סלמון כחול לבן: המועצה לתכנון ולבנייה אישרה אתמול (שלישי) את קידומו של מיזם חדשני בעמק המעיינות ובית שאן - גידול מקומי של דגי סלמון (אלתית) באמצעות טכנולוגיה מתקדמת. הפרויקט שאושר הוא חלק מתוכנית תפו"ז (תוכנית פוטו-וולטאית אזורית), שתשלב אנרגיה ירוקה, שיקום אקולוגי, תיירות חקלאית וביטחון תזונתי.
מדובר בפיילוט ראשון מסוגו בישראל, שישתרע על שטח של כ-6,000 דונם של בריכות דגים מיובשות. המיזם יוקם על גבי התשתית הקיימת, שתכלול הקמה של מערכות ייצור חשמל סולארי בשטח של 24 אלף דונם, לצד שיקום אקולוגי של כ-42 אלף דונם של בתי גידול לחיים. פיתוח מרכזי שמאפשר את גידול הדגים הוא שיטה חדשה לסחרור מים - טכנולוגיה שמאפשרת פריון גבוה פי 100 מגידול מסורתי - ללא צורך בהגדלת צריכת המים.
ישראלים אוהבים מאוד את הדג הנורווגי. מדי שנה כ-18,500 טונות של דג סלמון נצרך בארץ, וישראל נחשבת לאחת המובילות בעולם בצריכת הדג הפופולרי. 20% מכל הדגים הנאכלים בישראל הם דגי סלמון, ולכן המהלך לא צפוי להביא לירידת מחירים משמעותית.
התוכנית השאפתנית עשויה לתרום לביטחון התזונתי של המדינה. רק לאחרונה הציג משרד החקלאות, יחד עם יתר משרדי הממשלה, תוכנית אסטרטגית שבה קבע כי על ישראל להגדיל פי חמישה את יכולות ייצור הדגים של המדינה. הפיילוט החדש משתלב עם היעד שהציב המשרד.
מדובר בשילוב בין חדשנות, תכנון מרחבי ויעדי קיימות, שמטרתו להוות מודל לחיקוי בקנה מידה ארצי. מנכ"ל מִנהל התכנון, רפי אלמליח, אמר: "פרויקט תפו"ז הוא דוגמה מובהקת לאופן שבו חדשנות, קיימות ותכנון משתלבים כדי לתת מענה לצרכים האקלימיים, הכלכליים והחברתיים של ישראל".
יו"ר המועצה הארצית, הרב נתן אלנתן, הוסיף כי מדובר ב"פרויקט שממחיש את הדרך בה ניתן לשלב ייצור חשמל נקי, שיקום טבעי וביטחון תזונתי – תוך שמירה על המרחב וחיזוק העצמאות האנרגטית של המדינה".
הפרויקט יצא לדרך בשיתוף עיריית בית שאן, מועצת עמק המעיינות, רשות מקרקעי ישראל, מנהל התכנון, גופים ממשלתיים נוספים ושותפים טכנולוגיים – ומבטיח להפוך את הצפון למוקד של קיימות, תיירות וחדשנות. אם יצליח, הוא עשוי להפוך למודל לאומי בתחום החדשנות הסביבתית והחקלאית.