במטה לביטחון לאומי דנו אתמול (רביעי) בהשלכות של רעידות האדמה הקטנות שאירעו בסנטוריני בימים האחרונים. בדיון הוצגה עמדת המומחים שלפיה צבר כזה חריג של רעידות טקטוניות קטנות עלול להביא לרעידה נוספת חזקה, שיכולה לגרום לצונאמי, גם בישראל. במל"ל קיימו הערכת מצב והנחו את משרדי הממשלה להיערך לאפשרות כזו.
בסיכום הדיון נכתב: "לאור המרחק של מדינת ישראל מאזור הרעידות (כ-900 ק"מ), ההערכה של זמן ההתרעה לגל צונאמי מהתרחשות רעידה חזקה עומד על: עד שעתיים. גופי החירום ומשרדי הממשלה נדרשים להיערך לכך שמדינת ישראל עלולה להיתקל בגל צונאמי לעברה".
ד"ר אריאל היימן, גיאולוג וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, התייחס לאפשרות של צונאמי בישראל. לדבריו, גם במקרה של רעידת אדמה חזקה באזור יוון וגלי צונאמי - יהיה מספיק זמן התרעה לאזרחי ישראל. "אנחנו בישראל צריכים להיות ערניים אך אין צורך לדאוג יתר על המידה", הדגיש ד"ר היימן.
![שמיים מעוננים בחוף הים בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)](https://img.mako.co.il/2024/12/07/F240917AVS001_re_autoOrient_i.jpg)
"כ-2,000 רעידות אדמה התרחשו בשבוע האחרון בסנטוריני", המשיך ד"ר היימן. "החזקות שבהן במגניטודה של בין 4-5.3, כאשר 24 מהן ב- 24 שעות האחרונות. רעידות אלה הן תוצאה של ההתנגשות של הלוח של אפריקה באירופה, תופעה שגורמת גם להתפרצויות געשיות (כגון הר האתנה, הוזוב ואחרים). מקבץ כזה של רעידות יכול להקדים רעידה גדולה שעתידה לקרות בקרוב, אך יש גם סבירות לא קטנה שלאחר תקופה של רעידות שכאלה, התופעה תדעך והשקט ישוב".
"ישראל מרוחקת כ- 1200 ק"מ מסנטוריני וגם רעידה חזקה לא תורגש, וגם אם תורגש, לא תגרום נזק", הוא מבהיר. "יחד עם זאת, מכיוון שמוקדי הרעידה הם בים, רעידה חזקה עלולה לייצר גלי צונאמי ואלה עלולים להגיע גם לחוף שלנו. לגל כזה לוקח זמן לנוע בים התיכון וגם אם הרעידה תעורר גל צונאמי יהיה די זמן להתריע בפנינו שהגל בדרך. ולכן, עלינו להיות ערניים, אך לא מודאגים. זו הזדמנות לזכור ולהזכיר שרעידת אדמה חזקה בישראל היא לא שאלה של האם אלא רק שאלה של מתי וחשוב שנתכונן כראוי לאיום זה".