לוד, אחת הערים המעורבות הבולטות בישראל, נמצאת בשנים האחרונות תחת מתקפה של פשיעה גוברת, וחווה חיסולי חשבונות בין עבריינים ויריות בלב שכונות מגורים. הפחד המתמיד בקרב התושבים הפך לשגרה. רבים מהם חשים שהמדינה הפקירה אותם, ושמערכת אכיפת החוק אינה מצליחה להתמודד עם ממדי האלימות המשתוללים.

דקירות, ירי ואלימות פיזית

מאז תחילת ינואר ועד תחילת פברואר 2025, נרשמו לפחות 15 מקרי תקיפה חמורים, בהם אירועים של דקירות, ירי ואלימות פיזית. בין המקרים הבולטים: ב-4 בפברואר גבר בן 31 נפצע באורח קשה מירי בפלג גופו העליון ברחוב גנרל לקלרק, וב-9 בפברואר התרחש אירוע ירי נוסף ברחוב ד'יזראלי, בו נפצע קשה גבר בן 49. האירועים אינם מוגבלים לקבוצת גיל אחת, ונפגעים כוללים בני נוער לצד מבוגרים וקשישים.

כך למשל, ב-1 בינואר נער בן 15 נחתך בידו מסכין בשדרות דוד המלך, ואילו ב-18 בינואר גבר בן 72 נפצע מדקירה או שריטה בגפיו ברחוב ד'יזראלי. כמו כן, אלימות פיזית כלפי נשים אינה נעדרת מהנתונים: ב-15 בינואר אישה בת 22 הותקפה על ידי שתי נשים ונחבלה בגבה ובבטנה ברחוב כצנלסון. תדירות האירועים מעידה על מציאות מדאיגה בעיר, כאשר רחובות מרכזיים חוזרים שוב ושוב ברשימת הזירות האלימות. 

זירת הרצח בלוד (צילום: דוברות המשטרה)
האלימות משתוללת ברחבי העיר - ולמשטרה אין מענה הולם (ארכיון)|צילום: דוברות המשטרה

רחוב כצנלסון, למשל, רשם שלושה אירועי תקיפה בתוך פחות מחודש, בהם גבר בן 28 שרוסס בגז פלפל ונחבל, צעיר בן 23 שהותקף ברחוב וסבל מחבלות, ושני גברים שהשתתפו בקטטה ונפצעו בראשם. תושבים בלוד מתריעים כי האלימות הפכה לשגרה יום-יומית ודורשים מהמשטרה לפעול בנחישות כדי להחזיר את תחושת הביטחון בעיר. הערכת גורמי המקצוע היא שתדירות האירוע אף גדולה יותר, אולם חלק מהם אינם מתועדים.

מבחינת ארגון "יוזמות אברהם" שעוקב אחרי נתוני הפשיעה המדממים בחברה הערבית, העיר לוד בולטת בערים המדממות: "לוד זאת העיר המובילה מבחינת מספר הקורבנות בשנים האחרונות. 17 בשנה שעברה, 17 לפני שנתיים, ולפני זה 8. בחודש ינואר השנה היה רק מקרה אחד, והשנה, חודשיים מתחילת השנה סופרים בארגון - 3 נרצחים", מסרו גורמים בארגון. "מאז שנת 2018, שנת הקמת הארגון, נרצחו בלוד 69 האזרחים, העיר שהכי הרבה מתושביה נרצחו בחברה הערבית", הוסיפו.

המשטרה חסרת אונים – והתושבים משלמים את המחיר

לוד הפכה לנקודת תורפה ביטחונית בשל הקרבה שלה למרכז הארץ, החיכוך בין אוכלוסיות שונות והפשע המאורגן שהעמיק את אחיזתו בעיר. למרות מבצעי המשטרה והצהרות הדרג הפוליטי, האלימות בעיר אינה פוחתת. גורמים במשטרה טוענים כי הם פועלים למגר את הפשיעה, אך מודים כי התופעה דורשת שינוי מערכתי רחב, הכולל חיזוק כוחות השיטור והידוק הענישה. בינתיים, התושבים ממשיכים לחיות בפחד, ונדמה כי לוד הפכה לתפוח אדמה לוהט שהמדינה אינה מצליחה לקרר.

 

פיצוץ רכב בלוד (צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
פיצוץ רכב בלוד שאירע בנובמבר 2024 (ארכיון)|צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

תחושת חוסר האונים מורגשת גם בקרב שוטרים בעבר ובהווה, קצין משטרה בכיר לשעבר, ששירת בלוד במשך שנים: "לוד היא מוקד לפשיעה חמורה כבר הרבה מאוד זמן, והתחושה היא שאנחנו מנסים לכבות שרפה עם כוס מים. הכוחות שלנו מצומצמים, יש מחסור באמצעים ובמודיעין מדויק, והעבריינים יודעים את זה. כשהם מרגישים שאין הרתעה, הם פועלים באין מפריע". שוטר ותיק ממשטרת לוד, שביקש להישאר בעילום שם הוסיף גם הוא כי "השוטרים מגיעים לזירות הירי, אבל ברוב המקרים אין חשודים, אין עדים שמדברים, ואפילו מצלמות האבטחה לפעמים 'לא עובדות'. הפשע כאן מאורגן, מתוחכם ולא מפחד מהחוק. התושבים מרגישים נטושים – ואני מבין אותם, כי גם אנחנו, השוטרים בשטח, מרגישים ככה לפעמים".

העירייה עתרה לבג"ץ: "אין דין, אין דיין"

לאחרונה פרסם העיתונאי דניאל דולב באתר "השומרים" כי עיריית לוד עתרה לבג"ץ נגד משטרת ישראל והמשרד לביטחון לאומי. בעתירה נטען כי היעדר האכיפה המשטרתית בעיר, וכן הקצאת המשאבים מצד המשרד לביטחון לאומי, מהווים אפליה אסורה של תושבי העיר וכי מדובר בהתנהלות בלתי סבירה באופן קיצוני. "דומה אפוא כי ממשלת ישראל והמשרד לביטחון לאומי בפרט, שכחו מחובתם הציבורית כלפי אזרחי המדינה ותושבי לוד, ומחדלם מביא לפגיעה ישירה ובוטה בביטחונם האישי של כלל תושבי העיר", נכתב בעתירה. "כתוצאה מהפקרות שלטונית והיעדר משילות בעיר, מציאות חייהם של התושבים היא בלתי נסבלת ומופלת לרעה אל מול יתר תושבי המדינה, וכשלעצמה, אינה מאפשרת תנאים בסיסיים של חיים בכבוד ובביטחון".

יאיר רביבו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
עיריית לוד עתרה לבג"ץ עקב אי המענה מגורמי הביטחון (ארכיון) |צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"כדור תועה פגע בקיר של הבית שלי"

תושבים בעיר מדווחים כי הירי ברחובות הפך לאירוע כמעט יום-יומי. מוחמד (שם בדוי) תושב שכונת נווה שלום, מספר על רגעי האימה בביתו: "כל ערב יש פה יריות, אנחנו כבר לא יודעים אם זה סכסוך בין עבריינים או שמישהו ייפגע סתם ככה ברחוב. לפני שבוע כדור תועה פגע בקיר של הבית שלי, איפה שהילדים ישנים. עד מתי נחיה בפחד?" 

גם דוד (שם בדוי) תושב גני אביב, מרגיש חסר אונים נוכח המציאות שהשתלטה על העיר: "אני לא נותן לילדים שלי לצאת לבד בערב, גם לא לחצר. יריות, רימונים, מכוניות שעולות באש – זה נהיה שגרה. התחושה היא שהמדינה ויתרה עלינו, והמשטרה? היא מגיעה רק לספור גופות."

מטען חבלה שהתפוצץ ברכב בלוד (צילום: לפי סעיף 27 א')
מטען חבלה שהתפוצץ ברכב בלוד (ארכיון)|צילום: לפי סעיף 27 א'

גם פאטמה, אם לשלושה מרמת אשכול, חיה בחרדה מתמדת: "אנחנו חיים בסיוט. כל בוקר מתעוררים לעוד רצח, עוד חיסול, עוד טרגדיה. המשטרה עושה מבצעים גדולים עם תמונות בעיתון, אבל בפועל שום דבר לא משתנה. כל עוד אין טיפול אמיתי בשורש הבעיה – נהיה פה כמו מערב פרוע. אם המשטרה לא מצליחה לתת לנו ביטחון, איך אני אתן ביטחון לילדים לשלי"

במהלך השנה האחרונה נרשמו בלוד עשרות מקרי ירי, בהם נרצחו ונפצעו תושבים, חלקם חפים מפשע שנקלעו לקרבות הדמים של הפשע המאורגן, אחרים מעגל שלישי ורביעי של מסוכסכים פלילית. תושבי העיר מספרים כי אלימות זו אינה מבחינה בין עבריינים לאנשים חפים מפשע.

תגובות

תגובת עיריית לוד: "הפשיעה והאלימות בחברה הערבית בישראל אינן רק בעיה של לוד – הן הפכו למגפה ארצית שמשתוללת בכל המדינה ומהווה סכנה מוחשית שמאיימת על ביטחונם של כלל אזרחי ישראל, וצריך לומר זאת באופן חד וברור – האחריות המלאה והבלעדית לביטחונם של האזרחים מוטלת על המדינה ועל משטרת ישראל!עיריית לוד לא תעמוד מנגד, לכן, נקטנו בצעד חסר תקדים והגשנו בג"ץ נגד המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל בשל אי הקצאת המשאבים הנדרשים ללוד, ואי איוש התקנים החסרים בתחנת המשטרה בעיר. דרשנו סעדים משפטיים שיחייבו את המדינה והמשטרה למלא את חובתן, להפעיל אכיפה נחושה, לייצר הרתעה אמיתית, לבסס משילות ברורה ולמנוע פעילות חופשית של מחוללי הפשיעה בעיר. לא ניתן לפשע לעצור את לוד! אנו דורשים מהמדינה ומהמשטרה, לפעול ביד ברזל נגד מחוללי הפשיעה ולהשיב את הביטחון לכל הערים – כי לוד היא לא לבד. זה מאבק של כל המדינה!"

ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל רואה בחומרה את הפשיעה האלימה ברחוב הערבי, בה חמולות מסוכסכות מסכנות את כלל הציבור בירי ללא הבחנה, תוך זילות בחיי אדם. לפיכך, המשטרה מנהלת אכיפה חסרת פשרות למען שלום הציבור וביטחון השוטרים, ובכלל זה אכיפה מדי יום  במישור הפלילי, הכלכלי, התעבורתי, בהיבטי רישוי ותביעה מחמירה, תוך מיקוד מערכי המודיעין, העצמת כוחות משימה ייחודיות ושילוב מגוון יחידות משטרתיות ואזרחיות, שהביאו לחשיפה ותפיסה של מאות פריטי אמל"ח בתחומי המחוז, לצד מעצרים אפקטיביים לשם הרחקת העבריינים אחרי סורג ובריח ופגיעה בצינור החמצן הכלכלי שלהם. לצד האכיפה הבלתי מתפשרת והדרישה להחזרת היכולות הטכנולוגיות המבצעיות הנדרשות למשטרה, נדגיש כי רק שינוי שורשי עמוק בחינוך, בתרבות, בשיתוף הפעולה עם המשטרה וגורמים רלוונטיים נוספים כמו גם מעורבות ההנהגה הערבית, ע"י הוקעת הנורמות הפסולות, יביאו לשינוי המיוחל למען בטחון הציבור שומר החוק, הראוי לנהל אורח חיים תקין ובטוח. משטרת ישראל פועל יחד עם גורמי האכיפה הנוספים  ונחושה לחזק את הביטחון האישי, לשפר את איכות החיים לכלל אזרחיה הנורמטיבים ולפעול באופן חסר פשרות נגד כל מי שאינו סר למרות החוק ופוגע בשומרי החוק".