מאז פרוץ המלחמה עלתה לכותרות סוגיית קבורתם של ישראלים המוגדרים כ"חסרי דת", בעיקר סביב סיפורם של אלינה פלחטי מבית שאן שנרצחה במסיבת הנובה, וארבעת בני משפחת קפטישר מהדרום שנרצחו סמוך לשדרות, שהבאתם לקבורה 'מעבר לגדר' עוררה סערה ציבורית.
אולגה פלחטי, אימא של אלינה נאלצה לקבור את בתה בחלקה נפרדת. "הבת שלי הייתה מספיק יהודיה בעיני המחבלים אבל לא בשביל חברי הכנסת", אמרה אולגה.
מחר תעלה הצעת החוק של ח"כ חילי טרופר להצבעה בקריאה טרומית. זאת לאחר שבשבוע שעבר השר יואב בן צור אמר בוועדת השרים לענייני חקיקה כי אין דרך הלכתית לאפשר זאת. בהובלת שר המשפטים יריב לוין, הוחלט כי הקואליציה תתנגד לחוק.

על אף המחאה הציבורית החריפה שפרצה לאחר 7 באוקטובר בעקבות קבורת נרצחים חסרי דת בחלקות נפרדות מחוץ לגדרות בתי העלמין וחרף פסיקה הלכתית תקדימית, שאפשרה לקבור חללי צה"ל חסרי דת בבתי עלמין יהודיים, נראה כי הצעת החוק שנועדה לתקן את העוול עומדת ליפול. הסיבה לכך - התנגדותם של חברי הכנסת החרדים והדתיים, הטוענים כי ההלכה אינה מתירה לקבור חסרי דת בבית עלמין יהודי.
אולגה פלחטי, שבתה נמלטה ממסיבת הנובה ונשרפה באמבולנס, אמרה: "הלב נשבר שוב ושוב. לאחר מותה אלינה הייתה צריכה להיקבר בחוסר כבוד מעבר לגדר. אני לא מאחלת לאף משפחה להתמודד עם האטימות הזו".
הרב עידו פכטר, שניהל את טקס האזכרה על קברה של אלינה, הציע למשפחה לקיים טקס דתי בו יבקשו סליחה ומחילה על העוול שנעשה למשפחה, והמשפחה נענתה בחיוב.
למרות פניות רבות בנושא ואף קיום דיון בוועדה העלייה והקליטה, הרבנות הראשית מסרבת אפילו לדון בשאלה הזו. בשל כך, אזרחים חסרי דת שנהרגים בפעולות איבה, בשל היותם חלק מהעם היהודי, נאלצים להקבר בחלקות נפרדות ומרוחקות שפעמים רבות גם סובלות מהזנחה.
בעקבות המחאה החליטו חברי הכנסת משה סעדה וזאב אלקין (עוד בהיותו חבר כנסת באופוזיציה) להניח הצעת חוק שתסדיר את הנושא ותאפשר לחלל פעולות איבה להיקבר לצד יהודים, בהתאם להלכה.
בשנת 2020 הסתיימה עבודת מטה מקיפה של צה"ל, במסגרתה קבעה הרבנות הצבאית כי ניתן לקבור חלל צה"ל חסר דת באותה חלקה ובאותה שורה עם חלל יהודי, כלומר, רבנות ממלכתית במדינת ישראל אישרה את המודל וכל שנדרש הוא להרחיב את המודל גם עבור חללי פעולות איבה.

כעת, יותר משנה לאחר שהונחה הצעת החוק ללא שום התקדמות, חבר הכנסת חילי טרופר פועל לקדם את החוק והוא צפוי לעלות בקריאה טרומית. אך על אף הבטחותיהם של חברי הכנסת סעדה ואלקין, החוק צפוי ליפול בגלל התנגדות חברי הכנסת החרדיים שטוענים שאין אישור הלכתי לקבור את חסרי הדת בבית עלמין יהודי.
עו"ד אוהד וייגלר, מנהל המחלקה למדיניות ציבורית בארגון עתים, האשים: "ההתנגדות של חברי הקואליציה מלמדת על פחדנות ועל ניתוק עמוק מהמציאות בשנה וחצי האחרונות. 550,000 אזרחים שחיים יחד איתנו, ולא מוכרים כיהודים על פי ההלכה, זכאים לכל הפחות לקבל הכרה במותם שהם חלק בלתי נפרד מאיתנו".
וייגלר ציין כי "חלק מהנרצחים בפעולות האיבה הם אזרחים ששירתו בצה"ל חלקם כלוחמים והיו חלק בלתי נפרד מהחיים בישראל. פוסקים גדולים כבר קבעו שניתן לקבור חסרי דת שנהרגו בפעולות איבה לצד יהודים, אך חברי הקואליציה הצדיקים בוחרים להחמיר על חשבון המשפחות הכאובות. חייבים לתקן את העוול הזה".
ח״כ חילי טרופר המקדם את הצעת החוק אמר: "מחבלים שרוצחים או טילים איראנים אינם מבדילים בין מי שיהודי למי שאינו יהודי. כל מי שגר בארץ בחר לחיות ביחד והוא גם ראוי, חלילה, להיקבר ביחד אם נרצח רק משום שבחר לחיות כאן".
עוד אמר טרופר: "מי שלכאורה בשם ההלכה מבקש לקבור בנפרד ורחוק את מי שנרצחו כי בחרו לחיות בארץ - מכתים את דרכה של היהדות ומחלל שם שמים. יש להחלטה לקבור את כולם ביחד פתרון הלכתי. יש רבנים שהתירו ויש חברי כנסת מהקואליציה שתמכו בעבר. כעת נותר לעמוד מול לחץ פוליטי ולחסוך כאב ועלבון ממי שאיבדו את היקר מכל".