בשבועיים האחרונים, מאז סיום מבצע צוק איתן, נראה שהדיון סביב ירידה מהארץ שוב עובר למרכז הבמה. מערכת "אולפן שישי" הזמינה סקר מיוחד כדי לבדוק כמה באמת היו שוקלים לרדת מהארץ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
30%, כמעט שליש, מהנשאלים השיבו כי היו שוקלים ברצינות לרדת מהארץ אם הייתה להם הזדמנות לכך. 56% לא היו עוזבים את ישראל גם לו הייתה להם הזדמנות.
באשר לסטיגמה, שבעבר נקשרה עם אלו שבחרו לעזוב לחו"ל, רק 36% מהנשאלים חושבים דברים שליליים על אלו שבחרו לעזוב את ישראל.
כל השאר השיבו כי הם רואים זאת בחיוב, או שהם אדישים להחלטתם של אחרים לרדת מהארץ. הסטיגמה מימי 'נפולת של נמושות', נראית לפי הנתונים - כבר לא רלוונטית.
האם הייאוש נעשה יותר נוח? " אנשים באו אליי ואמרו אולי, חזרנו עכשיו מברלין, בוא נתארגן עכשיו קבוצה של 20 חבר'ה, אתה תהיה מעוניין לבוא?", סיפר דרור ויידמן, סולן להקת שממל, מחבר השיר 'ברלין'. "חבר שחזר מארה"ב אחרי חודש אמר: 'בוא נלך'".
"נמאס לי להיות ממומן ע"י ההורים בגיל 27"
"הגעתי למסקנה שפשוט אין לי כוח יותר", הסביר אלעד שעבר למינכן. "לא יודע להסביר את זה אבל בארץ יש את התחושה של...לא יודע להגיע אם אין עתיד, אבל יש לחץ כזה, לחץ אטומי כל הזמן, לא משנה מאיפה זה מגיע - טילים, מסים, האווירה ברחובות, המינוס בבנק, פשוט אמרתי יום אחד שבא לי משהו אחר".
שלוש שנים בדיוק אחרי קיץ המחאה החברתית, שהסתיימה בעוד ועדה והרי התוצאות: עוד ועוד מיואשי דיור ומאוכזבי פרנסה, בגיל שאחרי אוניברסיטה ולפני ילדים, מוציאים דרכון זר ונוסעים מפה אל האופציה - דור האופציות.
"אני עובד סוציאלי, נמאס לי להיות בגיל 27 ממומן ע"י ההורים שלי אבל זה לא רק זה, אני רוצה להגיע להיות מטפל משפחתי וזוגי וזה משהו שפה אני אצליח לעשות אותו יותר מהר ולמרבה הפלא בפחות כסף ממה שהייתי מצליח לעשות את זה בארץ", הוסיף אלון אבירם שעבר ללונדון.