ניב איוס ז"ל היה מאותם אזרחים גיבורים שלא חיכו עד שיקבלו צו 8, וכבר יום אחר טבח 7 באוקטובר נכנס לרכב במטרה להצטרף ליחידה שלו. בדרך הוא זוהה בטעות כמחבל, ורכבו חטף לא פחות מ-400 קליעים שלא הותירו לו סיכוי. המשפחה שלו פתחו במאבק לבירור אותה תקרית טראגית ולמצוא את האחראים לה. בשבוע שעבר, ישבה המשפחה יחד עם בכיר במח"ש ויצאו מעודדים מהפגישה. את התדהמה ומפח הנפש שאחזו באימו כשפתחה את תיבת הדואר וגילתה מכתב לאקוני שממוען לבנה, ניב ז"ל, לא ניתן לתאר: "תלונתך נסגרה", נכתב בו.

"ראיתי את המכתב והתעלפתי ליד תיבת הדואר. הלוואי וניב היה יכול לקבל מכתבים", מספרת קרן איוס, אימו של ניב, ל-N12. במכתב ממח"ש היה כתוב כך: "הרינו להודיעך כי במסגרת הליך חקירה בגין האירוע הוחלט כי לא הונחה תשתית המלמדת על יסוד סביר לביצוע עבירה פלילית. הנך רשאי לערער על החלטה זו". קרן הצטמררה לא רק מהאופן הלאקוני שבו נוסח המכתב שנשלח לבנה שנהרג, אלא גם מכך ששבועיים לפני שקיבלה אותו, נפגשה עם בכירים במח"ש – וקיבלה מהם את התחושה שהתיק עוד לא נסגר ושהמשפחה תהיה מעורבת בהליך.

המכתב אותו קיבל ניב איוס ז
המכתב אותו קיבל ניב איוס ז"ל ממח"ש|צילום: באדיבות המשפחה

ניב בן ה-25, לוחם קרקל במילואים, יצא יום למחרת הטבח כדי להצטרף ליחידה שלו - עוד בטרם קיבל צו 8 באופן רשמי. חבריו ליחידה, כולל אשתו אותה הכיר בשירות, כבר קיבלו צו כזה – והוא יצא לאסוף את הציוד הצבאי שלו מבית הוריו בירושלים. באותה עת התקבלה התראה במערכת הביטחון על חוליית מחבלים שעושה את דרכה על כביש 4 ברכב מסוג אאודי בצבע כחול, וניב נסע בציר סמוך במאזדה כחולה. 

כוחות של משטרה, צה"ל ושב"כ זיהו בטעות את הרכב שלו כרכבם של המחבלים והרגו אותו. ניב הותיר אחריו את אשתו הטרייה ליאור, שהייתה בהריון, ואת בנו ליב שנולד לאחר מותו. מלבד המאבק של המשפחה במטרה להבין מי אחראי וכיצד התבלבלו בין מאזדה לאאודי, היא ביקשה מהצבא להכיר בו כחלל צה"ל, ואף עתרה לבג"ץ בנושא.

הפגישה הטעונה עם הבכיר במח"ש: "שמישהו ייקח אחריות"

אחרי שנה שלמה שבה מחכים הוריו של ניב ז"ל לפגישה עם גורם רשמי, בחודש שעבר הם הצליחו להיפגש עם המשנה לראש מח"ש, עו"ד רונן יצחק. בתחילת החקירה הטיחו ההורים את תחושותיהם הקשות: "בן אדם נמחק מעל פני האדמה ואף אחד לא התכבד לבוא להשתתף בצערנו, ואף גורם לא לקחת אחריות על האירוע", אמרה קרן.

אימו של ניב מתארת את חוסר הרגישות של המשטרה כבר שעה לאחר האירוע הטראגי: "שאלו אותי איפה אני רוצה את האוטו. מה אני יכולה לעשות איתו? מסננת לפסטה? אפילו לא ניקו אותו, הטלפון של הבן שלי היה פתוח על המושב מחורר עם שיחה אחרונה למוקד החירום". אביו של ניב, בני, הוסיף בקושי הרב: "מישהו נתן פקודת ירי לרצוח את הבן שלי".

ניב איוס ז
ניב איוס ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה

אחד מהאנשים שירו לעבר הרכב היה רועי יפרח, שהתחזה לחייל, והתוודה על כך בתחקיר של "עובדה" ששודר בחודש שעבר. "גם אזרחים השתתפו בחגיגה הזו", אמרה קרן לעו"ד יצחק. הוא בתגובה אמר שהתפקיד של מח"ש הוא לזהות האם באירוע יש חשד לפלילים, ובמקרה הזה – אין אדם שאפשר להאשים בעבירה פלילית.

יצחק הסביר שהצומת אליה הגיע ניב הוכרזה כ"שטח השמדה". "ברגע שהתחיל הירי – היה שם תוהו ובוהו. כשצעקו חדל זה כבר היה מאוחר מדי", אמר יצחק, והוסיף שלא ניתן לדעת גם מי ירה ראשון.

"הדבר הזה לא יכול להיכנס למרתפים של ארכיון"

רונן אמר שלמרות שבמח"ש סבורים שאין סיכוי להרשעה בתיק הזה, מערכת הביטחון תפיק ממנו לקחים, כדי למנוע את האירוע הטראגי הבא. אבל מבחינת ההורים של ניב מדובר בניסיון לקבור את המקרה. "הדבר הזה לא יכול להיכנס למרתפים של ארכיון. לא יכול להיות שאף אחד לא לקחת אחריות. אני לא מחפשת אשמים, ומבקשת בעיקר מישהו שייקח אחריות", שיתפה קרן.

בשלב הזה מבקשת המשפחה, באמצעות עורך דינם רן כהן רוכברגר, לראות את חומרי החקירה לפני שמתקבלת ההחלטה לסגור את התיק. המשפחה אספה ראיות רבות לאורך השנה, וחשוב לה שיבחנו גם אותם לפני שמורים על סגירת התיק. 

שיחת הווטסאפ של ניב איוס ז
שיחת הווטסאפ של ניב איוס ז"ל עם אימו ביום הטבח|צילום: באדיבות המשפחה
ניב איוס ז
ניב איוס ז"ל ואשתו|צילום: באדיבות המשפחה

לקראת סוף הפגישה ביקשו הוריו של ניב בקשה אישית וחשובה: לסייע להם כך שבתיק ישלבו אמירות בנוגע למחדל. הדבר יסייע עבורם לקבל הכרה של ניב כחלל צה"ל, ולא כנפגע פעולות האיבה.

"תעשו כל שביכולתכם לתקן את המחדל הזה, עייפנו מלהילחם ולחזר אחר הפתחים. אני אפקוד את הקבר של הבן שלי, אבל לא מוכנה לקבל את ההגדרה של חלל פעולות איבה וטרור. אחרת מה שיקרה במלחמה הבאה זה שכולם יחכו בבית להגעת הצווים – והמחבלים יגיעו עד תל אביב".

הפגישה נגמרת ברוח טובה, ולראשונה המשפחה הרגישה שקיבלה אוזן קשבת מצד גורם רשמי של המדינה. ולכן מפח הנפש והאכזבה שחשו כאשר קיבלו את המכתב הלאקוני מול אותם גורמים שישבו מולם בפגישה היו גדולים. הם נדהמו לגלות כי אותו מכתב נשלח אליהם שבועיים לפני אותה הפגישה – כך שמדובר היה כבר "במעשה עשוי", וההורים הרגישו כי לא הייתה שום משמעות לבקשותיהם.

"יש נתק בלתי נסבל בין המכתב שלהם לבין זה שהם יודעים שהוא מת", אמר עורך דין רוכברגר. הוא תקף את ההתנהלות של מח"ש: "למה אתם מדברים איתנו וגורמים לנו לחשוב שמקשיבים לנו – ובדיעבד מתברר שהוציאו הודעת סגירה של התיק עוד לפני כן. לא עושים את זה".

הוריו של ניב איוס ז
הוריו של ניב איוס ז"ל על קברו|צילום: באדיבות המשפחה
עו
עורך דין רן כהן רוכברגר שמייצג את המשפחה|צילום: אור פרבוזניק

קרן סיכמה את התחושות הקשות: "אנחנו רוצים כמשפחה לקבל צדק, שהנשמה שלו תנוח במקום הראוי לה. אנחנו לא מחפשים אשמים ולא רוצים להכניס אף אחד לכלא, אבל נהרג אדם במדינה ולא יכול להיות שאף אחד לא ייתן על כך את הדין".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "אנו משתתפים בצער המשפחה על אובדנה. במהלך הלחימה התקבלו דיווחים בנוגע לרכב ובו מחבלים שנע על הציר. כוחות בטחון רבים הוזעקו למקום והחלו במרדף אחר מספר רכבים במרחב. במהלך הפעילות בוצע ירי לעבר הרכב על ידי כוחות הביטחון".

ממח"ש נמסר בתגובה:  "אנו מביעים את תנחומינו הכנים בפני משפחתו של ניב איוס ז"ל ומשתתפים בצערם העמוק. לצערנו, נגרמה טעות במשלוח המכתב אל המשפחה, ואנו מצרים על כך. מיד כשנודע לנו על התקלה, פנינו אל המשפחה באמצעות בא-כוחה והתנצלנו בפניהם. אנו מבצעים בדיקה כדי לאתר את מקור התקלה ולמנוע הישנותה".

"מח"ש יזמה פגישה עם בני משפחת המנוח מתוך כבוד אליהם, במטרה להסביר להם, פנים אל פנים, את עיקרי ממצאי החקירה ואת תמצית הטעמים שהובילו להחלטה. בפגישה הוסבר למשפחה כי לאחר בדיקה יסודית של הראיות ונסיבות האירוע החריגות, לא נמצא בסיס לחשד לעבירה פלילית מצד כוחות הביטחון ועל כן הוחלט על סגירת התיק. עם זאת, הוחלט להעביר את ממצאי החקירה לגורמים הרלוונטיים לשם הפקת לקחים מבצעית. כמו כן, מח"ש הביעה נכונות לסייע למשפחה בקבלת חומרי החקירה. בנוסף, הוסבר כי במידה ויבחרו להעביר למח"ש כל חומר חקירה רלוונטי שבידם, אשר ייבחן ביסודיות, וכלל שיהיה בו לשנות מההחלטה, כך יעשה".

מצה"ל טרם נמסרה תגובה.