לפני שנה גילה גרגורי כי אחותו מריה, חולת דמנציה בת 78, הזמינה ערימות של מוצרים. כשהוא עבר על פירוט האשראי שלה הוא הבין את גודל הבעיה. מריה היא לא היחידה, קשישים רבים נופלים קורבן לשיטת המכירה המוכרת: מבטיחים להם שלא ישלמו דבר מלבד המשלוח ואז כשכרטיס האשראי במערכת ממנו בכוח אישור לעשרות מוצרים מיותרים. תחקיר החדשות חושף מי עומד מאחורי החברות שמנצלות קשישים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"היא אישה מבוגרת, חולה", מספר גרגורי. "יש לה בעיות בזיכרון ובנפש, היא לא שולטת בדברים. אלמנה שחיה מקצבת זקנה, ואתם מביאים לה חפצים שהיא לא זקוקה להם? הם מתעלמים ממני, מעבירים אותי מפקידה לפקידה ומנתקים שיחות. וחברת קניה טובה אמרה לי 'למה יש לה כרטיס אשראי'?".

הקשישים נותרים חסרי אונים (צילום: החדשות)
הקשישים נותרים חסרי אונים|צילום: החדשות

גרגורי מעיד כי מריה חויבה על סכום דמיוני של 70 אלף שקל, בכל חודש היא חויבה בכמה אלפים. האח המתוסכל התייאש ופנה לסיוע המשפטי של משרד המשפטים שמעניק תמיכה לקשישים שנפלו קורבן לניצול ושם נדהמו מהיקף התופעה.

חברות שונות, מקור זהה (צילום: החדשות)
חברות שונות, מקור זהה|צילום: החדשות
עשרות מוצרים באלפי שקלים|צילום: החדשות

גם אביו של רוני סימסולו, ניסים, נפל קורבן לניצול. כשרוני רצה לחדש לאביו את הביטוח הוא עבר על העסקאות בכרטיס אשראי ונדהם לגלות כמות עצומה של קניות. "פה בעצם הבנו שהוא נפל קורבן לשיטה מנוהלת היטב, עקבית, בריונית ולא הוגנת", הוא מספר. "הם פשוט נהגו באופן קבוע ליצור איתו קשר על בסיס יומי ושלחו חומר לא ברור ולא מתומחר ובעצם הבנו שעשרות מוצרים הגיעו לביתו".

תעשייה שלמה של ניצול 

רוני ניסה להשיב את כספו ונציגי החברות העבירו אותו מחברה לחברה. אמנם העסקאות נרשמו על חברות שונות, אך הפירוט הגיע במספרים עוקבים או זהים ומספרי שירות הלקוחות הובילו כל הזמן לאותו המקום.

החברות מחייבים באלפי שקלים בחודש (צילום: חדשות)
החברות מחייבים באלפי שקלים בחודש|צילום: חדשות

בבדיקת החדשות במסמכי התאגידים של רשם החברות עולה כי מאחורי החברות שעל שמן רשומות העסקאות עומדים שני אנשים. בראשות החברות קניה טובה לצרכן וישיר אלקטריק עומד אדם בשם יוסי יוגר. מאחורי החברות אריאל בונוס, טלפאן ולבייר ישראל עומד אדם בשם קונסטנטין רדומיסלנסקי.

מי עומד בראש החברות שמנצלות קשישים (צילום: החדשות)
מי עומד בראש החברות שמנצלות קשישים|צילום: החדשות

מתחת לשני האנשים האלה פועלת תעשייה שלמה. "פנינו לאותן חברות, ביקשתי לראות מסמכי התקשרות- כלום. ביקשתי רשימה של המוצרים שנרכשו- התעלמות מוחלטת", סיפרה עו"ד כוכי טבקה, שמייצגת נפגעים מטעם הסיוע המשפטי של משרד המשפטים. "התופעה החמורה ביותר שעולה מהבדיקה שלי היא שיש כנראה מאגר של לקוחות שעובר בין החברות הללו. אלה לקוחות שנמצאים במצוקה, לרוב נשים שהתאלמנו, סמוך למועד, שהן בודדות, קשישות ובסמוך למאורע הלא נעים הן מקבלות טלפונים מהחברות".

"אלה יכולים להיות אנשים רעבים ללחם"

״אלה אנשים שיכולים להיות רעבים ללחם ושאין להם גם ככה ממה לחיות", מסבירה מירב כהן מי שמובילה את המאבק ונמצאת בקשר ישיר עם הקשישים. כהן, יחד עם מתנדבים נוספים עובדת מול הממשלה בנושא ומנסה לעזור לקשישים להשיב את כספם. לדבריה, כל הכוחות צריכים לחבור יחד גם עם רשויות הממשלה כדי לשים סוף לתופעה.

מטעמו של יוסי יוגר, בעלי "קנייה טובה לצרכן" ו-"ישיר אלקטריק" נמסר בתגובה: "בהיעדר פירוט מקרים ספציפיים, נבצר ממרשי להגיב לגופן של טענות. הטענה כי מרשי עושה שימוש נוסף באשראי של קשישים ללא ידיעתם, הנה בבחינת עורבא פרח. החברות עוסקות בעיסוק מסחרי ופועלות כחוק".

מטעמו של קונסטנטין רדומיסלנסקי, בעלי "אריאל בונוס", "טלפאן" ו-"לבייר ישראל" נמסר בתגובה: "מדובר בטענות סרק חסרות בסיס".

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/