דוח העוני לשנת 2017 של המוסד לביטוח לאומי נחשף היום (שני), ומציג נתונים עגומים לצד מגמות מעורבות: מצד אחד ירידה בשיעור העוני וצמצום אי-השוויון - אך מצד שני עלייה בחומרת העוני ובעומקו, גם בקרב משפחות עובדות. גם השנה ישראל ניצבת במקום הראשון במדד שיעור העוני לנפש בקרב מדינות ה-OECD.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בשנת 2017 חיו בישראל 466,400 משפחות מתחת לקו העוני, כלומר 1,780,500 נפשות - מתוכן 814,800 ילדים. הנתונים משקפים ירידה של כ-0.1% לעומת 2016. שיעור הילדים שחיים בעוני ירד לראשונה לרמה דומה לזו שהייתה בשנת 2002, לפני הקיצוץ הנרחב שהנהיג שר האוצר דאז בנימין נתניהו במערכת הקצבאות. מדד ג'יני לאי-שוויון ירד באותה שנה ב-1.6%. ירידה זו ממשיכה במגמה חיובית ומקרבת את ישראל לממוצע של מדינות ה-OECD במונחי אי-השוויון בהכנסה. עם זאת, במדדי העוני לנפש - ישראל נותרת בראש הטבלה בעקבות שיפורים שנרשמו במדינות אחרות החברות בארגון.
הירידות בתחולת העוני נבעו בעיקר מהעלייה בשיעורי התעסוקה וכתוצאה מהעלאת שכר המינימום והשכר במשק. המשמעות היא שבקרב משפחות עובדות, שיעור העוני ירד, אך בקרב אוכלוסיות שלא הצליחו להשתלב בשוק העבודה, עקב מוגבלויות שונות או גיל מבוגר, שיפור זה לא הורגש כלל. שיעור העוני בקרב אוכלוסיה זו עלה ב-7% ל-76%, מאחר והקצבאות המיועדות לאזרחים מובטלים, ותיקים או בעלי משפחות מרובות ילדים לא התעדכנו בהתאם לעלייה בהכנסה הכללית. מדדי עומק וחומרת העוני בקרב משפחות לא עובדות עלו ב-4.4% וב-10% בהתאמה.
תחולת העוני של משפחות שראש המשק הוא קשיש עלתה באחוז אחד ל-21.8%. עם זאת, העלאת תוספת ההשלמה לקצבת האזרח הותיק, שהוחלה מסוף שנת 2015, תרמה להתייצבות יחסית ברמת העוני בקרב האוכלוסיה הקשישה בארץ. בקרב העולים (משפחות שעלו לישראל משנת 1990), עלתה תחולת העוני מ-17% ל-18.4%, לאחר שנים של ירידה רצופה.
כ-43.1% ממשפחות חרדיות נמצאות מתחת לקו העוני, ירידה של 2% בהשוואה ל-2016. סך הכל, החרדים מהווים כ-15% מכלל המשפחות העניות בארץ, שיעור גדול בהרבה מחלקם היחסי בחברה. במגזר הערבי נרשמה ירידה זהה (2%) וכעת 47.1% מהמשפחות הערביות בארץ חיות בעוני.
הירידה החדה ביותר נרשמה בקרב ערבים שלא מתגוררים במזרח-ירושלים, שם נרשמה עלייה בתחולת העוני, כמו גם בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב. למרות הירידה, בדומה לאוכלוסיה היהודית, גם במגזר הערבי עומק העוני וחומרתו עלו באופן חד, בשיעור של 10% ו-22% בהתאמה.
"נתניהו מדבר על כלכלה מנצחת וישראל שוב זכתה בתואר המפוקפק של אלופת העוני של מדינות המערב", אמר ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני). "הממשלה הזו הצליחה לחולל את הלא יאומן - גם להעמיק את הגירעון וגם לא לשפר כמעט את המצב החברתי. בושה שכל הישגיה מסתכמים בהורדה של עשירית האחוז בשיעור העוני של משפחות".