בעוד כוחות הכיבוי והצלה מסכמים את נזקי השריפות הקשות שהשתוללו בשבוע האחרון באזור ירושלים ושפלת יהודה וכילו למעלה מ-12 אלף דונם של יערות וחורש טבעי, מתברר כי התרחיש המדאיג נצפה מראש. פורום האקלים הישראלי, שהוקם ביוזמת הנשיא יצחק הרצוג, פנה כבר ב-5 במרץ לראש הממשלה בנימין נתניהו בקריאה דחופה להיערך למשבר האקלים המתעצם והסכנות הנלוות אליו, לרבות שריפות ענק בקיץ.
במכתב מפורט שנשלח למשרד ראש הממשלה, הזהיר הפורום מפני "בצורת קשה" וציין כי "הקיץ הקרוב עלול להיות קשה מקודמיו: גלי חום קשים, שריפות ענק, קריסת רשת החשמל עקב אי עמידה בעומסי הביקוש, מחסור בפירות וירקות". בפורום טוענים כי למרות חומרת ההתרעות, הדיון החיוני לא התקיים.

פורום האקלים הציג בפני ראש הממשלה נתונים מדאיגים על החורף החולף: "פחות מ-40% מכמויות המשקעים בשלושת חודשי החורף, הבצורת הקשה ביותר בגולן מאז התחלת המדידות, מצבי יובש קיצוני בחלקים גדולים של הארץ, ירידה קיצונית במפלס הכינרת, שאיבות יתר של מי תהום".
"השלכות הבצורת שהוכרזה בישראל נוגעות בכל אזרח - סכנה למשק מים רציף ותפקודי, פגיעה קשה בחקלאות ובחקלאים, ופגיעה אפשרית ביציבות בטחון המזון של מדינת ישראל", נכתב במכתב החתום על ידי ד"ר דב חנין, יו"ר פורום האקלים הישראלי וחבר הכנסת לשעבר.

הפורום קרא לנתניהו לכנס "בדחיפות דיון חירום בהשתתפות השרים הנוגעים בדבר, כדי להנחות את כל המערכות להיערך בדחיפות נוכח הסכנות". בנוסף, המליץ הפורום על "העברת חוק אקלים מחייב העומד ביעדים הבין-לאומיים" וכינוס ועדת השרים לענייני אקלים וסביבה.
העתקים של המכתב נשלחו לנשיא הרצוג, שרי הביטחון, האוצר, הפנים, החקלאות, הגנת הסביבה, האנרגיה, הכלכלה, הבריאות ולמבקר המדינה. לפי שעה, לא התקבלה תגובה ממשרד ראש הממשלה.
גורמי ביטחון במתקפה על המשטרה וכב"ה: "פישלו, חוסר הבנה מוחלט"
גורמי ביטחון מתחו אתמול ביקורת קשה על בכירים במערך הכבאות וההצלה, וטוענים כי אותם בכירים התעלמו מאזהרות שהעלו בצבא בנוגע לסיכויים לשרפות במהלך היום. במקביל, ביקורת חריפה מופנית הערב גם כלפי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר – שבלם רכישת של מסוקי כיבוי שעשויים היו לסייע בהתמודדות עם השרפה הקשה.
גורמים בצבא טוענים כי גם בהתנהלות המשטרה היו פגמים רבים, ומותחים ביקורת על ההחלטה המאוחרת לטענתם לסגור את כביש מספר 1. "חמור מאוד", אמרו חלק מהגורמים, וטוענים כי המשטרה וכבאות והצלה "פישלו" בקבלת ההחלטות שלהם בנושא, ורק בנס לא היו עשרות נפגעים שנקלעו לקו האש.

בנוסף, מאז אתמול פנו בחיל האוויר ובאגף המבצעים בצה"ל לבכירים בכבאות והצלה והציעו להכין מבעוד מועד מטוסי כיבוי וכוננות, תוך ציפייה לשרפות היום. למרות ההצעות של גורמים שונים בצה"ל, לטענתם בכיבוי והצלה דחו את ההצעות וטענו כי אין בכך צורך. גם היום בבוקר עלו שוב השאלות האלה ושוב דחו אותן בכבאות והצלה.