זה אחד הנושאים החשובים ביותר שכולנו צריכים לדאוג לגביו - חינוך ילדינו. עם זאת, נראה שבקרב על התיקים בממשלה הבאה, אף אחד לא ממש מתעקש שתיק החינוך יהיה אצל מפלגתו. העניין מעורר חשש גדול בקרוב אנשי חינוך, ראשי ארגונים וערים - שחוששים שהנושא יופקר בכנסת הבאה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פורום ועדי ההורים היישוביים וארגוני הורים נוספים ברחבי הארץ שיגר הבוקר (שלישי) מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו בו הם מבקשים ממנו למנות שר חינוך מקצועי. "בימים אלו, יותר מכל, זקוקה מערכת החינוך במדינת ישראל ליציבות", כתבו במסמך שהגיע לחדשות 2 Online. "יציבות שתאפשר את השלמת המהלכים המערכתיים אותה הניעה הממשלה הקודמת בראשותך. יציבות שתאפשר לצוותים המקצועיים להמשיך את מה שהחלו, ללא תלות בשיקולים מפלגתיים כאלו או אחרים".
על המכתב חתומים פז כהן, יו"ר ארגון הורים למערכת החינוך בירושלים וחבר פורום ועדי ההורים היישוביים וזאב גולדבלט, יו"ר ועד ההורים בגבעתיים, בשם ועדי ההורים ברחבי הארץ. לדבריהם, לפני פחות משבועיים נפגשו נציגיהם עם ראש הממשלה, וזה הבטיח להם שידאג לחיזוק מערכת החינוך. "זה לחלוטין בידיים שלך", כתבו. "מנה שר מקצועי ולא מפלגתי לתפקיד שר החינוך".
עו"ד מרי אן שטיין, יו"ר המרכז הישראלי לחדשנות בחינוך אמרה כי עצוב לראות את ההתחמקות מהנושא בדיונים על הרכבת הממשלה הבאה. "את המחיר משלמים הילדים", אמרה. "יש צורך אקוטי לייצב את המערכת ולחזק את המורות והמורים. בזמן שהפוליטיקאים רבים, יש אלפי ילדים שלא מקבלים את מה שהמדינה חייבת להעניק להם - חינוך טוב".
לדבריה הצטרף גם אלון פוטרמן, ראש הפורום לחינוך בדרום ומנכ"ל התכנית הלאומית למצוינות באנגלית. "אנחנו צריכים דמות חזקה עם אורך רוח, שמבינה שתהליכים בחינוך לוקחים זמן", אמר. "הם צריכים להיאבק על החינוך בדיוק כפי שהם נלחמים על הביטחון ועל האוצר".
שלומי קסטרו, מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער, טוען כי נוצר נתק בין סדר היום החברתי לבין החינוך. "רק מי שישכיל להבין את זה יוכל לייצר שינוי מהותי", אמר. "היכולת לייצר צמצום פערים טמונה בהשקעה בתשתיות חינוך כמו שמשקיעים בכבישים ובנייה. החוסן שלנו הוא בחינוך. זו כיפת הברזל החברתית והאמיתית".
פרופ' לאה קסן, נשיאת מכללת לוינסקי לחינוך וראש פורום ראשי המכללות להוראה מוסיפה כי בשש השנים בהן היא עומדת בראש מכללת לוינסקי לחינוך, היו בתפקיד שלושה שרי חינוך שונים. "כל אחד מנסה להשאיר אחריו חותם ולייצר מערכת חינוך טובה יותר אך משאיר אחריו מגוון רחב מדי של שינויים ומהפכות שמייצרים מערכת לא יציבה. עצם המחשבה על הבאת איש מקצוע לנושא שלא יהיה תלוי בשינויים ותמורות פוליטיות היא מבורכת. דרך אחרת שאותה אני מציעה לשקול היא הקמתה של רשות חינוך מקצועית שתעמוד בפני עצמה, ושר החינוך יהיה יושב הראש שלה, בדומה למועצה להשכלה גבוהה".
חשש בעיריות: חוסר היציבות פוגע
"אני מצר על כך שאין קופצים על התפקיד שהוא אחד החשובים והמשפיעים על חיי הציבור", הדגיש ראש עיריית חדרה צביקה גנדלמן. "החילופים התכופים במשרד החינוך רעים לציבור. אני מצפה מהשר הנכנס להמשיך ברפורמות הקיימות ולא להתחיל להמציא את הגלגל מחדש. חוסר יציבות פוגע במערכת החינוך ובעיקר בשכבות החלשות".
לדבריו, ראשי הרשויות צריכים גיבוי ליוזמות ולמהלכים שהם מקדמים. "בחדרה לדוגמה יצאנו לרפורמה שכוללת כיתות 2021 ופתיחת אזורי רישום", סיפר גנדלמן. "השר פירון נתן רוח גבית מלאה ועכשיו אנחנו בהמתנה לשר הבא. זה מצב לא נוח והוא מורגש ביתר שאת דווקא ביישובים קטנים יותר שהתלות שלהם במשרד גדולה יותר".
מהרטה ברוך רון, סגנית ראש עיריית תל אביב יפו, מזהירה כי ישראל עלולה לאבד דור שלם כתוצאה מהקיפאון שאוחז במשרדי הממשלה. "עד שימונה שר ועד שהוא ימנה מנכ"ל שנת הלימודים תסתיים", העריכה. "פרויקטים שכבר אושרו לא ימומשו. נצטרך לעבור מלמידה משמעותית לכותרת אחרת פרי דמיונו של יועץ תקשורת אחר. מי סובל מזה? התלמידים". ברוך רון מציינת כי על הפרק עומדים היום נושאים חשובים ברמה הלאומית כמו צמצום הפערים בין תלמידים משכבות סוציו אקונומיות שונות.
הורים: מדאיג יותר מביטחון
"זה הדבר שהכי מדאיג אותי עכשיו ולא מדברים על זה", אומרת רינה, אם מהרצליה. "אני חושבת שראש הממשלה מבין שהחינוך זה הבסיס שלנו כחברה וצריך למנות לתפקיד רק אדם מתאים ולא להתעסק בפוליטיקה - לא בחינוך, אסור ליפול לזה".
לדבריה הצטרף גם רון, שבנו לומד בכיתה ד'. "זה הדבר שהכי מדאיג אותי במדינה, יותר מהביטחון - החינוך - כי זה הבסיס להכל, ואני חושש שימונה אדם לא מקצועי", אמר. "יש לכך השפעה מכרעת על התלמידים בחיי היום יום".
בארגון ההורים הארצי אמרו כי לא יעלה על הדעת שכל שנתיים או אפילו ארבע תיקבע מדיניות חדשה לאופן ולתוכן הלמידה בישראל. "אנו נכבד כראוי בדמוקרטיה כל חבר כנסת שנבחר לכהן, אך למערכת ולתלמידים קשה לספוג רפורמות חינוך חדשות לבקרים. לפיכך, צעדיו של השר חייבים להיות מוגבלים, וצוות ניהול המשרד חייב להיות קבוע ונטול אינטרס ומינוי פוליטי", מסרו בתגובה.
בינתיים, לא ברור מה תהיה זהותו של שר או שרת החינוך הבא של ישראל - ומאיזו מפלגה הוא יהיה. רק חברות הכנסת גילה גמליאל וציפי חוטובלי מהליכוד הצהירו עד כה שהן מעוניינות בתפקיד. הקרב בין המפלגות מתמקד כעת בתיקי הביטחון, החוץ והאוצר.
לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv