פרקליטות המדינה הגישה אתמול (ראשון) כתב אישום בגין גרימת מוות ברשלנות נגד ניר רחמים, בעלים של מסעדה בראש פינה. זאת לאחר שאושר דרעי ז"ל, צעירה בעלת אלרגיה מסכנת חיים לחלב ומוצריו, מתה כשאכלה במסעדה הבשרית קינוח חלבי ללא ידיעתה.

"בעל המסעדה הבין שהגלידה, שמוגשת כחלק מהקינוח, נגמרה. בעקבות זאת הוא שלח עובד קטין, שהחל לעבוד במסעדה כמה ימים קודם לכן, למרכול הסמוך לרכוש גלידה פרווה. אולם העובד רכש בשגגה גלידה חלבית, שב אל המסעדה והניח אותה במקרר. בעל המסעדה לא ערך כל בירור לגבי קופסאות הגלידה שנקנו", נכתב בכתב האישום.

חברתה של אושר דרעי על רגעי האסון (צילום: מתוך
הקינוח עם הגלידה החלבית שהוגשה לדרעי ז"ל|צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

עוד צוין כי כעבור זמן קצר, הוציא טבח המסעדה את הגלידה מהמקרר, והוסיף אותה בצלחת הקינוח שהוגשה לאושר. "היא טעמה מן הקינוח, וחשה מיד בהתקף אלרגי מתפרץ כתוצאה מהיחשפותה לחלב ופינתה עצמה לבית חולים זיו בצפת", נכתב. "בעל המסעדה התעלם מחובתו לקבוע נוהלי פיקוח ובקרה ראויים על המזון הנכנס למסעדה ומוגש לסועדים, והפר את חובת הזהירות שלו כלפי אושר בכך שלא מנע הגשת מאכל חלבי אליה, סיכן את חייה ולבסוף גרם למותה", צוין בכתב האישום.

ההקלטה האחרונה של אושר: "בא לי למות"

בבית החולים טופלה אושר בידי רופא המיון באופן מוטעה, התמוטטה - ולאחר זמן קצר נפטרה מתגובה אלרגית חריפה. 

מעמותת יהל לאלרגיות מזון נמסר בתגובה לכתב האישום: "הטרגדיה שבסופה נקבע מותה של אושר דרעי ז"ל לא נותנת לנו מנוח כבר יותר מ-3 שנים. אסור לנו לקבל את זה שביקור במסעדה, נגמר במוות. למסעדות בישראל יש אחריות על שלומם של הסועדים ועל המזון שהם מגישים. בדיוק כמו שמסעדה מחויבת לדאוג לניקיון ואחסון מזון תקינים כדי שלא לגרום להרעלת מזון, כך גם עליהם לדעת לתת מענה בנושא של חומרי הגלם ורכיבי המזון ולא לסכן את חייהם של סועדים הסובלים מאלרגיה למזון או ממגבלות מזון שונות.

"לצערנו גם היום, 3 שנים אחרי הטרגדיה הנוראה הזו, אכילה של אדם אלרגי במסעדה בישראל של 2024 היא רולטה. אין תקנות ואין נהלים. אין מדינה מערבית אחת בעולם שנוהגת באופן הזה כלפי האוכלוסייה האלרגית שבה. אנחנו תקווה שחוק סימון אלרגנים שנידון בימים האלו בוועדת הבריאות בראשות חה"כ יונתן מישרקי שאמור להיכנס לתוקף בהדרגה, כמו גם הגשת כתב האישום, יתחילו תהליך שבסופו האוכלוסייה האלרגית בישראל לאכול במסעדות בבטחה. ליבנו עם משפחתה של אושר תמיד וגם היום".

תגובת האלרגולוג פרופ' אלון הרשקו, ששימש יו"ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, ועמד מטעם רופאי האיגוד, בראש ועדת בדיקה לחקירת מות אושר דרעי ז"ל: "מותה הטרגי של אושר דרעי ז"ל בגיל צעיר נחקר בצורה יסודית על ידי ועדה מקצועית, שמינה משרד הבריאות ובהובלת האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית.

"כל הגורמים המקצועיים מסכימים כי מדובר באירוע מצער ובר מניעה. מדינת ישראל משקיעה משאבים גדולים בילדים עם אלרגיה למזון, אולם קיימים עדיין פערים גדולים, בפרט כשמדובר בגילאים בוגרים ובחשיפה מחוץ לתחומי מוסדות החינוך. מות אושר ז״ל כתוצאה מאכילת מזון חלבי חושף מספר בעיות מערכתיות, שעדיין לא הגיעו לפתרונן.

"1. חסר חמור בשירותי אלרגיה בפריפריה. באיור הצפון, וגם בנגב, יש כיסוי דל, אם בכלל של שירותי אלרגיה. 2. היעדר מזרקי אפיפן במקומות ציבוריים. זאת, על אף שידוע כי מרבית התגובות האלרגיות הקשות מתרחשות באכילה מחוץ לבית. בסבירות גבוהה, שימוש במזרק כזה היה משאיר את אושר בחיים. 3. חסר קשה בידע בקרב הציבור. מרבית ה'ידע' כיום מופץ ברשתות חברתיות ובצורה לא מקצועית. כל מטופל עם אלרגיה חייב להיות במעקב רופא מומחה באלרגיה, שיאבחן וינחה כיצד לזהות, להזריק אפיפן ולקרוא למד״א.

"האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה הגיש למשרד הבריאות תוכנית שתמנע את המוות הבא מאלרגיה למזון. כותרת התוכנית: 'פיקוח' נפש (פריפריה, קהילה, וחינוך). בהיערכות נכונה ניתן בקלות רבה למנוע את המוות המיותר הבא. לצערנו, הצעדים הנדרשים טרם ננקטו".