ישראלים רבים מאמינים שלא היה ולא יהיה מקום כמו הגן הלאומי גן השלושה, או הסחנה בשמו העממי, על מנת להעלות בצוותא עולות, אך מאז 1 ביולי 2024, המצב השתנה והפור נפל. רשות טבע והגנים הכריזה על איסור הדלקת מנגלים בשטח הגן, מה שמותיר המון תיירים מתוסכלים, אך מאפשר לאחרים ליהנות מטבילה במים ללא עשן המנגלים שמנשב לעברם, מה שמכניס את אנשי האבטחה של הגן לעימותים לא מעט פעמים במהלך יום העבודה.

"הציבור רצה שנוציא את המנגלים", מודיעה באופן חד-משמעי רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים וסיפרה על התהליך: "עשינו סקרי עמדות, ואולי זה מפתיע אבל זו בקשה מהציבור הרחב. הגיעו תגובות ובקשות שבהן אמרו לנו שאי אפשר להמשיך עם המנגלים עוד".

בידוק בכניסה לסחנה (צילום: חדשות 12)
בידוק ביטחוני בכניסה לגן הלאומי גן השלושה |צילום: חדשות 12

אורנה שעשוע, תושבת עפולה ששוחה במי הגן, שיתפה על הקושי לשחות בעשן המנגלים: "אי אפשר לתאר את מה שהולך כאן כבר בשעה שמונה בבוקר. זה ריח שאי אפשר לנשום, לא ממנגל אחד, הכול כאן מסביב. אנשים באים לכאן לשחות, צריכים אוויר - ואין אוויר כשיש מנגלים". 

תושב בית שאן, יעקב ישראל, שנחשב ל"בן בית" בסחנה, סיפר שהוא מרוצה מאוד מההחלטה החדשה: "אני מגיע לכאן כל יום ב-11 בצוהריים. זה כיף שלקחו מכאן את המנגלים, יש צילומים מהימים שהיה מותר להדליק כאן אש - המקום היה נראה גועל נפש. היו מתקנים לשפוך את הפחמים בתוכם, אנשים במקום זה שפכו בתוך עצי הזית את הגחלים הבוערות. זה האנשים וזו התרבות, מי שלא יכול לחיות בלי מנגל, שפשוט לא יבוא לפה". 

בידוק בכניסה לסחנה (צילום: חדשות 12)
ציוד למנגל שנמצא בזמן בידוק ברכב|צילום: חדשות 12

במחשבה הראשונה, נדמה שהמצילים בגן השלושה הרוויחו ונהנו מהבשר שהוצע להם לאורך יום העבודה, אך למנגלים היו חסרונות רבים מבחינת מי שאחראים על הצלת החיים בגן הלאומי: "ברגע שיש עשן, לא רואים טוב. היו עושים מנגלים ממש מתחתינו והייתי נחנק, אבל לא יכולתי לומר כלום כי לא היה איסור. ברגע שחתכו את זה, נעלמו לנו הרבה בעיות. אני לא נשרף ברגליים, אם מישהו טובע אני לא צריך לרוץ עם כפכפים, והרבה פעמים דרכתי על גחלים בדרך לטובעים", סיפר עלי שאדפנה, אחד מהמצילים בסחנה.

באופן די מובן, לא כולם מרוצים מהגזרה של רשות הטבע והגנים. זלמן יפרח, תושב בית שאן לשעבר המתגורר באשדוד, התאכזב מההחלטה החדשה ואמר ש"אי אפשר להיות כאן בלי לעשות מנגל, אנשים באים לכאן כדי ליהנות, לאכול ולשתות. לי כתושב בית שאן, מגיעה הזכות לעשות כאן הכול". לאה גריס, תושבת מגדל העמק, אמרה שמבחינתה מי שרוצה למנגל - צריכה להיות לו האפשרות לעשות את זה. 

ד"ר דוד גורביץ', חוקר תרבות ותקשורת, טוען דווקא כי המניע לאיסור הוא לא תמים כפי שהוצג. "דבר אחד קטן בגזרה הזו על המנגלים, שמדברים עליה כתמימה, כאילו אנחנו רוצים להיות מתורבתים, אירופאים שהמנגל עושה להם ריח לא טוב. אבל מאחורי זה יש עניין. רוב המשתמשים או חלק ניכר מאוד מהמשתמשים במנגלים - הם ערבים. בכל מקום, חפש את האינטרס, מי מרוויח ומי מפסיד". 

מנגל (צילום: חדשות 12)
"אין אוויר כשיש מנגלים", ארכיון|צילום: חדשות 12

על הטענה שההחלטה נלקחה כדי לדלל את מספר המבקרים הערבים בסחנה, אמרה מנכ"לית הרשות: "אנחנו לא מקבלים החלטות בהתאם למגזר כזה או אחר. רשות הטבע והגנים מקבלת החלטות שהן לטובת כלל הציבור - וזו התוצאה. אני אשמח שכל אחד במדינת ישראל יבוא לגן וייהנה מחוויית ביקור שאין כמותה לדעתי במדינה".