גזענות אחת ביום - סיפורה של הילד שלא הלך לבית הספר 4 חודשים: במסגרת סדרת הכתבות "להיות אתיופי" סיקרנו הפעם את סיפורה של אביבה אדגו, בת 35 מרחובות. אביבה לא נחשפת בפניה כי כך ביקש ממנה בנה בן ה-13: הוא חושש שחבריו לכיתה ידעו שמנהל בית הספר לא רצה אותו כי הוא אתיופי.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
"הייתי רוצה שהאדמה תבלע אותי, זה ילד שילדנו בארץ, הכול התחיל פה", סיפרה. על הסירוב הראשוני לקבל את בנה לבית הספר אמרה: "הגעתי לעירייה, לבית הספר שאמרו לי, והראיתי את הדף למזכירה. היא קראה למנהל האחראי, הוא בא וראה ופשוט התחיל לצעוק: 'למה שולחים אליי את העדה האתיופית, רק אליי? נמאס לי כבר, יותר מדי באים אליי, אם את רוצה תיקחי אותו לבית ספר אחר'. רציתי לצעוק אבל הילדים שם בחוץ, אם אצעק הילד ייכנס, הוא יכול להבין - איך הילד יכול לגדול בתחושה שלא רוצים אותו?".
ראש אגף החינוך בעירייה אמר בשיחה עם האם: "את צודקת במאה אחוז" - אך הוסיף: "חיפשת בית ספר לבן שלך, וזה בית הספר שיש לי לתת לך". אביבה ניסתה לרשום את בנה לבית ספר אחר, אבל אחרי שישב בבית ארבעה חודשים הוא חזר לאותו בית ספר - רק שאז דרשו שיצטרף לכיתה של חינוך מיוחד. "הבן שלי אמר 'למה הם עושים לי את זה, מה אני עשיתי, מה לא בסדר בי? איפה לא הייתי בסדר? התלוננתי בעירייה, לא רצו להקשיב לי, לא עניין אותם שום דבר – אמרו לי 'חבל על הזמן שלך, שימי את הילד בחינוך מיוחד'".
כעת היא נלחמת כדי שיאפשרו לבנה ללמוד בכיתה רגילה ומספרת: "מתחילת השנה הוא לא אותו דבר". היא מפחדת שבנה ירגיש שהוא שווה פחות: "הכי קשה לראות את הילד ככה, כואב. מילא עליי, אני אספוג את זה – אבל הילדים שלי שנולדו בארץ, החינוך התחיל פה וזה הכי מתסכל. 2019 אבל שום דבר לא משתנה".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "משרד החינוך מגנה כל גילוי גזענות מכל סוג. הדברים כפי שהובאו בפנייתכם חמורים ואנו בודקים אותם לעומק. ככל שיימצא שנפל פגם, נטפל בהתאם".
תגובת מנכ"ל עמותת טבקה - צדק ושוויון ליוצאי אתיופיה: "עמותת טבקה עדה למקרים רבים של הסללות לחינוך המיוחד ורואה בחומרה רבה את הפניית היתר של יוצאי אתיופיה למסגרות אלו, שעה שאותם ילדים אינם זקוקים למסגרת חינוכית מיוחדת. הפניות יתר אלה - המדביקות תוויות של בוגרי חינוך מיוחד לילדים שאינם נזקקים לכך - עלולות להוביל לפגיעה בלתי הפיכה ולנזק רב לעתיד חייהם של ילדים אלו. עמותת טבקה תמשיך לפעול בנחישות למיגור תופעות האפליה והגזענות - למען חברה בריאה, מתוקנת ושוויונית".