עשרה משופטי בית המשפט העליון הסירו את מועמדותם לתפקיד נשיא העליון. השופטים הודיעו על כך במכתבים ששלחו לחברי הוועדה לבחירת שופטים, אחרי שהמועמדות נכפתה עליהם. השופטים יוסף אלרון ויצחק עמית נותרו שני המועמדים היחידים.

את המכתבים שלחו השופטים יעל וילנר, יחיאל כשר, דפנה ברק ארז, חאלד כבוב, דוד מינץ, רות רונן, עופר גרוסקופף, גילה כנפי שטייניץ, אלכס שטיין ונועם סולברג. בנוסף, השופט עמית הודיע כי הוא מסיר את מועמדותו לתפקיד המשנה לנשיא בית המשפט העליון.

שלשום הציע שר המשפטים יריב לוין את כל שופטי העליון כמועמדים לתפקיד נשיא בית המשפט העליון. במסמך שפרסם, נימק לוין את החלטתו: "אנו מצויים בתקופה של מלחמת קוממיות עצימה, ואסור שנעסוק בעת הזו בהליך מינוי כה שנוי במחלוקת". הוא טען כי שופטי העליון דחו את כל הצעות הפשרה שהציע, וכפו בצו את העיסוק בנושא זה דווקא בימים אלה.

שופט בית המשפט העליון יוסף אלרון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אין הסכמות בין לוין לחברי הוועדה. השופט אלרון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
יו
השופט עמית|צילום: Flash90

החלטתו של לוין באה בעקבות פסיקת בג"ץ, שקבעה כי עליו לממש את חובתו ולכנס את הוועדה לבחירת שופטים למינוי נשיא לעליון. בית המשפט העליון פועל בהרכב חסר כבר קרוב לשנה והשופט עוזי פוגלמן מכהן כממלא מקום הנשיא. פוגלמן צפוי לסיים את תפקידו ולפרוש בעוד שבוע.

ההצעה של לוין נועדה כדי למשוך זמן. החקיקה לגבי הרכב הוועדה לבחירת שופטים לא שונתה, ולוין וחברי הוועדה לא הגיעו להסכמות לגבי סוגיית הסניוריטי.

השופטת וילנר ביקרה בחריפות את עמדת לוין: "קשה להלום שמינוי נשיא בית המשפט העליון, שמשמש כאמור גם ראש הרשות השופטת ומהווה אחד מ'סמלי השלטון' של מדינת ישראל, יסוכל במשך יותר משנה רק משום שהשר אינו משלים עם מנגנון הבחירה שקבע המחוקק בעניין זה". היא השוותה את המצב בעליון למצב היפותטי שבו הכנסת לא תמנה נשיא מדינה רק בגלל שאיפה להסכמה רחבה.

השופט שטיין הצטרף לדעתה של וילנר, והדגיש כי המצב הנוכחי מעמיד את בית המשפט העליון ואת מערכת המשפט כולה על סף שיתוק מערכתי. השופט גרוסקופף הוסיף כי קיים "צורך מערכתי אקוטי במינוי נשיא לבית המשפט העליון ובהשלמת מכסת שופטיו".

בסביבת לוין הגיבו: "החוק ברור מאוד, ולא מאפשר לשופטים להסיר את מועמדותם. השר מתכוון לדון בהתנגדויות הרבות שהוגשו ביחס לכל המועמדים. שליחת המכתבים הקולקטיבית, שנעשתה אחרי לחץ שהופעל במאורגן על השופטים להסיר את מועמדותם, מפיצה לכל עבר ריח רע של שיבוש חמור של הליכי הבחירה. שוב ראשי המערכת אינם בוחלים בכל אמצעי פסול כדי לפנות דרך למועמד שהמערכת סימנה. השר לא יאפשר את הניסיון לשלול מהציבור את מעט הזכות שעוד נותרה לו, להביא לדיון את כלל המועמדים ולשמוע את ההסתייגויות וההתנגדויות ביחס אליהם".

ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, הגיב לדברים שהגיעו מסביבתו של שר המשפטים: "דבריו של שר המשפטים בשם "גורם בסביבתו" הן בורות משפטית ממדרגה ראשונה. ברור שלא ניתן לכפות מועמדות לשום תפקיד, על אחת כמה וכמה לתפקיד כה חשוב של נשיא בית המשפט העליון. לוין מנסה לייצר כאוס, לבזות את מערכת המשפט ולסכל את ביצוע פסק הדין הברור של בג״ץ והליך בחירת הנשיא. לא נאפשר זאת".

"‏על פי הנוסח הברור של החוק, הוועדה לבחירת שופטים היא זו שקובעת את סדרי הוועדה ובוודאי שבמצב שבו השר מסכל את צו בית משפט, הוועדה רשאית למנוע את ההתנהגות הבלתי חוקית הזו. שר המשפטים יכול להטריל את עצמו לדעת עד מחר אבל הוועדה תתכנס תוך 45 ימים או בסמוך לכך ותבחר נשיא לבית המשפט העליון עם שר המשפטים ובלעדיו בלתי נתפס שבזמן שאנחנו נלחמים נגד הגרועים שבאויבי ישראל, מדינת ישראל על סף מלחמה כוללת והצפון בוער, מצא השר לוין זמן לפגוע במערכת המשפט ובדמוקרטיה. עוד לא מאוחר להתעשת".