מחלקת התיירות של המועצה האזורית גולן פרסמה בשבוע שעבר הודעה לעיתונות על כך ש"לראשונה מוזמן הציבור לסיורים חוצי גדר באישור צבאי מיוחד אל נחל הרוקד, גשר אל חמה על גדות הירמוך, החרמון והר דב, מנהרת הרכבת החיג'אזית בירמוך ומנהרת 105". המשותף לכל הטיולים הללו הוא שהם דורשים לחצות את גדר הגבול הפיזית, אבל גם שהם מתקיימים כבר כמה שנים באישור צה"ל.

למרות ההזמנה המפתה לצאת למסע חוצה גבול, בפועל המטיילים יחצו את גדר הביטחון - אך יישארו כל הזמן בשטח ישראל. קו הגבול הרשמי בין המדינות עובר ממזרח לגדר ומדובר בשטח שבו יש פעילות צה"לית לאורך כל השנה, בעיקר סיורים ותצפיות.

פרסומים על אותם טיולים בדיוק בגולן משנים קודמות (צילום: מתוך אתר האינטרנט של מדרשת הגולן)
פרסומים של אותם טיולים בדיוק בגולן - משנים קודמות|צילום: מתוך אתר האינטרנט של מדרשת הגולן

זה שנים רבות מאוד צה"ל מאפשר במועדי ישראל סיורים בשטח הר דב הסמוך ללבנון ובהם אתר "הר הבתרים" שבו על פי האמונה אלוהים התגלה אל אברהם וכרת עימו ברית חד צדדית שבה בישר לו שזרעו יירש ארץ המשתרעת מנהר מצרים עד נהר פרת, ושזרעו ישועבד בארץ זרה ולאחר מכן יזכו לירושה זו.

פרסומים של אותם טיולים בדיוק בגולן משנים קודמות  (צילום: מתוך אתר האינטרנט של מדרשת הגולן)
הזמנה לטיול משנת 2022|צילום: מתוך אתר האינטרנט של מדרשת הגולן

גם הסיורים ברמת הגולן מתקיימים לפחות בחמש השנים האחרונות ויוצאים לפועל באמצעות מדריכי הטיולים של מדרשת רמת הגולן. הסיורים כוללים טיול לנחל הרוקאד החוצה בין ישראל, סוריה וירדן. בנוסף, בתוואי הרכבת החיג'אזית מעל הירמוך וגשר אל חמה, שהם חלק מההיסטוריה של הקמת המדינה ופעילות המחתרות בליל הגשרים ההיסטורי. הציבור פחות התעניין בטיולים הללו "בעיתות שלום" וכעת כשהמשטר בסוריה התחלף - ייתכן שזו נחשבת הצעה מפתה יותר.

_OBJ

חשוב להדגיש כי ביקור בכל אחד מהמקומות הללו נדרש ליווי ואבטחה צבאית. אומנם לא מדובר באזורים שנחשבים כעת מסוכנים, אבל הצבא נוכח שם בשגרה ובחירום וכל פעילות חוצת גדר דורשת אבטחה. טיול כזה אינו דומה למקרים שהתפרסמו בעבר שבהם עברו אזרחים לשטח מדינה אחרת בליווי הצבא.