עשרות אלפי זוגות אופניים חשמליים ורגילים נגנבים מידי שנה בתל אביב וברחבי הארץ. התחנה האחרונה של רוב הזוגות האלו היא בדרום העיר תל אביב, שם הם לרוב נמכרים לחנויות יד שנייה. אך למרות שבמקרים רבים בעלי האופניים יודעים איפה נמצאים האופניים הגנובים שלהם – לטענתם ברוב המקרים המשטרה לא עונה לפנייתם ולא מסייעת בהחזרת האופניים.
בקבוצת הוואטסאפ "מחזירים את האופניים", שנפתחה בשנת 2021 ובה 733 אנשים שנגנבו להם האופניים בתל אביב והסביבה, מעידים כי ברוב המקרים המשטרה לא עונה לפנייתם. הקבוצה נפתחה במטרה לסייע לאלו שנגנבו להם האופניים, ששוויים מגיע לרוב לאלפי שקלים, ולדווח על מיקום של האופניים הגנובים באמצעות סיורים בדרום העיר.
"במסגרת הפעילות של 'מחזירים את האופניים', חברי הקבוצה נאלצים ללכת לצוד את האופניים שנגנבו להם ולחבריהם ברחובות נווה שאנן והסביבה, לאחר שברוב המכריע של המקרים תלונות המשטרה נסגרות ללא כל פעולות חקירה תוך 24 שעות", מציין תום די קורי ממקימי הקבוצה וסיירת הגנבים. "הרחובות שורצים אופניים גנובים, נמכרים למרבה במחיר במספר 'חנויות' מאולתרות, ללא כל אכיפה מצד הרשויות. המשטרה לא מסוגלת לתפוס את הגנבים או את הסוחרים ולא עושה שום מאמץ אקטיבי כדי לסייע לאזרחים שמפסידים במצטבר עשרות מיליוני שקלים בשנה".
מחזיק האופניים האמיץ ייסע לדרום תל אביב וייקח את האופניים שלו בחזרה, אך יסתכן בסביבה מאיימת ולא נעימה. רק בשבוע שעבר נגנבו לאלעד, תושב תל אביב, אופניים שקנה ממיטב כספו. הוא הגיש תלונה במשטרה אך התיק נסגר אחרי 24 שעות. אלעד לא ויתר, הוא מצא בקבוצה חנויות יד 2 בהן נמצאו בעבר אופניים שנגנבו, ונסע לדרום העיר כדי לחפש אחריהם.
"הלכתי לחפש את האופניים בעצמי במשך שבוע וחצי עד שמצאתי אותם בתוך חנות של אריתראי", מספר אלעד, "נכנסתי פנימה ואיימתי עליו שאביא משטרה - זה לא הזיז לו, כאילו אין שום פחד או הרתעה". אחרי עימות מילולי עם בעל החנות, הצליח אלעד לחלץ את האופניים שלו ומיד התקשר למשטרה, "השוטרים אמרו לי בעצם שהם לא יכולים לעשות כלום ואם אני רוצה שאגיש תלונה במשטרה", הוא מוסיף, "זה מטורף האופניים שלי גנובים בתוך חנות אופניים חוקית לכאורה, יש הרבה חנויות כאלו בתל אביב".
"זה הזוי שרק אחרי עימות עם הבנאדם משכתי את האופניים החוצה תוך כדי סיכון חיים של ממש. לא היה שום גיבוי מהמשטרה, מרגישים שהם מפקירים אותנו, וללא יוזמה שלי האופניים הגנוביים שלי היו עדיין שם", הוא הוסיף.
אלעד לא לבד. לרייצ'ל נגנבו שני אופניים חשמליים מבית פרטי בכפר סבא. היא התקשרה מיד למשטרה בתקווה שימצאו אותם, אך המוקדן הסביר לה שהיא גרה באזור בעייתי והם לא יכולים לעשות דבר. "האזעקה עוד עבדה כשהתקשרתי למשטרה, בזמן אמת, והמוקדן אמר לי שאנחנו קרובים לקלקליה אז זה בעייתי", היא נזכרת.
רייצ'ל הגישה תלונה ואחרי יומיים התקשרו מהמשטרה לשאול אם יש מצלמות באזור, היא בדקה עם השכנים ולא הצליחה להשיג צילום. אך היא עדיין לא התייאשה, "נסעתי לבדוק במחסני האופניים של משטרת כפר סבא ובכל אזור השרון, כי האופניים של בעלי הם מסוג די נדיר. אך לא מצאתי. אני עדיין מקווה שימצאו אותם".
במקרה של תור אסדו שגר בשכונת פלורנטין בתל אביב, הסיפור נגמר אחרת, אולם ההתמודדות דומה. לפני שנה, נגנבו לתור האופניים החשמליים מתוך הבניין שלו ברחוב פלורנטין. הם היו מצוידים באיירטאג המאפשר את זיהוי המקום בו הם נמצאים. תור הבחין כי הם נעלמו 15 דקות אחרי שגנבו אותם, ושהם בדרכם לשכונת נווה שאנן שבדרום העיר. הוא מספר שהוא הגיע באמצעות המיקום של האיירטג למחסן בבניין, אך כשהתקשר למשטרה הם סירבו להגיע מבלי שהגיש תלונה ומבלי שראה את האופניים במו עיניו. "טיפוסים מפוקפקים התחילו לשאול אותנו שאלות אז הלכנו משם", הוא נזכר.
אך תור לא ויתר. למוחרת, תור וחבריו חזרו לאותו הבניין, שבמקרה היה פתוח. הם נכנסו לבניין ומצאו את האופניים של תור קשורים בפנים. תור משתף: "ברגע שראיתי את האופניים התקשרתי למשטרה וניידת הגיע תוך 20 דקות. השוטרים קרעו את השרשראות שהגנבים שמו ונתנו לי בחזרה את האופניים. הזיהוי שלהם היה לפי מספר השלדה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "בכל תיק גניבת אופניים חשמליים וקורקינטים וכבכל תיק שיש בו פגיעה ברכוש הציבור, המשטרה פועלת למיצוי החקירה והגעה למבצעי העבירה, תוך הפעלת כלל המאמצים להשבת הרכוש הגנוב לבעליו.
"עוד נוסיף כי מזה מספר חודשים, הוקמה בהנחיית ממ"ז ת"א ניצב פרץ עמר מפקדה משימתית בדרום ת"א לטיפול באלימות ופשיעה בקרב הנתינים הזרים והקניית תחושת ביטחון לתושבי האזור. המפקדה המונה 120 שוטרים, פועלת באופן שוטף ומטפלת במגוון תופעות פשיעה לרבות גניבות כלים דו גלגליים ואף לאחרונה נסגרה בצו מנהלי חנות יד שנייה לכלים דו גלגליים אשר יש חשד שמחזיקים רכוש גנוב".