הטקס הממלכתי והמחלוקת: קיבוץ ניר עוז וקיבוץ יד מרדכי הודיעו היום (רביעי) שלא יקחו חלק בטקס הממלכתי לציון שנה לאירועי 7 באוקטובר. הם מצטרפים לקיבוצים רבים בעוטף שאמרו שלא ישתתפו בטקס שמארגנת שרת התחבורה מירי רגב. בקיבוץ ניר עוז ציינו את משבר האמון בין הקיבוץ להנהגת המדינה והצהירו: "לא נשתף פעולה עם טקס פוליטי שינוהל על ידי הממשלה". בעקבות המחאות, בממשלה שוקלים לבטל את הטקס, כך פרסמנו הערב במהדורה המרכזית.
מהקיבוץ, שבו לא התנהל קרב בשבת השחורה, נחטפו הכי הרבה אנשים לתוך רצועת עזה - 29 מהם עדיין בשבי. בהודעה שפרסמו הם תקפו את ראש הממשלה ואת הממשלה שנמנעו עד כה מלבקר בקיבוץ. "מי שהוביל לשבר מוחלט באמון, לא יוכל לטשטש אותו באמצעות טקסים ולהשתמש בנו כניצבים", נכתב בהודעה. בקיבוץ יד מרדכי הודיעו שהם מארגנים טקס זיכרון באופן עצמאי והצהירו: "הקיבוץ יבחן כל הזמנה אם וכאשר תגיע, אך אין בכוונתו לקיים טקסים בעלי אופי פוליטי".
לעומת הקיבוצים הרבים שביטלו את השתתפותם, בשדרות ובאופקים צפויים להשתתף בטקס אם יתקיים. עיריית אופקים: "בשבעה באוקטובר טרגדיה קשה פקדה את מדינת ישראל והעיר אופקים", כתבו. "מחבלים עמוסי כלי נשק פשטו על העיר והחלו במסע טבח נוראי בסופו נהרגו כ-48 תושבות ותושבי העיר. באותו בוקר, עשרות מתושבי אופקים יצאו להילחם מול המרצחים בגבורה חסרת תקדים ובלב אמיץ. בזכותם, אנו כאן ולהם, לנופלי הקרבות ולנרצחים יוקדשו כלל אירועי ההנצחה והזיכרון בעיר. ככל והעיר אופקים תיבחר לקיים את הטקס הממלכתי בשטחה, עיריית אופקים תעשה זאת בכבוד רב לזכר הנופלות, הנופלים, הגיבורות והגיבורים הן של אופקים והן של מדינת ישראל".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף את ראש הממשלה נתניהו והשרה מירי רגב וציין שהטקס צריך לעבור להיות מנוהל על ידי שר התרבות ובשיתוף עם הקהילות ביישובי עוטף עזה. בהודעה שפרסם כתב: "את אופי היום הזה צריכים לקבוע אלו שחוו על בשרם את התופת. זה לא שלך, זה קודם כל שלהם".
גם במטה המשפחות להחזרת חטופים הודיעו שלא יקחו חלק באירועים שאותם מארגנת השרה מירי רגב ותקפו את הממשלה. "הכישלון המהדהד של ממשלת ישראל הנוכחית להשיב את החטופים והחטופות לא יאפשר לה להמשיך ולנסות לסגור מעגל", הצהירו במטה.
ההודעות של ניר עוז ושל יד מרדכי מצטרפות להודעות בימים האחרונים של קיבוצים ויישובים שהודיעו שלא יקחו חלק בטקס. אתמול הודיעו בקיבוץ כפר עזה, בקיבוץ כיסופים, בקיבוץ נירים ובמושב נתיב העשרה שיוותרו על ההשתתפות. קיבוץ כפר עזה, עוד סמל להפקרה של 7 באוקטובר, כתב בהודעה: "מן הראוי שהממשלה תרכז את מלוא המאמצים בהצלת החטופים ותסתפק בהורדת הדגל לחצי התורן, בעמידת דום בצפירה ולא בהפקת אירועים גרנדיוזים".
קודם לכן הקיבוצים בארי, נירים ונחל עוז פרסמו הודעות דומות. בקיבוץ בארי גם ביקשו מהממשלה לרכז את מאמציה בהשבת החטופים ובנירים הודיעו למדינה כי הם אינם מוכנים שהטקס יצולם אצלם בקיבוץ. כאשר נציגים מהפקת הטקס הגיעו לבדוק אם ניתן לערוך שם צילומים, הם התבקשו לעזוב את המקום.
"במקום לעסוק בצילומים לטקס זיכרון ממלכתי אנו קוראים לממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית", מסרו מטעם הקיבוץ שממנו נחטפו ב-7 באוקטובר 5 תושבים ונרצחו עוד לפחות 5 נוספים, "שנה שלמה לא הגיע לנירים ולו נציג אחד של הממשלה לקחת אחריות, להודות במחדל ולשאול מה צריך. החיים של חברי קיבוץ נירים ושל כל תושבי הנגב המערבי הם לא סרט, וממשלת ישראל היא לא חברת הפקה".