אולם "כרמים" שבגבעת זאב הוא אולם מהודר עם מאות כיסאות ושנדלירים, אך דבר אחד חשוב לציין - הוא אינו חוקי. פקחי המועצה כבר היו כאן ואמרו שצריך לטפל בסוגיה, אבל אף אחד לא עשה כלום. הסיבה שלא אוכפים במקום, היא כנראה בגלל שהוא שייך לעמותה של ראש המועצה יוסף אסרף ואחיו. 

שנים לפני שנבחר לתפקיד, הקים יוסי אסרף יחד עם אחיו שמעון עמותה, "מאור הצבי" שמה, וקיבל הקצאה לקרקע להקים בית כנסת. עם זאת, בשנים האחרונות, לצד בית הכנסת, צץ לו גם אולם האירועים "כרמים". חתונות, בריתות, בר-מצוות - כמעט כל יום מתקיים שם אירוע בעלות של אלפי שקלים, למרות שלמקום אין בכלל אישור להיות אולם אירועים. בנוסף, בגלל שמדובר בבית כנסת, העמותה זוכה לפטור מארנונה, חשמל ומים.

אך לא רק האולם עצמו התרחב בלי אישורים - אלא גם השטח שמחוצה לו. עבודות בנייה במקום מובילות למתחם חדש שמיועד למקווה - שגם הוא נבנה בלי אישורים. כשהעמותה הגישה בקשה לטופס 4, כתב להם הפקח: "אתם חייבים לאטום את המבנה הזה, כל מה שמהצד השני שלו - זו בנייה לא חוקית". אבל בעמותה המשיכו לבנות ולא מאוד התלהבו מההוראה שצריך לאטום.

אז למה במועצת גבעת זאב לא אוכפים את העבירות? למעשה, פקחי הבנייה דווקא החלו לטפל בעבר בנושא. במבצע אכיפה לפני ארבע שנים, הבהירו הפקחים לאסרף שהוא מפעיל אולם לא חוקי. עם זאת, לפני קצת יותר משנה, אסרף נבחר לראשות המועצה, ומאז - נדמה שהמקום מוגן.

אולם האירועים בגבעת זאב (צילום: חדשות 12)
אולם האירועים "כרמים" שבגבעת זאב|צילום: חדשות 12

כשפקח הבנייה א' הגיע למקום כדי לעשות את עבודתו ולאכוף את עבירת הבנייה, הוא הבין מהר מאוד איפה מרוחה החמאה ואיפה לא כדאי לו לבקר יותר. בצמרת המועצה שמעו שהוא ביקר שם, ומנכ"לית המועצה שרה ליבמן והעוזר שלה נחום גליס הבהירו לו בצורה מאוד ברורה מה לא כדאי לו לעשות יותר. "המתחם הזה מחוץ לתחום שלך", אמרו לו.

במועצה היה מי שהבין שמשהו כאן לא בסדר, והוא העלה את הנושא לסדר היום. ראש המועצה עצמו השתתף בישיבה, ולא רק שהוא לא פסל את עצמו על חשש לניגוד עניינים - הוא גם הצביע בעד להסיר את הנושא מסדר היום ובכך השתיק אותו.

את ראשות מועצת גבעת זאב יוסי אסרף כבש עם הרבה קשרים פוליטיים בצמרת הממשלה. עוצמה יהודית, הציונות הדתית, דגל התורה - וגם בכירי הליכוד עלו אליו לרגל. במפלגת השלטון גם בחרו את המסעדה של המשפחה, בבעלות האח שמעון, לגיבושון של הקואליציה.

משפחת אסרף מתמחה לא רק בעולם המסעדנות, אלא גם בנדל"ן. ארבעה בניינים ברחוב השופר שבמועצה שייכים לאחים אסרף, כשבכל אחד מהם ארבע דירות - זו לפחות הייתה התוכנית שאושרה להם. בעולם האמיתי הם הוסיפו לא פחות מ-25 דירות - כלומר, במקום 16 דירות מושכרות במקום 41 דירות, 8 מתוכן שייכות לראש המועצה עצמו. קבלן בפרויקט התוודה בשיחה עם דייר ברחוב: "יוסי נתן לי את התוכניות, הוא רצה את המחסנים והפך אותן לדירות קטנות. הכול לא חוקי".

כמו במקרה של אולם האירועים, גם פה פקחי המועצה התכוונו לאכוף את עבירות הבנייה. אלא שכמו במקרה ההוא, אסרף נבחר - וביקור נוסף בשטח של פקחי הבנייה מעולם לא הושלם. זה לא שהם הפסיקו לאכוף עבירות - אלא פשוט עברו להתמקד במקומות אחרים.

רבקה אליסון, תושבת גבעת זאב ואם ל-11, בנתה יחידת דיור לא חוקית. בתוך זמן קצר, בזמן שבעלה יושב שבעה על אחיו, פקחי העירייה, מלווים בשוטרים, הגיעו להרוס את היחידה ואף הכניסו את רבקה בכוח לניידת. כמה ימים לאחר מכן, אסרף הגיע לביתה כדי להסביר למה טיפלו דווקא בעבירת הבנייה שלה ובאלה שלו דווקא לא. "הציבור מינה אותי לעשות סדר בגבעת זאב", אמר אז אסרף. "יש נוהל חדש, אנחנו מתחילים להביא התראות. אנחנו לא עושים סתם, זה לא קשור לאכיפה בררנית. אני לא יודע למה רצה הקב"ה שאלו יהיו אתם".

יחידת הדיור הלא חוקית שנאטמה בגבעת זאב (צילום: חדשות 12)
יחידת הדיור הלא חוקית שנאטמה בגבעת זאב|צילום: חדשות 12

נראה שהכוח העליון הולך דווקא עם אסרף, בעיקר כשהקריטריונים שהמועצה עצמה הגדירה אחרי שהוא נבחר לתפקיד קובעים שדווקא העבירות שהוא ביצע הן החמורות ביותר בעדיפות הגבוהה מכולן לאכיפה. כך לגבי השטח שסביב אולם האירועים - וכך לגבי הכביש הפרטי שסלל לביתו.

ממש מול אולם האירועים נמצא הבית הפרטי של אסרף, אבל לראש המועצה לא היה נוח לחלוק את הרחוב יחד עם שאר התושבים, אז הוא פשוט סלל לעצמו כביש שמוביל מאולם האירועים ועד הבית שלו. אסרף לא פנה להנדסה לבקש היתר לכביש הזה, ומשיחה עם מהנדס העיר לשעבר אריה פאר - הוא גם לא היה מקבל. הסיבה: הכביש נמצא מחוץ לשטח המוניציפאלי של היישוב. אך לא רק הכביש, גם בבית עצמו יש חריגות בנייה, בין היתר, מרפסת נבנתה מחוץ לבית בלי אישורים.

אחרי שאסרף נבחר, אשתו הגישה בקשה להסדיר את המרפסת הזו, בדיעבד. התקיים דיון בישיבת ועדת התכנון והבנייה המקומית ואסרף יצא מהחדר. בפרוטוקול שהתפרסם לאחר מכן, הושמט משום מה ההסבר שסיפק יושב ראש סיעת ש"ס ישראל ריבוך לסיבה שבגינה הצביע בעד. "לא נעים לי מראש המועצה", אמר חבר המועצה.

ראש מועצת גבעת זאב יוסי אסרף (צילום: חדשות 12)
ראש מועצת גבעת זאב יוסי אסרף|צילום: חדשות 12

עו"ד שמעון שמואלי, יו"ר עמותת "חוקתי", אמר לחדשות 12: "כשפנינו גם למועצה וגם לראש המועצה ושאלנו אותם למה לא אוכפים את עבירות הבנייה של ראש המועצה?. אמרו לנו: 'זה לא בסדר עדיפות גבוה'. עבירות הבנייה שלו הן החמורות ביותר. הוא בניגוד עניינים מטורף וזה חמור מאוד".

בחזרה לכביש הפרטי של ראש המועצה. עד כמה הוא פרטי? חמש דקות של צוות חדשות 12 במקום הספיקו - וכבר נשלחו ניידות. כדי לחסוך עוד ועוד ניידות לפיקוח בשטח, הצוות הלך לקבל תשובות מראש המועצה בלשכה שלו. קבלת הפנים הייתה חריגה: בוצעה אלימות מצד הכוורת של יוסי אסרף כדי שלא יוכל לעמוד בפני שאלות קשות. עוד הוזמנה משטרה נגד הצוות בטענה שנכנס למועצה, שטח ציבורי - בלי אישור.

בינתיים, באולם האירועים מתארגנים לעוד חגיגה, המתווך ממשיך להשכיר מחסנים בתוך דירות - והדרך של יוסי אסרף הביתה סלולה רק בשבילו. בקרוב משרד הפנים צפוי להודיע אם גבעת זאב תהפוך ממועצה לעיר, ואסרף לראש העירייה, אבל אולי לפני כן - כדאי שיבחנו שם אם ההתנהלות לא דומה יותר לשכונה.

כתב חדשות 12 מותקף בידי אנשי מועצת גבעת זאב (צילום: חדשות 12)
כתב חדשות 12 מותקף בידי אנשי מועצת גבעת זאב|צילום: חדשות 12

תגובת ראש מועצת גבעת זאב יוסי אסרף: "מרבית הטענות אינן נכונות. לדירות המושכרות ברחוב השופר יש טופס 4, ופיצולן מצוי בשלבים מתקדמים של אישור סופי במנהל. בראש סדר עדיפויות האכיפה של המועצה נקבעו בנייה חדשה ופלישה לשטח ציבורי. התושבת שבכתבה עברה על שתיהן".

"הכביש הסמוך לבית ראש המועצה נסלל עקב צורך רפואי ולא מפריע לשאר התושבים. בניגוד לנהוג בגבעת זאב, ראש המועצה ביקש להסדיר את חריגת הבניה בביתו והתוכנית שהגיש אושרה כדין. עם בחירתו, אסרף הודיע על פרישתו מכל תפקיד בעמותת מאוד הצבי, לכן גם השתתף בהצבעה במועצה בעניין העמותה".

"השכרת אולם לאירועים לצורך תחזוקת בית כנסת מקובלת ונפוצה בישראל. מאז שקיבל מתחם בית הכנסת טופס 4 – לא בוצעו בו עבירות בניה".

תגובת מועצת גבעת זאב: "הפקח ננזף על כך שפעל שלא על פי הנחיית מנהלו, ולא משום שביקר בנכס של ראש המועצה. אנו מצטערים על מה שהתרחש בלשכת ראש המועצה עם הכתב, ומר אסרף אף שוחח עמו והביע צער על הדבר. בשל איומים חוזרים ונשנים על חייו, נוצר חשש שמי שנכנס ללשכה הוא גורם עוין, ומנהלת הלשכה לחצה על כפתור חירום בהתאם לנהלים".