רס"ר נחמן שפירא, חייל מילואים בפיקוד העורף, הוא משפטן. למעלה מעשור איש תקשורת, עובד בשנה האחרונה ככתב ופרשן באתר אינטרנט כלכלי. כמו רבים ב-7 באוקטובר, התגייס עוד לפני שקראו לו. "רצתי למילואים, התקשרתי למפקד שלי ואמרתי לו: 'אני מתייצב'", שיתף שפירא.
בתחילה המעסיק היה סבלני לשפירא: "הוא פנה אליי כמה פעמים ואמר שהוא צריך שאני אחזור, שאני אראה מה אני יכול לעשות בשביל להשתחרר", סיפר. אחרי 70 יום החליטו בפיקוד העורף לדלל כוחות והוא שוחרר כדי לחזור לעבודה והודיע בעבודתו שאולי יזומן שוב למילואים. הוא חזר לעבוד כרגיל, או לפחות כך הוא חשב.
כמה שבועות לאחר מכן, הגיע לפתע מייל שעומדת להיערך לו שיחת שימוע. "אני חזרתי מהמילואים ב-28 בדצמבר, והשימוע נקבע ל-28 בינואר. בדיוק חודש מהרגע שחזרתי מהמילואים", שיתף בכאב. החוק בישראל מעניק לחייל מילואים הגנה מפני פיטורים במשך 30 יום אחרי שחזר מהשירות. גם אחרי 30 יום אסור לפטר אותו בגלל המילואים אלא רק אם יש סיבות אחרות. לכן המעסיק מדגיש "חוסר שביעות רצון" במכתב השימוע.
שפירא הפגוע פרסם פוסט עם הסיפור שלו. בעקבותיו המעסיק החליט לפטר אותו באופן מידי. וכך אדם בן 40, המפרנס העיקרי בבית, נותר ללא עבודה. "אשתי מאוד לחוצה. גאה בי שעשיתי מילואים, אבל היא אומרת: 'אולי לא היית צריך לרוץ למילואים. איבדת את מקום העבודה שלך בעקבות זה'", אמר שפירא.
"בחלומות הכי מסויטים שלי לא חשבתי שאני אסיים מלחמה, משימה לאומית אליה נקראתי -ואין לי לאן לחזור", אמרה רס"ן שני כהן, אם חד-הורית לילד בן חמש, שהייתה מנכ"לית של מכינה קדם-צבאית לבנות דתיות. היא הוקפצה כבר בשבת של 7 באוקטובר כקצינה במילואים בחמ"ל אוגדת עזה. בשלב מסוים היא מונתה לקצינת הקשר של האוגדה עם המשפחות השכולות של הרבש"צים וכיתות הכוננות בעוטף.
בתחילה במכינה התגאו במנכ"לית במילואים. אבל לאט-לאט החלו תלונות ממקום העבודה: "קיבלתי טענות מראש המכינה שאני מנותקת, שהוא חושש שאני לא זמינה ושלא אוכל לקבל החלטות", שיתפה שני. אבל היא המשיכה בשירות המילואים, כי האמינה שכך היא נותנת דוגמה אישית לבנות המכינה. בתחילת השנה הודיעו לה מהצבא שהמילואים יימשכו עד חודש מאי. ואז היא קיבלה מכתב מהעבודה שמודיע לה שהיא מזומנת לשימוע לפני פיטורין. "אני נקראתי למשימה לאומית. זה אך ברור שאני שם. למה לא ברור שיש לי לאן לחזור? מבחינתי עשיתי את הדבר הנכון, אז למה לתת לי להרגיש כאילו עשיתי משהו רע, כאילו חטאתי?", סיפרה בדמעות.
ישנם עוד עשרות חיילי מילואים שפרנסתם בסכנה כי יצאו ב-7 באוקטובר להגן על מדינת ישראל. רובם לא רצו להיחשף כי הם עדיין בהליכים מול המעסיק. זאב שניידר, מ"פ במילואים שמשרת בגבול הצפון כמעט 130 יום - סיפר שהוא מקבל אין-ספור פניות מהחיילים שלו: "חייל אחד אומר לי שהמנהל שלו שאל אותו: 'כל צה"ל מבוסס עליך?' או חייל אחר אמר לי: 'המנהל שלי אמר לי: אתה עושה לי דווקא, אתה בכוונה הלכת למילואים'".
"זו תופעה גדולה הרבה יותר ממה שבצה"ל או במשק מוכנים להודות. מדובר על בערך חמישית עד רבע מהחיילים שלי שנתקלים בכל מיני סיטואציות מפחידות מול המעסיקים שהם לא בטוחים שיש להם לאן לחזור", הוסיף שניידר.
במשרד הביטחון יש ועדת תעסוקה מיוחדת שכל חייל מילואים יכול לפנות אליה ולקבל הגנה. אך ניכר כי הבירוקרטיה מקשה מאוד. עורך הדין מאיר אסרף, שמטפל בהתנדבות במקרה של נחמן שפירא, סיפר שהאתר אינו יעיל כלל: "הגעתי לסוף הטופס ואין לך לאן לשלוח אותו, זה פשוט מבוי סתום", הסביר. "זה נשמע מגוחך, אבל אין באתר את הכתובת של ועדת התעסוקה במשרד הביטחון כדי לשלוח את הטופס".
אסרף, עורך דין מיומן מאוד בנבכי הבירוקרטיה, הצליח לבסוף להגיע לוועדה לשלוח את הטופס אך אמר כי בלעדיו שפירא לא היה מצליח אפילו להגיע לכתובת האימייל של הוועדה והוסיף: "לא ייאמן שהמדינה לא לקחה אחריות וריכזה את הנושא הזה לכדי מוקד טלפוני ואינטרנטי נגיש".
"הגיע הזמן שהמדינה תיקח אחריות"
"לי היה ברור שאני במילואים - אין סיכוי שאני אמצא את עצמי מפוטרת. המדינה תדאג לי, הצבא ידאג לי ואני מוגנת", אמרה שני כהן והוסיפה: "התחושה שאני לא מקבלת גיבוי ושאני לבד במערכה הזאת היא תחושה נוראית". שני, מלווה בהתנדבות על ידי עורכת הדין אסנת שלו. היא הגיעה אליה דרך מוקד הסיוע של "פורום נשות המילואימניקים" שמטפלות בעשרות מקרים של אנשי מילואים מפוטרים. "יוזמות פרטיות והתנדבות זה יפה וזה גם מחמם את הלב אבל זה לא בא במקום המדינה. אחרי 130 ימים של מלחמה הגיע הזמן שהמדינה תיקח אחריות ותיתן פתרון כוללני לכל הסוגיה הזאת", אמרה עו"ד שלו.
ב-7 באוקטובר אחוזי ההתייצבות למילואים היו מעל 100 אחוז. ב-2024 ייקראו שוב עשרות אלפים לעזוב הכול, את השגרה, את חייהם הרגילים, ולשרת במילואים. בימים האחרונים מתברר כי הנטל על המילואימניקים צפוי לעלות באופן דרמטי. אם הם לא ידעו שיש להם גב, שיש להם פרנסה בטוחה לחזור אליה, הם עלולים להיות בדילמה קשה - האם להתייצב שוב.
תגובת מכינת לפידות אמונה: שני כהן ביקשה מיוזמתה לסיים את עבודתה במכינה, במסגרת כך העבירה לנו דרישות כספיות מופרכות. המכתב שהובא לידיעתכם נכתב כמענה לדרישותיה. מכינת לפידות אמונה פועלת לפי החוק.