעתי אליו לבית החולים הייתה כבדה", הודה הטייס רון, "כאילו, אני נכנס אליו לחדר ואני מתבייש. הבן אדם הזה הלך, נכנס לעזה, נפצע, כמעט נהרג, בשבילי. ואני יודע שבאיזושהי נקודה אני נתתי לו את התחושה שאני מכניס את המחויבות שלי אליו ולצבא לתוך המשוואה בכלל. וזה צעד אחד שהיה יותר מדי".
איש מהם לא ויתר על עמדותיו. רון לא מתחרט על ההפגנות בקפלן נגד ההפיכה המשטרית, איתן קורא לה "רפורמה משפטית" ועדיין תומך בה. אבל בין חברויות שנקרעו בידיים פוליטיות וחזרו תחת אש, קם הרעיון של "תיקון 24'": התארגנות שמתחילה בחיילי המילואים שחוזרים אחרי שלושה חודשים עם תובנות - איפוס מערכות והתחלה חדשה. מה שהם מגדירים "כנסת תיקון", שתדבר אחרת ותתנהל אחרת.
"הקמנו את ההתארגנות הזאת לא כנגד משהו, אנחנו לא מוחים נגד שום דבר", הסביר איתן. "אנחנו רוצים לשנות, רוצים לתקן. אנשים נלחמים, אנשים מתים, שופכים את הדם שלהם אחד ליד השני. מישהו חושב על הפוליטיקה בשדה הקרב?".