לו היה זה תלוי במליאת הכנסת, נעמי התינוקת הקטנה כנראה לא הייתה באה לעולם. אביה, חבר הכנסת יוראי להב הרצנו מיש עתיד, עמד בעבר על הדוכן פעמים רבות ותבע את עלבונו על כך שנאסר עליו להביא ילדים בישראל. בכתבה ששודרה אמש (ראשון) במהדורה המרכזית, הוא ובן זוגו צפריר שיתפו בתהליך הפונדקאות שעברו בשנתיים האחרונות - ובמסע שלהם להקמת משפחה בישראל.
"זה לבחור בין דירה לבין ילד"
כשהחברים שלהם כבר התחילו להקים משפחות, ליוראי וצפריר זה לא התאפשר. צפריר עושה דוקטורט בפיזיקה באוניברסיטת תל אביב, יוראי עבד כל השנים בעבודות ציבוריות. הם לא הצליחו לגייס את ההון הדרוש לעבור הליך פונדקות בחו"ל. "זה לבחור בין דירה לבין ילד", שיתף חה"כ להב הרצנו. "זה לא היה אפשרי אז, ובתוך הארון היה לי אפילו יותר קודר - כי משפחה זה הכול בשבילי, ולא ידעתי אם יכולה להיות לי אחת".
אלא שביולי 2021, פסק בג"ץ כי גם זוגות גאים יוכלו להביא ילדים בפונדקאות בישראל. יוראי וצפריר היו בין הראשונים לצאת לדרך - להגשים את חלום ההורות ועל הדרך לעשות פיקוח פרלמנטרי. השלב הראשון התחיל בכלל מהספה בבית, אבל הוא בכלל לא פשוט: צריך לבחור תורמת ביצית - את האימא הביולוגית של התינוקת ממספר מאגרים שבכל אחד מהם אלפי אפשרויות. "התמונות שלה, הנוכחיות, איך האחים שלה נראים, הנתונים הטכניים", שיתף חבר הכנסת על ההיבטים אותם בחנו. "לי מאוד חשוב שזה גם יגיע ממקום של לרצות לתת לנו להיות שותפים ביצירה של חיים".
אחרי שהסכימו ביניהם וגם ניהלו דיונים קדחתניים בוואטסאפ המשפחתי - נבחרה התורמת. יוראי וצפריר טסו לארצות הברית כדי לייצר את העוברים - זה בעצם השלב היחיד בתהליך שעדיין מתבצע מעבר לים. על כך שיתף יוראי: "ההיתר להביא ביציות מופרות נמשך עד אשר תתקבל החלטה אחרת - נצטרך להסדיר את זה בחקיקה. הנושא של הוצאת תעודת לידה לזוג הורים עדיין לא מוסדר ויש עם זה לא מעט בעיות, אבל גם זה ייפתר. למעט הנושאים האלה - הדברים זזים".
"לייצר בן-אדם - זה סוג של כוח-על"
כאן נכנסת לתמונה הפונדקאית הישראלית, זו שתישא את העובר ברחמה. במקרה של יוראי וצפריר, זוהי אביטל קרס ובעלה נאור. היא עובדת בחברת ליסינג לאוניות, הוא נהג בחברת רהיטים - ושותף מלא בתהליך. בבית, יש להם כבר שני ילדים. הם הכירו את יוראי וצפריר דרך חברת תיווך לפונדקאות ולמרות הסיטואציה הלא-שגרתית - לאט לאט הקרח בין הזוגות הלך והפשיר. "להפוך זוג להורים זה מדהים", אמרה אביטל. "לייצר בן-אדם - זה סוג של כוח-על. אני מתרגשת אפילו יותר מהם". נאור הוסיף: "אחד הרגעים הכי מרגשים שהיו לי בחיים זה שהילדים שלי התחילו לקרוא לי אבא. כשאנחנו מעניקים את זה למישהו אחר זה מדהים בעיניי".
מהפכת הפונדקאות בארץ הביאה איתה שתי בשורות: אחת היא שההליך בארץ זול בחצי - במקום כמיליון שקלים לשני ילדים בפונדקאות בארצות הברית, כחצי מיליון שקלים לשניים בישראל. הפונדקאית עצמה מקבלת 165,000 שקלים. אבל לא פחות חשוב - יוראי וצפריר עוברים את התהליך כאן בארץ. צפריר שיתף: "בסוף התוצאה היא אותו דבר - אבל להיות חלק מהתהליך זה גם חלק שהוא חשוב לא פחות".
"כל כך מגיע להם להיות הורים"
בשבוע ה-33 הלידה החלה להתקרב. שני הזוגות הלכו יחד לסיור מקדים בבית החולים רמב"ם בחיפה. בכל זאת, לידה שבה שותפים שני זוגות דורשת היערכות מיוחדת. גם רגע הפרידה של אביטל מהתינוקת התקרב. "המון אנשים שואלים את זה, במיוחד נשים - 'לא יהיה לך קשה למסור אותה?'", שיתפה אביטל. "התשובה היא לא, כי היא מלכתחילה לא שלי - אני רק שומרת עליה תשעה חודשים. הרגע שבגללו נכנסתי לזה הוא המסירה שלה לידיים של ההורים שלה - וההבנה שהמשפחה הזאת נוצרת פתאום".
אחרי הסיור התפזרו הזוגות לביתם וחיכו לרגע המיוחל. כרגיל בלידות, גם כשמחכים ומצפים ואפילו כשכבר מדובר בשבוע ה-40, כשזה קורה - זה עדיין בא בהפתעה. שנים של ציפייה התנקזו לרגע אחד - בדיוק כפי שהם תכננו, מיד אחרי הלידה עברה נעמי הקטנה לידיים של יוראי וצפריר, אבא ואבא. בשלב זה בישר יוראי על הלידה המשמחת בטוויטר. לצד הברכות והאיחולים הם נחשפו לראשונה גם לתגובות פוגעניות ולטענות על ניצול. אביטל התייחסה: "אותי באופן אישי לא אמור לעניין, ולא נראה לי שאת אף אחד אחר, מי עושה מה ביחסים שלו, באהבה שלו ובמשיכה שלו. עם כל הכבוד, אני מכירה אותם וכל כך מגיע להם להיות הורים".
"בזכותך אנחנו משפחה"
כמה שבועות אחרי, משפחת קרס קפצה לבקר, לדרוש בשלומה של נעמי. וכך, שנתיים אחרי, בזכות ההחלטה של אביטל ונאור יוראי וצפריר הם עכשיו משפחה, ובדרך, הם כולם הרוויחו גם זוג חברים שהפכו חלק בלתי נפרד מהמסע שלהם. יוראי בירך את אביטל: "אומרים שלא מדברים על שבחו של אדם בפניו, אבל ההחלטה של אביטל היא לא מובנת מאליה - היא מופלאה, היא אצילית, היא אמיצה. בזכותך אנחנו משפחה".