במערכת החינוך החליטו להרים את הכפפה ולהילחם בנגע האלכוהול שמתפשט בקרב צעירים בישראל. בעקבות נתונים מדאיגים על צריכת משקאות חריפים בארץ, הורה שר החינוך, גדעון סער, להעצים ולחזק את הפעילות החינוכית וההסברתית בבתי הספר כבר בכיתה ה'.
הבוקר התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה לקריאות לחקיקה על הגבת שתיית אלכוהול בקרב בני נוער. "יש לנו מגיפת אלכוהול שמתפשטת כמו וירוס", אמר נתניהו. "אנו במקום השני אחרי אוקראינה ואני רוצה לקטוע את זה באיבו".
מחקר שערך ארגון הבריאות העולמי ממקם את ישראל במקום השני בעולם בצריכת אלכוהול בקרב ילדים בגילאי 11. על פי הממצאים 20% מהבנים בגילאים הללו צורכים אלכוהול לפחות פעם בשבוע.
הנתונים המפוקפקים הללו ממקמים את ישראל רק אחרי אוקראינה ואפילו לפני רומניה, בולגריה וסלובקיה. מדינות שצריכת האלכוהול בהן גבוהה גם בקרב מבוגרים.
המסר: אלכוהול הוא חומר מסוכן
כדי להתמודד עם התופעה הזו גיבשו במשרד החינוך תכנית חדשה שתמנע שימוש באלכוהול כבר בגילאי 10-11. במסגרת התכנית, יידרשו המורים לדבר עם התלמידים על נזקי האלכוהול תוך התמקדות באירועים שבהם מופעל לחץ חברתי כמו מסיבות. בימים אלו מופצת חוברת לכלל תלמידי כיתות ה' בעניין שנקראת "המסיבה" ובה סיפורים חינוכיים על חוויותיהן השליליות של ילדים שהתנסו בשתיית אלכוהול.
מטרת השיחות היא להבהיר לתלמידים הצעירים שאלכוהול הוא חומר מסוכן מאוד, בעיקר בקרב ילדים. אך יותר מכך ינסו המורים להעביר לתלמידים שבניגוד לדעה הרווחת אצל חלק מהם, שתיית אלכוהול לא תשפר את מעמדם החברתי, אלא בדיוק להיפך.
המשטרה חסרת אונים
כבר הרבה זמן שהמשטרה מנסה להילחם במגפת האלכוהול ששטפה את הדור הצעיר, והייתה גם למרכיב מרכזי ברצח של לאה דרנקין. מסיבות מאולתרות במגרשי חניה עם הרבה אלכוהול, הן עניין שבשגרה, ובמשטרה חסרי אונים מול התופעה הזאת.
בכל סוף שבוע יוצאים סיורים שגרתיים אל מוקדי הבילוי של בני הנוער, בודקים בכיסים ובקופסאות הסיגריות, ומנסים למנוע את האסון הבא. אבל גם הבכירים שבשוטרים לא יודעים מה לעשות מול ילד שיכור בן 12.
הילדים משתכרים - ההורים יודעים
ממגרשי החניה של המועדונים עברו השוטרים אל הגנים הציבוריים שם גילו תמונה זהה. בסוף הלילה חזרו הבלשים אל מחלק הנוער עם השלל: לצד בקבוקי אלכוהול רבים, גם עשרות סכינים ואמצעי לחימה שונים שנתפסו אצל הנערים.